Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Salutare la toata lumea,Am o intrebare: exista o relatie sau o formula intre greutatea unui transformator ( sau greutateamiezului acestuia ) si curentul nominal sau maxim ce poate asigura pentru alimentare consumatori ?Adica daca are un Kg sa fie de 1A la tensiunea lui de lucru sau daca gresesc ... ?! :jytuiyu

Nu mai insista ca intrebarea ta este gresita. Adica, pe langa faptul ca, confunzi greutatea cu masa, n-are nimic masa cu curentul. Ex1. Daca ar avea legatura una cu alta, inseamna ca un traf pe Terra ar furniza un curent si pe Luna ar furniza un curent mult mai mic.Ex2. Un traf foate mare (adica si foarte greu) bobinat cu sarma foarte subtire, va scoate un amperaj infim.
Link spre comentariu

Am cerut totusi o relatie empirica intre greutate si amperaj. Cred ca intr-un trafo de tensiune greutatea bobinei este cam 1/3 din greutatea miezului. Am cerut o relatie aproximativa...

Nu exista asa ceva, poate doar daca o inventezi tu :rade:

Nu exista nici un fel de legatura cu masa unui traf si curentul livrat de acesta, intensitatea este dictata in primul rand de sectiunea conductorului de bobinat, miezul trafului, ( sectiunea acestuia ) trebuie sa fie suficient de mare ca sa suporte transferul de putere cerut, de obicei sectiunea minima a unui traf trebuie sa fie radacina patrata din puterea ceruta de la el.

nu prea exista asa ceva dar este bine sa te orientezi si dupa greutate .dar daca are 5 kg si are sarma de 0,5 nu osa aibe amperi mai deloc chiar daca are 5 kg

@stefanstudio decat sa induci necunoscatorii asa ca tine si mai rau in eroare ai face bine sa te abtii de la a posta asemenea raspunsuri.
Link spre comentariu

Intrebarea nu este a mea. Cineva mi-a pus-o. Si mie mi s-a parut ca n-au nici o legatura una cu alta ( masa cu amperajul ), dar am vrut sa va cer si parerea voastra.Mersi mult pt raspunsuri **** :dans:

Link spre comentariu

Poti face totusi o apreciere intre volumul transformatorului (masurat ochiometric) si puterea lui ; te uiti la 2-3 transformatoare de puteri diferite (cunoscute) si la dimensiunile lor si iti faci o impresie. Asa poti cat de cat aproxima putearea unui transformator la ochi. Daca poti vedea si sarma de pe secundar, cu atat mai bine...vezi la ochi cam ce grosime are sarma si atunci e simplu sa estimezi cam ce curent nominal are. Stiu ca nu este nimic "tehnic" in cele de mai sus, dar eu zic ca poti cat de cat evalua un transformator.

Link spre comentariu

Stiu ca nu este nimic "tehnic" in cele de mai sus, dar eu zic ca poti cat de cat evalua un transformator.

De acord, experienta te va invata sa evaluezi destul de bine un traf, insa in situatia de fata era vorba despre masa trafului si nu dimensiunile sale.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

In mod normal exista o legatura intre greutatea (masa, pentru strictete G=m•g) trafului si curentul maxim absorbit de la retea (puterea), daca asta te intereseaza. Dar nu poate fi cuprins intr-o formula de calcul din cauza diversitatii geometriei miezurilor. Cele mai economice tipuri de sectiune a miezului sunt patrate. Acestea consuma cel mai putin material (ferosiliciu si cupru) pentru o putere data. Sigur, ar fi sectiunea tip cerc, dar impracticabila. Cercul are maximul de sectiune pentru un perimetru dat. Altfel spus, circumferinta unui cerc de 5cm² este mai mica decat perimetrul unui patrat de 5cm², care la randul lui are perimetrul mai mic decat un dreptunghi de 5x1cm (5cm²), etc. Deci pentru aceeasi putere poti consuma mai mult sau mai putin material, aici intra in cacul si geometria trafului, care intereseaza in anumite conditii.Intre doua trafuri cu aceeasi geometrie (raporturi egale ale acelorasi dimensiuni) desigur ca cel mai greu este de putere mai mare. Diversitatea geometriilor insa, face imposibila cuprinderea intr-o formula.

Link spre comentariu

Salutare.Am un traf toroidal de 18v-0-18v, si as vrea sa il fac de 2x24v si sa le leg in paralel pentru un curent mai mare, deoarece nu am sarma groasa.1.am vreo sansa sa le leg in paralel asa cum sunt pentru un curent mi mare daca nu il desfac?2.daca tensiunile difera cu pana la 1v pe ramura pot sa le leg in paralel sau rezulta incalzirea trafului?3.cum este mai bine sa bobinez daca bobinez de la inceput, cu ambele sarme in paralel,(ceea ce este cam greu), sau pe rand?Multumesc.

Link spre comentariu

Dacă tensiunea din secundar trebuie redresată(nu aţi precizat explicit acest lucru), atunci :1. Obţineţi un curent dublu la tensiunea de 18 Vdacă folosiţi schema de redresor cu priză mediană(deci două diode), faţă de situaţia în care redresaţiîn punte tensiunea de pe o singură înfăşurare.Aceste diode (teoretic) trebuie să fie capabile să suportejumătate din curentul absorbit de sarcină (avantaj).2. În acest caz nu se mai pune problema legării în paralel.3. Pentru rebobinarea secundarului, desigur că esterecomandată bobinarea simultană cu două conductoare, înscopul obţinerii unei simetrii riguroase a celor două tensiuni.

Link spre comentariu

Ptr a nu debita unul pe altul cele două secundare, cînd există o diferenţă mică de tensiune între ele, se pot redresa cele 2 tensiuni separat cu cîte o punte şi pune în paralel cu + şi - pe un condensator unic, tensiunea rezultată va fi dată de secundarul mai mare, în sarcină se va face o medie. Aşa se pot pune în paralel şi secundare cu curenţi diferiţi.

Link spre comentariu

Ptr a nu debita unul pe altul cele două secundare, cînd există o diferenţă mică de tensiune între ele, se pot redresa cele 2 tensiuni separat cu cîte o punte şi pune în paralel cu + şi - pe un condensator unic, tensiunea rezultată va fi dată de secundarul mai mare, în sarcină se va face o medie. Aşa se pot pune în paralel şi secundare cu curenţi diferiţi.

Am rezolvat problema, am ajuns la priza mediana fara sa desfac secundarul, am legat in paralel si functioneaza excelent.Nu aveam nevoie de redresare e bun 24Vac, sa alimentez un halogen de 24v/150w.Multumesc.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator dany_t

AM NISTE TOLE E+I care au suprafata de 15 cm patrati.cam cat pt un traf de vreo 200-210w.problema e ca nu imi imcap infasurarile pe el.Daca in loc de 3,3 sp/volt asi pune decat 2 sp/volt ar functiona?va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări