Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

am bobinat primarul: 840 spire cu sarma de 0,6(sectiune miez 14.4cmp)Fata de primarul vechi are rezistenta in cc mai mica, 11ohm vs 19ohm.Primarul vechi era copt dar nestrapuns

Numarul de spire e suficient daca sectiunea miezului e intr-adevar 14.4cmp.Nu trebe sa te preocupe prea mult rezistenta ohmica. Posibil ca sarma noua sa fie putin mai groasa decat cea veche. Izoleaza bine primarul, bobineaza si secundarul, monteaza toate tolele ca sa atingi sectiunea mentionata si baga-l in priza fara frica.
Link spre comentariu

Buna ziua,Am primit de la cineva un transformator de la un radio din ala vechi pe lampi. Respectivul a zis ca a dezmembrat radioul si n-are ce face cu traful. Problema e ca are mai multe infasurari primare si nu stiu care e cea de 220V.In poze firul roz care nu e legat niciunde acum, era legat la un soclu de siguranta, banuiesc ca era siguranta de retea. Cum pot afla infasurarea de 220V?

post-24543-139829350426_thumb.jpg

post-24543-139829350441_thumb.jpg

post-24543-139829350456_thumb.jpg

post-24543-139829350471_thumb.jpg

Link spre comentariu

...Cum pot afla infasurarea de 220V?

Conform unui standard mai vechi, aparatele de radio cu tuburi erau alimentate alternativ din reteaua de 110/127/220 V. Cei mai in varsta locuitori ai Bucurestiului, isi amintesc ca anumite cartiere din oras erau alimentate in anii '50...'60 cu tensiunea de 110 Vac. Asadar primarul este bobinat pentru tensiunea de 220 V, in timp ce pentru cele de 110/127 V sunt prevazute o prize intermediare. Se verifica deci continuitatea circuitului primar, iar terminalele unde se regaseste o rezistenta ohmica mai mare, vor fi cele corespunzatoare tensiunii de 220 V.
Link spre comentariu

unde este soclul acela rotund este partea primarului;traful este industrial si respecta o norma de securitate--conexiunile primarului si secundarului sant pe flansele opuse ale carcaseisoclul rotund este o formula veche a comutatorului de tensiuni reteaalt mod de identificare este plasarea infasurarii cea mai groasa care era pt 6,3v/filamente lampidatorita tipului de comutator retea pot fi 2 secundare independente de 110v asa ca masurarea rezistentei poate sa nu conduca la un rezultat corect1)se identifica nr de infasurari din primar cu ohmetrul2)se alimenteaza de la alt traf ce da pana in 6,3v secundarul de 6,3v(sarma cea mai groasa3)daca traful ajutator nu are 6v se poate folosi o tens si pana in 24v dar cu legarea in serie a unei rezist de putere calculata la curentul maxim al infasurarii respective4)se poate identifica infasurarea secundara pt anodica(rezistenta mare sau sarma f subtire) si se pune la 220vca in serie cu un bec si se masoara tens din primar,devenit acum secundar--se leaga apoi in serie infasurarile identice pana se obt tens dubla,adica ai realizat fazarea corectacu cunostintele din liceu,putina imaginatie si citit mult acest post rezultatul va fi pozitivpoate exagerez un pic dar eu am urmat un liceu electrotehnic de 5 ani(s-au desfiintat de mult) si eu faceam aceste lucruri in anii 4 si 5(aveam toata colectia Tehnium dar nu si Elforum)

Link spre comentariu

eu unul am luat lumanarele dealea tip pastila si le-am topit.Trafo aveau carcase din metal asa ca pur si simplu am turnat peste pana s-a umplut.Nu stiu cat de eficienta e metoda dar bazaitul in cazul meu care oricum era slab(de fapt vibratie ca nu auzeam un bazait), nu s-a redus prea mult.Poate ca ar fi bine sa topesti intr-un vas acele lumanarele si apoi scufunzi traful in baie si il lasi acolo pana se intareste ceara.Am terminat transformatorul, e ok nu se incalzeste in gol, bazait nu se aude dar se simte vibratia.Sa vedem cum se comporta in noul sau rol de incarcator acumulatori auto

Link spre comentariu

intrebare de incepator.. (sau nestiutor..)un transformator... sa zicem Up=220V iar Us=2*30V. la iesire in secundar va fi c.c. sau c.a.?sau poate fi orice? daca da... cum imi dau seama?In imaginea de mai jos (almanah '84 pagina 118 parca)... cum avem la iesire dupa diode 2 x 42V pe cand traful scoate 2 x 30V? sau diodele alea sunt puse pentru a face c.a. in c.c. si totodata creste putin si tensiunea datorita faptului ca nu mai avem acea unda sinusoidala, ci doar o linie dreapta?

post-42072-139829351942_thumb.jpg

Link spre comentariu

sau diodele alea sunt puse pentru a face c.a. in c.c. si totodata creste putin si tensiunea datorita faptului ca nu mai avem acea unda sinusoidala, ci doar o linie dreapta?

Da,asa e

DAR raspunsul la intrebarea asta il gaseai imediat,daca ai fi cautat macar un pic.

Atentie ca intrebarile astea din bazele electronicii se pun la sectiunea incepatoriilor,dupa ce totusi te-ai documentat in prealabil!

@smilex -pe cat posibil nu incarca pe site ceea ce se gaseste usor pe net. Si daca totusi pui,precizeaza sursa

Mai exact da-mi linkul,sa-l inlocuiesc in mesaj

Link spre comentariu

sau diodele alea sunt puse pentru a face c.a. in c.c. si totodata creste putin si tensiunea datorita faptului ca nu mai avem acea unda sinusoidala, ci doar o linie dreapta?

Da,asa e :nas: mi-ai dat cunostiintele peste cap , prin redresare ii creste tensiunea? atunci condensatorii ce mai fac?

DAR raspunsul la intrebarea asta il gaseai imediat,daca ai fi cautat macar un pic.

Atentie ca intrebarile astea din bazele electronicii se pun la sectiunea incepatoriilor,dupa ce totusi te-ai documentat in prealabil!

@smilex -pe cat posibil nu incarca pe site ceea ce se gaseste usor pe net. Si daca totusi pui,precizeaza sursa

Mai exact da-mi linkul,sa-l inlocuiesc in mesaj

Dr.L: ce naiba e aici? de ce nu puteai apasa pe tasta raspunde,si gata :nebunrau:

Rescrie mesajul si il voi pune eu aici,unde trebuia initial sa fie

Link spre comentariu

...cum avem la iesire dupa diode 2 x 42V pe cand traful scoate 2 x 30V?...

Nu cred ca la curentul de 1,5 A pe care-l indica schema sa mai existe la borne 42 V. Tensiunea de 42,4 V, este tensiunea maxima la care se incarca condensatorii. In regim de sarcina, ea scade destul de mult.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări