Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Salut, ma poate ajuta cineva cu o formula pt calculul intrefierului si daca se poate o sursa de documentatie ???

In functie de ceea ce intereseaza, aici se pot gasi formule, date numerice sau diagrame grafice, precum si exemple de calcul.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am si eu o intrebare ca nu am mai facut asa ceva.... am 4 transformatoare toroidale cu parametrii : tensiune de iesire 16 volti, putere 45 va (cel putin asa scrie pe ele, sunt noi lacuite impregante)Intrebarea este : pot sa leg secundarele 2 cate 2 sa fac o sursa dubla ? adica sa inseriez cumva secundarele.... ideea e ca nu stiu care e inceputul si sfarsitul bobinajului ca peste sarma sunt n`spe straturi de panza lacuita si firele sunt grupate 2 de la primar si 2 de la secundar .Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu

Poti.Iei toate trafurile,le legi primarele in paralel si le inseriezi secundarele (momentan nu conteaza ordinea)Le conectezi la retea si incepi sa masori tensiunea secundarelor cuplate. Daca toate trafurile sunt corect fazate,vei obtine 4x16V=64V la capeteDaca unele trafuri sunt in antifaza,tensiunile se anuleaza. Inversezi firele la traful/trafurile care sunt in antifaza si gata (atentie,inversezi firele ori in primar,ori in secundar).Dupa cateva incercari o s-o rezolvi.Masoara tensiunea intai pe primele 2 trafuri,dupa ce le pui in faza mai adaugi unul,masori tensiunea celor 3,daca e cazul inversezi legaturile la al 3-lea,daca nu,il conectezi direct pe-al patrulea si gataSucces

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Se da urmatoarea situatie: Carcasa trafo e facuta din carton presat cam gros si e si un pic mai mare decat sectiunea miezului.Folosesc un soft in care trebuie sa bag sectiunea miezului .Acolo bag sectiunea miezului sau sectiunea descrisa de carcasa?Ma gandesc in ambele cazuri e cam aiurea :Daca bag sectiunea miezului, softul va calcula nr de spire in functie de dimensiunile miezului, dar eu nu voi bobina direct pe miez deci nr de spire dat de soft nu se va potrivi cu realitatea(carcasa fiind mai mare decat miezul)

Link spre comentariu

Nr de spire induce un anumit camp in fier. Nu conteaza cat de larga e o spira,conteaza doar ca e o spira.

Intr-adevar lungimea sarmei va fi mai mare,dar nr de spire va fi aceelasi!

Link spre comentariu

Se da urmatoarea situatie: Carcasa trafo e facuta din carton presat cam gros si e si un pic mai mare decat sectiunea miezului...

Daca grosimea prespanului carcasei este mare si daca in plus nu ai facut latura carcasei orientata dupa latimea tolei, exact cat aceasta latime, atunci poti sa ai probleme la incadrarea bobinajului in fereastra.In calcul se foloseste intotdeauna aria sectiunii miezului.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări