Magnus Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 salut,am o intrebare difera modul de calcul al transformatorului cu tole tip 2 C fata de transformatorul tole E + I,am un transformator recuperat dintr-un TV diamant cu miez 2 C sivreu sa rebobinez a II-a infasurare secundare de 19V in 12 V Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Nu difera...doar ca un traf din asta are randament mai bun iar inductia maxima prin miez poate fi luata un pic mai mare, ca atare constanta aceea care se imparte la sectiunea miezului va fi un pic mai mica. Spre exemplu...pentru un traf E+I alimentat cu o tensiune a carei frecventa este 50 Hz, iar daca inductia maxima in miez se considera 1 T, constanta va fi aprox. 45. Daca pentru tipul de miez de care spuneati dumneavoastra se considera o valoare maxima a inductiei in miez de 1.2 - 1.3 T, va rezulta o valoare de 35 - 38 pentru respectiva constanta. Link spre comentariu
remus68 Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Pai... daca ai traful si ai masurat ca scoate 19V, numeri cite spire dai jos si calculezi cite-ti trebuie pentru 12V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 orice formula ati primi nimeni nu va garanteaza ca se va potrivi cu cea a proiectantului trafuluiformulele pt trafuri sant destul de aproximativepirdeti putin timp si bobinati cu sarma subtire (0,4mm) 20-30 spire fara sa desfaceti miezulmasurati tens pe aceasta infasurare si obtineti nr de spire/voltpoate puneti cate 20 spire pe fiecare jumatate de miez pt o precizie si mai mare(cuplaj mai bun)si dupa calculul aproximativ,cand debobinati lasati sarma netaiata ca sa puteti pune la loc daca tens masurata este mai mica de 12v Link spre comentariu
Magnus Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 multumesc pt raspuns dar care e algoritmul de calcul ca eu am sint din timpul universitatii si explictat am ca B=0,8...1,2T, valoarea de 1,2 T adoptandu-se pt tole cu grosimea 0,35mm numarul de spire pe volt am din relatia Nv=45/B(T) x Sfe(cm2)B e inductia in TeslaSfe e sectiunea in fier cm2constanta e in gama 45-48 ,dar dupa ce crieteri e luata nu am idee Link spre comentariu
Magnus Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 pai varianta sugerata e varianta "babeasca",iar sugestia cu scosul spirei nu are legatura ca vreau sa modific sectiunea conductorului Cu emailat Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Relatia cu ajutorul careia se poate determina numarul de spire per volt este urmatoarea:n0=10000/(4,44 x f x Bm x S)unde,- f este frecventa- Bm este inductia maxima prin miez- S este sectiunea miezuluiMai departe, inlocuiesti si calculezi tu...oricum, nu ai cum sa determini exact ce inductie maxima s-a considerat asa ca ce o sa calculezi tu e pur orientativ. Cum foarte bine a spus un coleg mai inainte...poti masura experimental. In locul tau eu as determina "pe hartie" cam care e numarul de spire per volt ca sa stiu cam cate spire sa bobinez ca sa obtin un volt... sa nu bobinez de bezmetic. Masori frumos cu multimetru si adaugi/iei din sarma bobinata astfel incat sa ai un volt indicatia pe multimetru. Link spre comentariu
Magnus Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 aceias formula de mai sus postata de stimabilul TESSLA dar in loc de 1000 e cifra 1 ma rog experimental o sa stic un metru de conductor bobinez si ma raportez la la un nr de spire regula de 3 simpla si rezolvata ecuatia si algoritmul,oricum va multumesc pt raspunsuri Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Acolo nu e nici 1 nici 1000.....este 10000. In formula ta, acel 45 de la numarator este tocmai rezultatul aproximativ al calculului 10000/(4,44 x 50), unde 50 este frecventa in hertzi. Oricum...spor la treaba. Link spre comentariu
Avram Ion Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Salutare:Detin un transformator mai ciudat de fel, este cu sunt magnetic, recuparat dintr-o imprimanta "parca" si am urmatoarea problema; Cand il alimentez, am o anumita tensiune pe secundar(asta fiind dupa redresor"adica pe condensatorul de filtaj"), dar daca il conectez si deconectez de mai multe ori succesiv de la reteaua de tensiune pe condensatorul de fltaj tensiunea creste aproape dublu in functie de numarul de conectari si deconectari. Intrebarea e "_Ce se intampla?" Acestea se intampla la functionarea in gol.Cer ajutor celor mai experimentati in ale electronicii.Precizez ca: secundarul este: 2*24v+2*12v(sarma de 1,3) alte tensiuni suplimentare cu sarma subtire Tot in secundar mai are o infasurare separata de 178v(fara comdensator) la care are conectat un condensator de 6,8 microfarazi/45v (cand conectez condensatorul tensiunea pe condensator creste la aprximatv 208)Daca las transformator fara acel condensator din secundar(6,8/450v) si repet conectarile nu se mai intampla nimic cu tensiune pe condensatorul de filtraj. Fara condensatorul de 6,8 microfarazi tensiunea la bornele redresorului este mai mica. Masuratorile au fost efectuate pe infasurarea de 24+24v(alternativ) intre + si - fara priza mediana. ca filtraj am folosit 2 condesatoare de 10000micrafarazi/ 63V conectati unu intre +si masa celalalt intre masa si minus. Puntea redresoare este de 10A la 400v. Am obtinut maxim 98V.Transformatorul are undeva la 200w si este de tipl E+I, sudat.Rog o explicatie pentru ce se intampla, si daca ma afecteaza acest fenomen la functionarea in sarcina (adica daca un contact imperfect in priza e posibil sa ard amplificatorul). Am uitat sa precizez, acest transformator aveam de gand sa-l folosesc la un amplificator.Rog ajutor. Multumesc Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Pune'l in sarcina si ai sa vezi ca nu mai face asa. Chiar si cand nu "canta" un amplificator clasa AB va consuma suficient cat sa previna asemenea manifestari. Prin conectari/deconectari succesive impreuna cu suntul magnetic si acel condensator formezi un fel de sursa in comutatie ridicatoare, asa se explica comportamentul. Link spre comentariu
TESSLA Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Dupa parerea mea "fenomenul" se datoreaza acelui circuit oscilant format din inductanta infasurarii si condensator si probabil se ajunge aproape de rezonanta. Dar de ce nu demontezi acel condensator? Spuneai ca fara el tensiunea pe condensatorul de filtraj e mai mica...dar nu cred ca e o diferenta asa mare...asa ca.....scapa de condensatorul ala. Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 26, 2011 Partajează Postat Aprilie 26, 2011 Clasica inductie Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 ...si condensator,farea sarcina masori Uvf( Uvf=U* 1,41). Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 27, 2011 Partajează Postat Aprilie 27, 2011 pai varianta sugerata e varianta "babeasca",iar sugestia cu scosul spirei nu are legatura ca vreau sa modific sectiunea conductorului Cu emailatdvs. intrebati si cand va dam ajutor dupa puterile noastre ne puneti la punctcum adica varianta babeasca?transf a functionat ani de zile,model folosit in mii de televizoare,deci plecam de la premiza ca a fost corect calculatdaca doriti sa modificati numai un secundar rezulta ca primarul ramane cel original si nu vad de ce va mai intereseaza inductia la care functioneazadaca nr de spire in primar este dat si doriti o anumita tens la iesire trebuie aflat nr de spire pe voltcand ati spus ca modificati inf de 19v in 12v nu rezulta ca modificati si sectiunea sarmei--puteati sa scoateti numai nr de spire coresp. pt 7vf. multi scrieti telegrafic si vreti ca cei max.20 electronisti care raspund mai des sa piarda timp si sa se intrebe ce ati dorit de faptde fapt va raspuns cineva si la varianta cu schimbatul diametrului sarmei-daca dati jos inf. de 19v si numarati spirele aveti deja nr de spire pe volt si in acest caz nu mai vad rostul intrebarii dvs. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum