Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Dupa caalculele mele sarma ar incapea la fix (distanta intre ea si tole de 1,5 mm :ras: )

Dupa cate spui tu ( 45/35.75 ), pentru primar rezulta 277 de spire, iar pentru secundar 126 de spire.Coeficientul de umplere al ferestrei este urmatorul:Ku=(S1+S2)/(3a^2)undeS1 = N1/nS1= 277/33,5 = 8,268 daca folosesti in primar sarma de 1.5 mm (nS1 represinta numarul de spire cu grosime de 1.5 care incap pe un cmp de fereastra, adica 33.5)S2 = N2/nS2 = 126/19 = 6,632 daca folosesti sarma de 2 mm pentru secundar ( incap 19 spire de sarma cu grosimea de 2 mm per cmp)Parametrul a, reise din ce-ai spus mai sus ca ar fi aproximativ 4.7 inmultit cu radicalul sectiunii, adica aproximativ 28 milimetri adica e vorba de tole (E+I)28.Ca atare Ku = 0.634Pentru ca infasurarile sa incapa in fereastra trebuie ca acest coeficient sa fie cuprin intre 0,4 si 0,6. Ori in cazul asta se vede clar ca nu te incadrezi. Si tine cont...am zis sarma de 1.5 si 2...nu de 1.6 si 2.2 cum ai zis tu ca vrei sa pui. :rade:
Link spre comentariu
Vizitator smilex

@Avram Ion Inteleg ca vrei sa obtii 1000W de la un traf cu S=35mm². Sectiunea iti permite asta. Ce dimensiuni (toate) are carcasa pentru bobinaj? Poti depasi limitele carcasei cu bobinajul fara a ajunge la tole? Cu cat?

Link spre comentariu

Nu domle...omul vrea sa alimenteze un amplificator cu o putere de 800 de watii...adica are nevoie de 1500 -1600 de watti, sa spunem. Iar despre bobinare, apai sarma aia de 2 sau 2.2 mm diametru, nu se bobineaza asa usor...numai cine nu a lucrat cu sarma de asemenea grosimi nu stie cat de greoaie este executia unui asemenea bobinaj. Bine...ati putea spune ca stai domle ...ca ampliful nu e folosit aproape de puterea maxima...atunci spun si eu ca mai bine lasa traful asa cum era, punea un dublor de tensiune ca sa obtina tensiunea simetrica, ca traful permitea, in secundar avea sarma de 3 mm diametru, si gata.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu stiu de ce traful bobinat a fost desfacut, dar n-am intalnit traf construit pentru retea pe care sa nu incapa bobinajul.Pentru 800W si tensiune sinusoidala, consumul din alimentare este de 1256W. Pentru triunghiulara este de 1600W. Si asta la putere maxima. Aproape in totalitate, forma este sinusoidala in audio. Pentru j=4A/mm² primarul ar trebui cu 1,3 la 1200W. Pentru j=3A/mm² e necesar 1,5. Secundarul e mai dificil, dar nu imposibil.

Link spre comentariu

Explicatia cu bobinajul care nu incape e foarte simpla: traful are 3 bobine,fiecare cu o functie (de obicei merg 2 cate 2),astfel incat nici una din ele nu e dimensionata la putere maxima.De obicei asta se vede si din sectiunea miezului (puterea trafului

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Bobinajul va incape sigur, chiar cu sacrificarea puterii. De asta am cerut dimensiunile carcasei. In viziunea mea, 300W si 400W e la fel de exagerat oricum.

Link spre comentariu

Revin cu informatii: Transformatorul in cauza era confectionat astfel:1. prima infasurare (de la baza carcasei): sarma de 2mm diametru cred ca undeva la 36v(cred)+inca vreo 5-6 spire la fel de groase2. a doua infasurare: sarma de 1,3mm pentru 220V3. a treia infasurare: sarma de 3mm 36v alimentata din acumulatoriMotivul pentru care a fost desfacut: prima infasurare nu-mi servea la nimic si in plus fata de asta ocupa si spatiu pe carcasa (ea fiind sub infasurarea de 220V).Daca merg cu o densitate de 4A/mm cred ca risc prea multTransformatorul o sa-si schimbe destinatia spre un trafo separator de 220V (ambele infasurari de 1,6, am calculat si incap destul de bine)Pentru respectivul proiect (cu doua module AV400) am decis sa folosesc doua transformatoare de 630W fiecare, cate unul pentru fiecare modul in parte, (stiu ca e risipa de componente dar nu am ce face, alt transformator mai mare nu am, si nici bugetul necesar achizitionari unuia nu exista) Cele doua transformatoare provin de la niste alimentatoare didactice (de 500W, asa scria pe ele), dar au o sectiune impresionanta, undeva pe la 1000W(mai mare(fiecare) decat cel propus de mine prima data ). Oricum trebuie sa mai cumpar sarma de 2mm pentru cele doua secundare(care costa ceva..), primarul transformatoarelor este bobinat cu sarma de 1,3 tot de mine :da . Mai detin un trafo de 630W toroidal bobinat astfel: 2*50V cu sarma de 1,5mm; 2*30 cu sarma de 1,5mm; 2*17v cu 0,35mm(toate dimensiunile conductoarelor au fost pe diametru); primar cu 1,2-1,3(cred). As dori sa-l schimb cu unul mai mare plus o diferenta din partea mea. Toroidalul meu e de la Petra asa ca as dori unul tot de la o firma (nu facut de cineva, nu prea am incredere).Astept pareri si sugesti pentru "idea mea"(cea cu cele 2 trafuri) :jytuiyu Multumesc pentru timpul acordat intrebarilor mele. :aplauze

Link spre comentariu

De cate ori sa zic ca infasurarea dinspre acumulatori e de ~16V?Ai masurat sa vezi ca nu e asa?Prima infasurare mai bine o inseriai cu a 2-a,sa mearga traful mai rece (teoretic asa mergea si in UPS)

Link spre comentariu

Poi daca e asa cum se face ca in UPS toti acumulatorii era legati in serie (parca ) asa a zis proprietarul. Cat despre inserierea celor 2 infasurari e posibil sa fi fost asa.

Link spre comentariu

Eu am înţeles că trafo avea 2 bobinaje de circa 36Vca fiecare, doar diferite ca curent debitat şi una ptr 220Vca. Se putea folosi trafo aşa cum era, înseriind cele 2 bobinaje de 36Vca, care deveneau un secundar simetric. Nu contează diferenţa de curent alternativ, prin punte se scoate acelaşi curent continuu pe cele 2 ramuri (+,-).Dacă totuşi nu sînt cît de cît egale cele 2 bobinaje şi e diferenţă mare de tensiune între ele, rămîne varianta cu redresorul dublor de tensiune, cum s-a propus mai sus.P.S. Nu se mai termină o dată cu cretinităţile astea de AV400, MOS400 şi celelalte variante ale aceluiaşi amplif primitiv?Sînt specifice ptr lumea a treia, unde se dansează din buric. :57

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări