Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Asta daca nu e un transformator romanesc, caz in care puterea este limitata la 4,5 VA (asa scrie pe tablita unuia romanesc). Nu vreau sa fac reclama dar alta poza care sa contina puterea standard a unui transformator de curent nu am gasit decat cea de aici http://www.electricgroup.ro/produse.php?idi=5-3 mai exact prima poza de pe randul de jos adica aceasta http://www.electricgroup.ro/images_ro/5 ... ns_big.jpg .

@corabi : calculeaza sectiunea torului si compara sectiunea cu transformatoarele pana in 10 VA care de obicei au o sectiune pana in 3 cm^2. Un link ajutator http://www.electronica.ro/transformator.shtml .

Sper sa ma incadrez in regulamentul forumului si cel al copyright-ului. Daca este neconform atunci rog a se sterge.

Link spre comentariu

am masurat torul si mi-a dat asadiametrul mare este de 16,9 cmdiametrul mic este de 9 cmlatimea sau inaltimea pachetului mi-a dat 6 cmintre exterior si interior mi-a dat grosimea pachetului 4 cmdaca am calculat bine , inaltimea 6 x(D-d) adica 16,9-9 =23,7nr de spire/volt =2 puterea nu am reusit sa-mi dau seama , dar cred ca e peste 1kwsper ca daca a fost mutat topicul la fundul sacului , sa mai fie persoane care sa-si dea cu parerea

Link spre comentariu

ha,despre ce sac e vorba?sau crezi ca e mai bine ca cei care raspund sa tot repete,pentru fiecare topic,unde fiecare descrie un trafdar stai,si aici se intampla la fel :nebunrau:

Link spre comentariu

puterea nu am reusit sa-mi dau seama , dar cred ca e peste 1kw

Daaa....cred ca mai bine, vreo 2-3 kw. :rade: Domle, daca cotrobaiai un pic gaseai formula aia: P=SxS. Deci in cazul lu' matale puterea pe care poti s-o transferi prin miezul ala e in jur de 570 VA.
Link spre comentariu

diametrul mare este de 16,9 cmdiametrul mic este de 9 cmlatimea sau inaltimea pachetului mi-a dat 6 cmintre exterior si interior mi-a dat grosimea pachetului 4 cm

cum ai masurat nu inteleg...diferenta dintre diametre trebuie sa dea grosimea pachetului...sectiunea care se ia in calcule e aia pe care vine sarma,deci grosimea pachetului * inaltimea pachetului = 24cm^2 ,adica cei 572w
Link spre comentariu

Ei...nu a scris el exact, dar asa a procedat: A scazut din diametrul mare, diametrul mic. Apoi rezultatul l-a impartit la doi si a obtinut cat e de gros "in doaga" torul.Si dupa aia a inmultit cu 6. Si da exact cat a spus el.

Link spre comentariu

cum ai masurat nu inteleg...diferenta dintre diametre trebuie sa dea grosimea pachetului...sectiunea care se ia in calcule e aia pe care vine sarma,deci grosimea pachetului * inaltimea pachetului = 24cm^2 ,adica cei 572wam uitat sa trec ca se imparte la 2 formulaformula am gasit-o pe net intr-un forum care zice asaSectiunea este h*(Dext-Dint)/2,toate in centimetri; h-inaltimea pachetului de tole care este de 6 cmDext- diametrul mare care este de 16,9 cmDint-diametrul mic care este de 9 cm6(16,9-9)/2 = 23,7^2asta daca am inteles bine cat despre putere , am facut doar comparatie cu un alt transformator de 700w care e mai mic la diametru mare cu tot cu bobinanu stiu ce putere ar putea avea , dar 570 w par cam putiniasta e doar o parere , nu o certitudinela nr de spire /volt am pus 45/S = 1,8 spire /volt

Link spre comentariu
Vizitator tyc

...cat despre putere , am facut doar comparatie cu un alt transformator de 700w care e mai mic la diametru mare cu tot cu bobinanu stiu ce putere ar putea avea , dar 570 w par cam putiniasta e doar o parere , nu o certitudinela nr de spire /volt am pus 45/S = 1,8 spire /volt

Da,santem in democratie si fiecare are dreptul sa-si spuna parerea, o formula aproximativa de aflarea puterii e S^2 (verificata practic) ... pe la 1910 erau uni care sustineau ca obiectele mai grele ca aerul nu pot zbura,desi primele zboruri au avut loc.Errare humanum est, perseverare autem diabolicum.
Link spre comentariu

dupa cum zice si formula,doar sectiunea contribuie la putere,nu si diametrul trafului. Cu cat diametrul e mai mare,cu atat incape mai multa sarma...dar daca miezul nu poate trasporta toata puterea...

Link spre comentariu

La transformatoarele toroidale se aplica alte formule decat cele clasice!

Pun si aici o adresa legata de calculul transformatoarelor toriodale: http://www.emil.matei.ro/tor.php

Dupa un calcul rapid pt 23,7 cm^2 transformatorul ar avea mai bine de 900W, iar nr de sprire volt este egal cu 32/S adica 1,35 spire/volt respectiv 324 spire pt. 240 V. Densitatea curentului ar fi de 2,5 A mm^2.

Legat de diametru cu cat e mai mare apar anumite pierderi in miez...

Link spre comentariu

Si totusi sa nu uitam ca acel miez provine de la un transformator de curent calculat pentru puterea nominala de 4,5W in regim continuu...Nu stiu daca in acest caz se aplica aceleasi formule ca la cele clasice de forta, transformatoarele acestea de curent fiind calculate pentru precizie, si este posibil ca miezul sa nu poata fi incarcat magnetic prea mult.

Link spre comentariu

Da,asa este,un traf de curent nu poate debita prea mult in secundar. De ex,daca apare un scurt la consumator,curentul este foarte mare si daca traful nu s-ar satura,supracurentul ar putea distruge aparatul de masura

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Formula corecta de calcul este: U= 4,44•N•f•B•S sau N/U=1/(4,44•f•B•S) unde N este nr. spire, U e tensiunea (volti), f e frecventa (Hz), B e inductia maxima admisa (T) iar S e sectiunea (m²). Toroidalele moderne, cu graunti orientati, admit chiar si 1,6T. Pentru 1T, N/(U=1)=45/S, unde N/(U=1) este nr. spire pe volt iar S e in cm². Asadar nu se poate aplica in mod corect o formula generala. Trebuie cunoscuta inductia maxima admisa in materialul miezului (data de producator). Eu intotdeauna am folosit 45-50 dar dupa noile materiale aparute, pare a fi depasit. Daca nu se cunosc proprietatile miezului, mai bine o inductie mai mica, decat una care sa depaseasca saturatia.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări