Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Apai nu stiu domle ce e acolo...de ce sa se dubleze sectiunea daca bobinez infasurarile una peste alta?! Dar la trafurile clasice E+I se dubleaza sectiunea daca bobinez primarul peste secundar? Sau daca bobinez pe galeti, primarul pe un galet si secundarul pe altu, nu e acelasi lucru?! Cum am mai spus, si intr-un caz si in altu este vorba despre un miez inchis. La miezul E+I, campul magnetic mai "evadeaza" si in afara bobinelor, iar la trafurile toroidal campul magnetic "e captiv" sa zicem in interiorul infasurarii. Ca atare, pierderile sant un pic mai mici iar inductia maxima prin miez poate si ea sa fie un pic mai mare. Dar de se sa se dubleze sectiunea pentru un anumit stil de bobinare?! Cum am spus, si la trafurile clasice E+I exista doua stiluri de bobinare. Se schimba cumva formula de calcul? Ca daca e asa, pot sa recurg la urmatorul rationament: daca intr-un caz se dubleaza sectiunea, atunci numarul de spire va fi mai mic. Ca atare si sarma necesara va fi mai putina. Ca atare si costurile de realizare vor fi mai mici. Deci...toate trafurile ar fi numai de un fel! :rade: Si care ar mai fi motivul existentei celor la care nu se dubleaza sectiunea si care necesita mai multa sarma penstru constructie.

Link spre comentariu

Poate ne lamuresc altii; m-am uitat si eu in acel tabel si am vazut ca, atunci cand se bobineaza pe toata circumferinta torului atat primarul cat si secundarul, se ia in calcul sectiunea dubla..Posibila o explicatie ca la cele E+I infasurarile sunt pe mijloc (deobicei) unde sectiunea este intr-adevar dubla fata de o latura exterioara..daca se bobineaza primarul pe o latura si secundarul pe cealalta sectiunea de calcul ar fi de 2 ori mai mica..

Link spre comentariu

Faceti confuzie intre miezul "in coloane" si miezul "in manta" (adica tole E+I). Sectiunea miezului e INTOTDEAUNA aia "cuprinsa de o spira a bobinajului.La tola E+I, e latimea "limbii" centrale (care e dublul lateralelor), inmultita cu grosimea pachetului de tole. Miezul toroidal e o varianta constructiva a miezului in coloane; sectiunea lui e cea obtinuta prin "sectionarea" torului, fara inmultiri aiurea cu doi.Singura diferenta e ca in timp ce la miezul in coloane circuitul magnetic e un singur "cerc" (sau "patrat"), la cel pe tola E+I se distribuie pe cele 2 coloane externe (de unde sectiunea dubla a coloanei centrale).In rest, calculele necesare sunt destul de simple si au fost explicate de mai multe ori.O explicatie foarte buna legata de functionarea transformatoarelor gasiti pe un site chilian (pentru cei interesati!)(dati o cautare "homo ludens electronicus" pe Google), singura chestie fiind cunoasterea limbii engleze.Spor!

Link spre comentariu

Probabil in acest sens parerile vor fi mereu impartite, cel putin pana se va veni cu ceva documentatie de specialitate care sa poata dovedi fara indoiala care din variante este corecta, 50/S sau 50/S*2. Oricum ceva important tot am aflat, daca voi calcula dupa formula normala 50/S nu e nici un motiv pentru care nu ar trebui sa mearga, si cum torul meu este destul de mare si spatiu de bobinat suficient cred ca asa voi face.Multumesc pentru raspunsuri si va doresc toate cele bune.Cu respect Marian.

Link spre comentariu
Vizitator smilex
Blazeu are dreptate. Sectiunea este cea cuprinsa de oricare spira. Nu conteaza geometria miezului in calcule, cu mentiunea ca acel 50 din 50/S este un numar aproximat (de fapt, formula e mai stufoasa). Traful toroidal are randament mai bun (pentru aceleasi conditii si calcule) pentru ca se bobineaza peste intreg miezul si se poate obtine un circuit magnetic mai mic ca lungime (pentru o arie data, necesara bobinajului, cel mai mic perimetru ce o cuprinde e al cercului).
Link spre comentariu

salut ,are cineva idee ce curent debiteaza un trasformator tip C+C recuperat de la un TV diamant 220 pe iesirea secundarului 34,5 V si pe secundarul 19V? ca nu le am cu rusa :(

Link spre comentariu

diamant 220 cu sasiu rusesc avea 34v pt. baleiaj orizontal,nu 140v ca cele romanestitransf. de retea este bun pt. surse alimentarecred ca la casa parintilor am un astfel de bloc alimentare daca intereseaza pe cineva-merg prin aprilie acolo

Link spre comentariu

m-am uitat pe postarile anterioare printre primele postari intradevar ,dar nus lamurit pe transformator scrie configuratia terminalelor 1-1 220B presupun ca B e V defapt V de la volti ; 5-5 34, 5B 1,8A ; 6-6 6,3B 0.3A 7-7 19B 0,88A

Link spre comentariu

buna seara , am mai facut rost de un transformator toroidal, defapt el a lucrat ca un auto-transformator, are doar infasurarea primara (cu conductor de 1,5mm)bobinata pe el, iar pe latimea torului, era un culegator de tensiuni, prin perii din grafit(carbuni), urma lasata pe infasurarea primarului de acel culegator de tensiuni se poate lacui, conductorul nu este uzat tareacum eu as dori sa ii bobinez secundarul astfel incat sa obtin o tensiune dubla de 75V/ 10A si inca una de 12v, tot dubla, de 1,5A, pot obtine din el aceste tensiuni?cam ce putere are?, suporta grosimea conductorului bobinat pe primar? dimensiunile torului sunt:diametrul interior: 105mmdiametrul exterior: 215mmlatimea torului : 55mminaltimea torului : 85mmorice sfat e binevenit, va multumesc!!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări