Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

intrebarea mea este daca se merita sa pun pe acest miez in primar sarma de 2,5mm iar in secundar platband de 5x1mm

Un transformator nu se bobinează după cum "se merită", ci după cum reiese în urma calculelor !

puterea absorbita din secundar ar fi mai mare de aprox. 1500-1800 w

Domnul tyc v-a lămurit deja în această privinţă. Puterea transferată de la reţea este funcţie de secţiunea miezului, aşa că degeaba supradimensionaţi secţiunea conductorului !
Link spre comentariu

In cazul in care doresti un varf de putere de 1800W sectiunea miezului trebuie sa fie radacina patrata din puterea maxima ceruta, adica in cazul tau S=√1800=42,4Cm2, dar cred ca ar merge si unul de doar 40cm fara prea mari probleme.

Link spre comentariu

S=√1800=42,4Cm2

Fiindcă 1800 VA este puterea utilă, trebuie avut în vedere randamentul (orientativ 0,75-0,85), deci puterea absorbită de la reţea va fi de peste 2000 VA, de unde necesitatea unui miez cu secţiunea mai mare decât cea indicată.
Link spre comentariu

Limita inferioară este caracteristică tolelor din tablă ordinară.Domnul ciprijupanu a specificat că miezul pe care îl deţine este din tole Fe-Si,deci randamentul va fi ceva mai mare.Randamente de 95-97 % cred că se întâlnesc numai la transformatoare de foarte mare putere, utilizate în transportul şi distribuţia energiei electrice, sau în unele aplicaţii speciale, în care se folosesc tole din aliaje de calitate.

Link spre comentariu

Randamente de 95-97 % cred că se întâlnesc numai la transformatoare de foarte mare putere, utilizate în transportul şi distribuţia energiei electrice, sau în unele aplicaţii speciale, în care se folosesc tole din aliaje de calitate.

Alea au 98-99% chiar!Oricum,daca traful are miezul ceva mai subdimensionat,doar se va incazi si va scadea tensiunea in sarcinaFiind vorba de un amplif audio,miezul de 1800W ii ajunge (e prea mica diferenta pana la 2kW).
Link spre comentariu

salutare tuturor!

am si eu o intrebare, am un miez din tole de ferosiliciu cu aria sectiuni de 32 cm2 este in doua coloane ...

Stai sa ne intelegem...aria de care povestesti, reprezinta sectiunea unei singure coloane sau suma sectiunilor celor doua coloane?
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

deci pana la urma se calculeaza radacina patrata din 32cm2 sau din 64cm2 ? fiindca sunt doua coloane de cate 32cm2 fiecare.

Nu se calculeaza radacina patrata,ci se ridica la patrat...si nu 64 ,ci 32.La aceasta sectiune ,teoretic traful poate fi folosit la vreo 900W,practic la mai putin,in functie de calitatea tolelor.
Link spre comentariu

Ba se ridica la patrat 64! Daca ai avea un traf clasic, E+I, cu sectiunea de 64 de cm patrati, dar caruia i-ai reteza "limba" din centrul "E"-ului ar rezulta un traf in "coloane", fiecare coloana avand sectiunea de 32 de cmp. Ca atare, un miez, ca e in coloane, ca e "E+I", dar care are acelaeasi dimensiuni exterioare si e construit binetnteles din tola standardizata (adica limba din centrul "E"-ului sa fie de doua ori ca latime dacat lateralele "E"-ului) poate transfera aceiasi putere!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări