Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Talcioc cu vechituri nu am ca nu se fac aici.Decat sa fac cu optocuploare mai bine fac un bufer.Nu vreau numaidecat separare galvanica, eu vreau sa protejez cumva placa de sunet, deci merge si un bufer.In cazul ca se intampla vreun "accident" are de suferit buferl nu placa audio.Transformatorul nu va functiona in regim de utilizare continua, numai pentru teste si nu ma deranjeaza daca se micsoreaza banda audio, doar sa nu fie prea tare micsorata.Totusi ma apuc de bobinat un transformator micut cu raportul 1:1 cum s-a scris mai sus!Numa sa fac rost de sarma!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca iei ca referinta frecventa de 50Hz, pentru un traf de 0,25cm² ai nevoie de 200sp/V iar pt. unul de 1cm² de 50 sp/V. Sa zicem ca ai la iesire max. 2Vef. Limita de 50Hz este cat se poate de rezonabila. Pentru frecvente inalte pot apare neliniaritati daca impedanta comandata e prea mica. Cred eu ca la peste 1kΩ, e OK. Impedanta placii sunet e destul de mica (merg castile de 16Ω). Ca sa fi sigur ca nu apar probleme poti pune in serie cu primarul un rez. de 10Ω.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

De curenti turbionari ce zici ?Sa nu uitam ca majoritatea radiourilor alea cu traf de iesire mergeau pana la 3kHz,iar placa de sunet scoate 20.O sa se auda ca din canal cu traf?

Link spre comentariu

O sa se auda ca din canal cu traf?

Depinde de transformatorul utilizat în acest scop, deci de calitatea (materialul) tolei. Pe vremuri exista destulă aparatură tranzistorizată care avea etajul final realizat cu transformatoare şi pentru care o bandă audio de 40 Hz-16(18) KHz nu era ceva neobişnuit.
Link spre comentariu

Am urmatoarea problema si va rog sa-mi spuneti daca mai pot face ceva cu aceste bucati de transformator.

Posted Image Posted Image

Daca bobinez ata de pe o papiota fff strans si il impregnez credeti ca va merge, va iesi un SMPS din el?

Link spre comentariu

cine nu a facut depanare tv alb-negru nu stie ca ultimele modele de tv A-N aveau iesire audio pt inregistraredeoarece nu aveau separare galvanica de retea 220vac solutia aleasa a fost un traf 1:1 pe miez ferita E30nu scrie nicaieri ca traful audio trebuie sa fie pe miez fe-si Tabelul 5f[KHz] 0,5 0,8 1 2 5 10 15 20 25 30L01 fara miez [µH] 78.53 78.31 78.29 78.2 78.16 77.86 77.71 77.58 77.3 77.21L02 cu miez bara [µH] 263.23 263.16 263.10 263.06 262.86 262.53 262.36 261.95 260.6 260.31L03 cu miez cadru [mH] 1.59 1.56 1.556 1.553 1.552 1.551 1.55 1.54 1.54 1.54Concluzii si comentariiDependenţa tipică de frecvenţă a părţii reale μ' a permeabilităţii magnetice, numită şi proprietate de dispersie evidenţiază apariţia unui maxim pentru o anumită frecvenţă , numită frecvenţă de rezonanţă. Acest maxim este legat de deplasarea pereţilor domeniilor de magnetizare.Faţă de materialele feromagnetice, feritele au următoarele avantaje principale:- rezistivitatea electrică este mult mai mare . Acest fapt determină pierderi prin curenţi turbionari mult mai mici şi deci posibilitatea folosirii la frecvenţe mult mai mari;- caracteristicile magnetice sunt mai stabile la solicitări mecanice (şocuri, vibraţii, etc.);Ca dezavantaje, comparativ cu materialele feromagnetice amintim:- permeabilitate magnetică relativă mai mică; la ferite cel mult 4000 iar la feromagnetici speciali (permalloy, mumetal, dinamax) se poate depăşi 1.000.000;- inducţia magnetică de saturaţie mai mică; 0.3T la 0.4T faţă de 1.2T până la 2.2T;- temperatură Curie mai scăzută şi dependenţă mai pronunţată a caracteristicilor magnetice de temperatură;- sunt dure, casante şi deci greu de prelucrat mecanic (se pot prelucra doar prin rectificare

Link spre comentariu
Vizitator ciprijupanu

salutare tuturor!am si eu o intrebare, am un miez din tole de ferosiliciu cu aria sectiuni de 32 cm2 este in doua coloane, inaltimea ferestrei este de 25 cm deci spatiu este destul de mare.intrebarea mea este daca se merita sa pun pe acest miez in primar sarma de 2,5mm iar in secundar platband de 5x1mm , tensiunea in secundar fiind de 55vca pe o coloana.daca nu este de ajuns as mai putea mari miezul va multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator ciprijupanu

deci eu ce vreau sa stiu este daca nu o sa suprasolicite miezul sarma asa groasa, puterea absorbita din secundar ar fi mai mare de aprox. 1500-1800 w in cazuri extreme, transformatorul o sa'l folosesc pt alimentarea unui amplificator audio

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări