valytzu1207 Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Imi puteti spune si mie, va rog, cum pot masura curentul scos de un transformator folosind un voltmetru? Stiu ca era o metoda in care masurai tensiunea in gol, pe urma puneai niste rezistente de sarcina si masurai iar tensiunea iar in functie de asta calculai curentul, dar cum? Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 ... Liniile de camp magnetic sunt circulare, in drumul lor nu intalnesc nici un intrefier. ....Corect. Nu e vorba de nici un intrefier aici.Iar referirea la aparatele de sudura nu se potriveste aici. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Imi puteti spune si mie, va rog, cum pot masura curentul scos de un transformator folosind un voltmetru? Stiu ca era o metoda in care masurai tensiunea in gol, pe urma puneai niste rezistente de sarcina si masurai iar tensiunea iar in functie de asta calculai curentul, dar cum? Pai depinde acuma ce vrei....curent de scurtcircuit....curent nominal....depinde si ce vrei sa alimentezi cu traful ala...etc....lucruruile nu sant asa simple cat pot parea. Daca vrei sa alimentezi un circuit o perioada mai lunga de timp poti sa faci urmatorul calcul: masori diametrul sarmei din secundar (in milimetri) si rezultatul il inmultesti cu 3 sau mai bine 2.5 iar rezultatul va fi curentul pe care il poate livra traful (in amperi).....asta in ipoteza in care atat pentru primar cat si pentru secundar s-a considerat aceiasi densitate de curent. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Ultra precis: se măsoară diametrul sîrmei, se scade grosimea izolaţiei şi se calculează secţiunea, care se înmulţeşte cu 2,5...3A/mm2 ptr un consum îndelungat. Rezultatul depinde mult şi de pachetul de tole, degeaba e sîrma groasă, dacă secţiunea miezului e mai mică decît cea necesară unui anumit consum + pierderile normale (cam 10%). Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 7, 2011 Partajează Postat Iunie 7, 2011 Si ar trebui repetata operatiunea si pentru primar,mai ales daca traful e home-made Link spre comentariu
zal Postat Iunie 9, 2011 Partajează Postat Iunie 9, 2011 Exact, la cele industriale e de regulă corelată puterea primarului cu secţiunea miezului. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 9, 2011 Partajează Postat Iunie 9, 2011 Depinde de domeniul de aplicatie;daca traful trebuie sa functioneze neintrerupt,asa e. In regim subuniorar e permisa abaterea. Link spre comentariu
stefanev Postat Iunie 9, 2011 Partajează Postat Iunie 9, 2011 Salut ! Am o mica problema: s-a ars siguranta termica la un traf toroidal. Problema este ca nu stiu exact unde este localizata: este la suprafata in infasurari sau este in infasurarea de dedesupt? Intreb pentru ca nu am experienta in transformatoare, bobinaj, etc insa stiu sa schimb o siguranta si sa lipesc doua fire, sau sa scurtcircuitez bornele sigurantei ca sa o elimin.Daca este in infasurarea de dedesupt (cel putin asa mi s-ar parea mie normal pt ca siguranta ar trebui sa intrerupa primarul) trebuie scoase toate spirele din secundar si lucrurile s-ar complica pentru mine. Asadar cu ocazia asta, daca este un binevoitor in Iasi sa ma ajute sa elimin siguranta (e un traf micut insa nu vreau sa cumpar altul pt ca are 2 secundare si una e cu priza mediana) o sa fac o cinste Link spre comentariu
zal Postat Iunie 10, 2011 Partajează Postat Iunie 10, 2011 Uite, de asta ruşii bobinau primarul deasupra, nici nu mai trebuiau ecranate. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 10, 2011 Partajează Postat Iunie 10, 2011 Nu se complica de loc..este doar un pic mai migalos de lucrat cu trafurile astea toroidale. Doar sa ai vreun prieten bun care sa te ajute si sa debobineze el traful si pe urma sa-l rebobineze....altfel...nu stiu daca vei gasi pe cineva suficient de rabdator sa umble in "matzele" trafului. Oricum...daca nu scoate tensiuni prea mari in secundar si ca atare nici sarma prea multa, poti incerca sa-l "operezi" tu. Link spre comentariu
adi_22 Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Nu sunt eu un electrician prea bun dar imi bag putin nasul, cu urmatorele intrebari penibile :1. De unde pot face rost de lacul acela special pentru sarma?2. Sarma groasa din cablurile grose cu 4 fiere izolate individual si pe urma un fel de furtun peste merita sa fie dezizolate si racuite pentru a fi folsite in diverse aplicatii asta in care sarma "de-a gata" ar fi prea scumpa pentru ce vrem sa facem noi.3. Cum "improvizam" sau "fabricam" segmentele pentru tole?Sau mai bine de unde facem rost? Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Nu stiu daca "DIY" iti reuseste lacuirea, banuiesc ca necesita niste conditii mai greu de realizat....personal eu as opta pentru izolarea cu tub termocontractil...nu e nici asa scump si nici asa gros ca izolamentul firelor din instalatiile electrice casnice, de ex, si e si foarte usor de realizat, iar unele tuburi rezista pana la 125 de grade. Parerea mea. Link spre comentariu
adi_22 Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Nu vreau sa fac doar izolatii, ci sa bobinez si nu stiu daca mai ies la un capat cu izolatie termocontractila. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Pai am inteles ca vrei sa si bobinezi ca altfel nu iti mai ziceam ca izolatia oferita de tubul termocontractil nu e prea groasa si ca atare nu iti "mananca" mult din spatiul de bobinare! Dar de ce sa nu o scoti la capat?! Doar daca nu vrei! Link spre comentariu
adi_22 Postat Iunie 11, 2011 Partajează Postat Iunie 11, 2011 Nu e vorba ca nu vreau.Imi doresc sa invat cum stau treburile cu bobinarea si sa bobinez. Ma gandeam ca nu ies numarul de spire, si am sa am ce parli ,dar ne conformam nu? Pentru inceput pe ce as putea sa bobinez fara sa am nevoie de masina de bobinat si pe ce as putea sa bobinez? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum