Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator CocoHunter

Buna, am si eu o intrebare, daca ma puteti ajuta, in legatura cu doua transformatoare pe care le-am achizitionat acum recent de la piata de vechituri. Este vorba de doua trafuri care la intrare pe primar le trebuie o tensiune de 400V respectiv 415V si la secundar scot 24V la 1,2A respectiv 24V la 1,4A.

Daca alimentez pe primar cu o tensiune de 220V pe secundar, masurat cu aparatul imi scoate 13,5V.....oare se pastreaza amperajul?...tensiunea asta de 13V se paote folosii?

Am vre-o sansa sa optin de la ele o tensiune de 24V la o alimentare pe primat de 220V?

Nu am inteles de ce au o tensiune de alimentare asa de mare din moment ce sunt monofazice:(

Atasez imagini cu unu din trafuri...sunt identice amandoua

Posted Image Posted Image

Va multumesc anticipat !

Link spre comentariu

1-- transformatoarele dvs sint destinate unei aplicatii industriale trifazate , unde 380-ul este disponibil ca apa la robinet...! 2-- alimentarea corecta a unui astfel de trafo se face alimentind primarul cu 2 faze diferite de la priza de 380v alternativ ...! in aceste conditii , ele vor debita o tensiune de 24 v alternativ in secundar...!3-- avind in vedere ca raportul de transformare se pastreaza , in cazul sub-alimentarii vom avea asa...230v / 415v = x / 24v , de unde rezulta ca , daca il alimentati la o priza normala de retea casnica , atunci ar trebui sa obtineti in secundar o tensiune x = 13,3 v alternativ4-- curentul maxim debitat depinde de sectiunea conductorului din secundar si se calculeaza cu formula i max = 2,356 x { diametrul la patrat } , cu diametrul exprimat in mm ...! nimic mai mult , in utilizarea ca trafo obisnuit...!5-- asa cum sint ele acum ca atare , n-aveti cum sa obtineti 24 de volti alternativ niciodata never-ever cu alimentare monofazata ...! singura solutie este sa rebobinati ori tot trafo pentru 230v alternativ in primar , ori sa mai adaugati spire in secundar , de aceeasi grosime , pina la 24 v ...!

Link spre comentariu

Am vre-o sansa sa optin de la ele o tensiune de 24V la o alimentare pe primat de 220V?

sunt identice amandoua

În completarea celor spuse de domnul misuraelectronic, dacă doriţi să obţineţi o singură tensiune alternativă (dublă ca valoare celei furnizate de un transformator), atunci puteţi conecta transformatoarele în serie, fazând corect înfăşurările acestora. Curentul maxim disponibil va fi acelaşi, respectiv 1,25 A.
Link spre comentariu
Vizitator CocoHunter

Multumesc mult pentru lamurire..........eram confuz, stiam ca la trifazic folosesti trei fire si trafu pe primar are numa doua Ce imi recomandati? in cazul in care rebobinez traful.....sa rebobinez primarul sau secundarul.....?Se renteaza...........?

Link spre comentariu

Fiţi mai explicit în legătură cu ceea ce doriţi să obţineţi.

Vă trebuie o tensiune de 24 V alternativ ? Fără rebobinare, însă folosind ambele transformatoare înseriate vă rezultă 2 x 13,5 V = 27 V (apropiat ca valoare scopului).

Dacă vreţi să aveţi 24 V de la un singur transformator şi să rebobinaţi numai primarul sau secundarul, atunci va trebui să determinaţi numărul de spire/volt pe baza căruia a fost fabricat, altfel este probabil să obţineţi în final o tensiune mult diferită faţă de cea pe care contaţi. În această situaţie, este logic să se rebobineze înfăşurarea care se află deasupra, altfel practic rebobinaţi întreg transformatorul, nu ?

Rebobinarea doar a unei înfăşurări presupune (în cazul dvs.) fie micşorarea numărului de spire din primar, fie mărirea celui din secundar. Ultima soluţie mă îndoiesc să fie viabilă, un număr aproape dublu de spire (de aceeaşi secţiune) pentru secundar nu va încăpea pe carcasa transformatorului.

Link spre comentariu
Vizitator CocoHunter

As fi dorit sa obtin pe un traf la iesire 24V~, la o alimentare pe primar de 220V~Multumesc mult pentru lamurire..........cel mai rentabil este sa le inseriez.

Link spre comentariu

Se rebobineaza primarul,care acum e la 380V,astfel incat sa devina de 220V. Atentie ca trebuie sarma un pic mai groasa (curentul pentru aceeasi putere,la 380V e mai mic decat curentul pt aceeasi putere,dar la 220V!)

Link spre comentariu
Vizitator CocoHunter

Da, dar din pacate ca sa rebobinez primarul trebuie sa desfac secundarul .......si este munca in plus...si nici nu am aparatura necesara ca sa fac o treaba buna.Si nu are rost atata efort pentru un traf de doar 30W

Link spre comentariu

La cum vad eu situatia este lacuit foarte bine si iti urez succes la distrugerea lui prin incercarea de rebobinare (am senzatia ca foloseste tehnologie tipic germana). Totusi, o aplicatie interesanta ar fi ca transformator de masura a tensiunii de retea, tinand cont ca va rezista si la socurile de tensiune prelungite datorita tensiunii nominale de lucru a bobinajului primar. O idee este ca acest transformator se poate folosi oriunde este nevoie de o alimentare extrem de rezistenta la fluctuatiile tensiunii de retea (mai mult decat tensiunea intre doua faze nu poate aparea, la ruperea de nul, decat daca reteaua de joasa tensiune este traznita). Parerea mea este sa le folosesti asa cum sunt, poti realiza si un redresor de incarcare simplu pentru acumulatori mici, de scuter, de exemplu, la 12V si 4Ah.Aplicatii pentru aceste transformatoare exista, chiar daca la prima vedere aceste transformatoare nu au utilitate.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

... un redresor de incarcare simplu pentru acumulatori mici, de scuter, de exemplu, la 12V si 4Ah....

Nu poti incarca accu din exemplu,pt ca se distrug.Ai nevoie si de o parte electronica.
Link spre comentariu
Vizitator tyc

Da...sa reformulez,pt toti:Trebuie o parte electronica ,de comanda(deci,alta decat redresorul).Aceasta parte electronica asigura graficul de incarcare.Mai nou,bateriile de 'fumigene',cat si pt scuterele in 4timpi, sant de tip VRLA -AGM/cu gel.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Ideea era ca nu exista traf+redresor care sa livreze, sa zicem, 1A intre 10 si 14,4V iar la 14.5V sa livreze 0A. Chestiunea asta se asigura doar electronic.Nu merita folosite trafurile respective pentru aplicatii uzuale, volumul e prea mare, puterea debitata e prea mica. Asa cum s-a spus, merita pentru aplicatii speciale, ofera fiabilitate ridicata.

Link spre comentariu

Sunt si alte metode neelectronice (ca doar nu a aparut mai intai tranzistorul si pe urma acumulatorul cu acid si plumb!) care au fost rasverificate pana acum cum ar fi o dimensionare la fix al trafului, folosirea becurilor pe post de rezistenta variabila..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări