Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

AM NISTE TOLE E+I care au suprafata de 15 cm patrati.cam cat pt un traf de vreo 200-210w.problema e ca nu imi imcap infasurarile pe el.Daca in loc de 3,3 sp/volt asi pune decat 2 sp/volt ar functiona?va multumesc

Ai toate sansele sa obtii un resou pe care sa faci o cafeluta :freaza:

Sa si explic putin, ca traful sa mearga cu 2 sp/V asa cum spui ar trebui sa aiba un miez de aproximativ 50/2=25Cm^2, unde am notat cu 50 coeficientul din care se imparte sectiunea de traf si se obtine numarul de spire per volt, asadar traful ar trebui sa aiba cu cel putin 10Cm^2 mai mult decat are acum, imposibil sa functioneze, compromisuri mai poti face cu dimensiunea conductorului de bobinat ( diametrul sau ) nu insa si cu numarul de spire, bobinarea asazis economica este calea sigura spre distrugerea trafului mai devreme sau mai tarziu ( arderea infasurarilor ).

Spune-ne totusi si ce doresti sa obtii de la el?

Link spre comentariu

De regula constanta aia se ia 45. Ca atare e suficient 3 spire per volt. Valoarea 50 se obtine pentru tole de foarte proasta calitate, pentru care inductia magnetica maxima in miez este mai mica de 1 T ( 0.7 - 0.8 T ). Daca acel consumator pe care vrei sa-l alimentezi tu are o putere sub puterea nominala debitata de traf sau cel mult egala, atunci tre sa'-l poti bobina de asa natura incat sa nu ia foc in functionare.

Link spre comentariu

De regula constanta aia se ia 45...

Nu este tocmai asa, se ia 45 in cazurile miezurilor de calitate superioara, si atunci destul de rar, mai mult decat atat, majoritatea celor care se ocupa cu asa ceva sugereaza de fapt o constanta de siguranta, la 55, in nici un caz 45, la acea valoare intervine de obicei bobinarea economica, lucru de evitat pe cat posibil.
Link spre comentariu

Daca frecventa este de 50 Hz si inductia maxima prin miez este 1T, se obtine pentru constanta, valoarea 45! Cine nu crede...sa inlocuiasca in formula si sa se convinga. Daca tolele sant de proasta calitate, laminate la cald...deja este alta poveste...vorbim despre chinezarii. O tola buna daca ai indoit-o de cateva ori trebuie sa plesneasca, nu se se onduleze cum vrei tu, ca la majoritatea chinezariilor.

Link spre comentariu

Ok atunci, o sa incepem de acum sa facem abstractie de majoritatea documentatiilor de specialitate in domeniu care numesc valoarea coeficientului la 50 ca fiind o valoare nominala si pe cea de 45 una economica, si vom incepe cu totii sa calculam spirele trafurilor noastre conform formulei tale convinsi fiind de faptul ca si anume chinezariile sunt la noi practic inexistente in materie de trafuri si ca toate tolele sunt realizate din cel mai bun material posibil, apoi ne vom uita mirati la trafuri si ne vom intreba, oare ce are trafu asta de se incalzeste? :rade:

Atunci cand calculezi un traf nu iei in calcul situatiile ideale, tole in stare f buna, material de calitate superioara, etc. ci faci calculele luand in considerare vorba englezului the worst case scenario, adicatelea faci pe pesimistul, si apoi ai sa te bucuri ca ai fost suficient de generos la calcule si traful nu te dezamageste, altfel asa cum am zis mai sus ai toate sansele sa obtii un resou.

Link spre comentariu

Hai sa nu exageram. O valoare de 1 T pentru inductia maxima prin miez nu e ceva deosebit. Marea majoritate a miezurilor cat de cat bune din fierosiliciu admit o asemenea valoare pentru inductia maxima. Miezuri superioare sant alea din permaloy, care admit lejer valori peste 1 T. Formula despre care vorbeam, si care nu e a mea (!), e urmatoareaConstanta= 10000/(4.44 * f *Bm)unde f reprezinta frecventa iar Bm este inductia maxima prin miez. Iar pentru f=50Hz si Bm= 1T, se obtine valoarea 45. Si repet, ca sa fie clar, 1 T nu inseamna nici ideal si nici miez de calitate superioara!

Link spre comentariu

Si repet, ca sa fie clar, 1 T nu inseamna nici ideal si nici miez de calitate superioara!

Da, si totusi chiar tu recunosti 1T ca fiind valoarea maxima, pai iarta-ma dar maxima, ideeala tot cam aia e, ca sa fii sigur ca traful te va duce timp indelungat nu iei in calcul valoarea maxima care chiar si pe material de calitate este valabila doar in conditii ideale, ci iei in considerare o valoare medie, de siguranta, asa face oricine doreste ca realizarile sale sa fie durabile ( de orice fel ar fi ele ), intotdeauna iti lasi o rezerva de siguranta, dar in fine fie cum spui tu, polemica asta nu ajuta pe nimeni si prefer sa ma retrag.
Link spre comentariu

Valoarea 45 cat si formula e luata tot dintr-o carte romaneasca. Si nu chiar toate tolele romanesti au fost de proasta calitate. De pilda erau niste stabilizatoare de tensiunea care aveau niste trafuri cu miez E+I, cu tole destul de bune....daca o indoiai de doua trei ori, plesnea. Se vedea ca a fost laminata la rece. Si nu numai la trafurile alea...si la altele mai gaseai tole bune.

Referitor la ce a spus colegul marian mai devreme.....domle, faci confuzie! Am spus ca se considera valoarea maxima prin miez 1 T, nu ca miezul nu ar duce mai mult. Poate tu ai un miez din permaloy, dar vrei sa pui in formula o valoare de 0.9 T! Nu te impiedica nimeni! Marea majoritate a miezurilor cat de cat bune se "descurca" cu 1 T. Iar formula aia nu am facut-o eu! Asa au calculat inginerii, care au stabilit ca acolo trebuie sa fie valoarea maxima, nu valoarea medie, nici aia minima! Si ca sa fie clar, un traf trebuie proiectat de asa natura incat nici sa exagerez cu spirele si sa pun prea multe, ca pe urma tre sa pun sarma mai subtire sau sa folosesc un miez mai generos si nici viceversa. Trebuie gasit un echilibru...cat de cat perfect, daca se poate spune asa.

Link spre comentariu

Referitor la ce a spus colegul marian mai devreme.....domle, faci confuzie! Am spus ca se considera valoarea maxima prin miez 1 T, nu ca miezul nu ar duce mai mult.

Am inteles exact ce trebuia, 1T este valoarea maxima admisa, este similar cu valoarea maxima admisa a densitatii curentului pe mm^2 de sectiune conductor de bobinat care valoare este de obicei de 4A, dar asta nu inseamna nici ca acel conductor nu ar face fata in situatii speciale si la un curent mai mare, dar in acelasi timp nici nu inseamna ca atunci cand iti calculezi dimensiunea conductorului pentru un curent dorit ( diametrul sau ) iei in calcul tocmai valoarea maxima admisa, ci una mai rezervista, la fel este situatia si in cazul acelui coeficient pentru a carei valoare nu iei in calcul maximul admis, trebuie sa se faca diferenta corect intre maxim si sigur.

Si ca sa fie clar, un traf trebuie proiectat de asa natura incat nici sa exagerez cu spirele si sa pun prea multe, ca pe urma tre sa pun sarma mai subtire sau sa folosesc un miez mai generos si nici viceversa. Trebuie gasit un echilibru...cat de cat perfect, daca se poate spune asa.

Ei da, asta mi-a placut, e cel mai interesant argument pe care l-am auzit pana acum referitor la trafuri si calculul lor si chiar m-ai convins ca e mai bine sa renunt :dans:
Link spre comentariu

Domle...formula spune ca acolo se considera inductia maxima prin miez. Ca sa intelegi si dumneata...asta inseamna ca daca il construiesti dupa formula aia, inductia maxima prin miez nu va depasi valoarea pe care ai ales-o. Doar atat, nu ca miezul nu ar putea mai mult. Sper ca pana aici e destul de clar. Mai repet odata, poate intelegi intr-un final si dumneata, daca aleg Bm = 1T, nu inseamna ca am considerat ceva "critic". Miezurile din tole de fierosiliciu laminate la rece, suporta fara probleme valoarea asta! Nu reprezinta maximul pentru ele! E o valoare obisnuita, cu care se "descurca" o perioada mai lunga de timp. Cat despre argumentul meu...ei, daca vrei sa fii sarcastic n-ai decat, dar uite ca cel care a pus intrebarea tocmai s-a lovit de problema asta...adica a pus spire prea multe si nu ii mai incap infasurarile! Degeaba imi iau eu "masuri de siguranta", si consider constanta aia mai mare si pun sarma mai subtire ca sa incapa infasurarile! Si numai bine am depasit densitate de curent pentru sarma si s-au dus naibii masurile de siguranta. Miezurile alea trebuiesc folosite cu cap! Traful nu trebuie realizat nici cu un consum prea mare de sarma sau tole si nu trebuie nici sa se "arda". Trebuie sa realizezi combinatia optima. Repet a nu stiu cata oara ca sa fie limpede, in momentul cand alegi pentru Bm o anumita valoare, nu te obliga nimeni sa pui valoarea maxima. Tu poti pune valoarea maxima la care vrei sa se ajunga, valoare care poate fi diferita de valoarea maxima suportata de miez. Iar daca pui 1 T, e o valoare "de bun simt", nici prea prea, nici foarte foarte. In fine...ai inteles tu ce am vrut sa spun, dar na, esti pre orgolios sa mai dai inapoi.

Link spre comentariu

@TESSLA de-ar fi toti la fel de orgoliosi asa ca mine, cat de multe lucruri neplacute s-ar evita... n-ai ideie :da

In fine, sa presupunem ca se doreste realizarea unui traf anume, sa zicem de 500VA, ok care sunt pasii de urmat? luam un miez deja existent si ne rugam de el sa aiba sectiunea destul de mare cat sa duca puterea, sau loc de bobinat destul incat sa putem face toate infasurarile? nici vorba!, inainte de toate stabilesti o valoare maxima a puterii ce va fi cerute de la traf, in cazul exemplificat am zis 500VA, ok apoi extragem radacina patrata din aceasta valoare si obtinem sectiunea aproximativa necesara a trafului, care este de aprox 22,3, insa cum orice electronist prevazator va lasa intotdeauna o mica rezerva vom rotunji la 23 cm^2, daca se poate este bine si mai mult de atat, acum ca stii exact ce miez iti trebui faci tot posibilul si il obtii, fie din adaugarea mai multor tole la un miez mai mic, fie prin schimbarea trafului, nu conteaza cum, important este sa obtii sectiunea minima dorita 23Cm^2 in felul asta surprizele vor fi evitate, calculand corect dimensiunea conductorilor vei obtine ceea ce ti-ai dorit, de la aceasta premiza se pleaca in proiectarea unui traf si nu de la constanta aia sau de la un miez deja existent deoarece nu poti cere de la el mai multa putere decat este el in stare sa ofere ( S^2 ), ori modificand fie curentul fie tensiunea obtinuta tot acolo vei ajunge, adica la o putere mai mare decat este miezul proiectat sa suporte devreme ce puterea se exprima in VA.

Link spre comentariu

fie din adaugarea mai multor tole la un miez mai mic

Pai daca face asa,fereastra ramane aceeasi,deci nu vor incape spirele!Si nu ne mai pune sa repetam: daca folosesti tole de buna/foarte buna calitate,sectiunea poate fi ceva mai mica,pt aceeasi putere...
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Cu toate ca se leaga una de alta, performanta unui miez este de fapt capacitatea de a pierde o putere cat mai mica la o inductie cat mai mare. Materiale moderne permit chiar 1,6T la sub 0,1W/cm³ dar proiectarea trafului presupune cunoasterea exacta a proprietatilor tolelor. Nu cred ca este cazul de fata, si nici graunti orientati nu cred ca are. Spuneam ca daca miezul nu are proprietati deosebite, a nu se depasi 1T (45/S), care este o valoare bunicica, daca miezul nu disipa prea multa putere la inductia asta. Exista miezuri care disipa prea mult chiar si la 1T. Aceste pierderi ies in evidenta si la mersul in gol. La mersul in sarcina maxima pronuntate sunt pierderile in cupru. Asadar daca intereseaza puteri mici si resurse scurte, ar fi normal sa se aleaga 50-55/S deoarece ofera un randament mai bun la acele puteri. Daca interesul se muta in sfera maximului, nu prea mai are importanta faptul ca e 45/S, pierderile in cupru vor fi superioare. Chiar alegerea 45 e mai avantajoasa in ce priveste pierderea in cupru (coroborat cu dimensionarea buna a conductorului).Deci o gramada de intrebari: care sunt proprietatile miezului, functioneaza continuu la Pmax, aleator, cat timp, intereseaza randamentul la puteri mici, dar fiabilitatea, dar pretul, cum se evacueaza caldura, etc? Si da, unele lucruri sunt un compromis.Eu m-am invartit in jurul 50, dar am folosit si 45, si 55. Depinde de ce am fost interesat. Evident, cele mai fiabile trafuri se obtin la 55-60, dar nu ofera un randament foarte bun la Pmax.Sa zicem ca ar putea fi admis 40 (doar vad cifra si mi se face parul maciuca), dar in nici un caz 30 cum suna intrebarea initiala. Chiar si la 40 ar fi necesar ventilat. La 30 probabil in ulei racit (asta daca inductia nu afecteaza ciclul histerezis). Sgur, situatia se mai schimba daca miezul are... Dar ma indoiesc.

Link spre comentariu

Citind mai atent cele spuse pe acest subiect constat ca am cam sarit calul, motiv pentru care @TESSLA imi cer scuze fata de tine, am sustinut parerea mea poate prea convins fiind de faptul ca am dreptate, adevarul este ca poate amandoi avem dreptate in felul nostru dar eu am cam depasit limitele ce mi le impun eu insumi de obicei lucru de care nu sunt deloc mandru si pentru care imi cer scuze si voi incerca sa evit aceasta sectiune avand in vedere neplacerile provocate. :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări