Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Daa...iar pentru trifazic 400. :rade: Intr-adevar...findca sant legat foarte aproape de transformator, am la prize in jur de 230 V. Dar asta findca sant legat foarte aproape. Inainte, cand desi geografic eram aproape de transformator, dar din punct de vede electric eram departe..aveam cateodata si 175 V. Cat despre trifazic...acolo am fost mereu si geografic si electric aproape de traf, dar mai mult de 380, hai 390, nu prea am avut intre doua faze. Rar am avut 400 V. Dar tinand cont ca e foarte aproape de traf..... De unde si pana unde tensiunea asta de 400 V, n-am idee! Mai si scrie acuma mai nou pe unii stalpi, 0.4 KV. :rade:

Link spre comentariu

Buna seara.Este pentru prima oara cand bobinez un transformator iar din calcule a rezultat urmatoarele:sectiune 120 cm^2spire 90V =38spire 6.5V=3Totusi mi se par cam putine spire,este corect sau am gresit eu undeva?

Link spre comentariu

La primar nu am umblat,l-am lasat cel din fabrica.Traful provine dintr-un batran commodore si am considerat ca are destul de groasa sarma din primar pentru a rebobina doar secundarul...asta in cazul in care am destula sarma si imi intra in carcasa.Voi vedea cand ma apuc de bobinat.Am gasit greseala,la transformare din cm in mm :d=========EDIT=======VA trebui sa renunt la acest traf,nu imi intra toate spirele :( dar daca tot l-am desfacut,il voi bobina ptr 12V cu priza mediana pentru a il folosi intr-un UPS.Multumesc pentru ajutor remus

Link spre comentariu

Salutari tuturor.Am recuperat un tor dintr-un stabilizator de tensiune cu rotita format dintr-o foaie de tabla fe-si infasurata circular care formeaza un toroid si ma gandeam sa fac din el un traf pentru un amplificator pe care i-l fac unui prieten, si cum este prima data cand bobinez trafuri toroidale ( am bobinat pana acum doar trafuri cu tole EI ), trebuie intai sa ma asigur ca am inteles bine ceea ce am citit in aceasta tema, torul are urmatoarele dimensiuni:-Diametru exterior - 11 Cm-Diametru interior - 5,9 Cm-Inaltime - 7,5 CmAcum conform a ceea ce am inteles citind din ce s-a postat ar rezulta cam asa:S=(D-d/2)*I - Unde am notat S=Sectiunea, D=diamentru exterior; d=Diametru interior; I=Inaltimea, si ar fi S=(11-5,9/2)*7,5=2,55*7,5=19,1.Acum avand in vedere ca stilul de bobinare conteaza din cate am inteles, voi face intai primarul pe intreaga circumferinta a torului si apoi secundarul de asemenea pe intreaga circumferinta si pentru acest mod de bobinare am retinut ca pentru calcularea numarului de spire/volt sectiunea mai sus calculata se inmulteste cu 2 si la rezultatul respectiv se imparte coeficientul acela de 50-55, asadar ar fi Ns/V=55/S*2=55/38,2=1,43, asadar numarul de spire/Volt ar fi 1,5 prin rotunjire, si pentru primar as avea 220*1,5=330 Sp, iar secundarul va fi de 40-0-40Vca asadar 2 infasurari de cate 60 de spire.Spuneti-mi va rog daca gresesc in calculele mele si daca da unde anume si cum este corect :nas: Toate cele bune.

Link spre comentariu

Pai e o greseala domle acolo. Sectiunea la astea toroidale se determina inmultind inaltimea torului cu grosimea lui. Iar grosimea lui ori se determina la fata locului cu metrul ori ruleta sau din datele pe care le-ati dat, (Diametrul exterior - Diametru interior)/2 . Deci toata diferenta se imparte la doi, nu numai unul din termeni cum reiese din ce ati scris. Bine, pana la urma rezultatul l-ati obtinut corect...dar scrierea e incorecta. Asta una la mana. Apoi..nu stiu ce inmultit cu doi sau ceva...asta e o prostie. Se imparte 45 la 19.1 (sau la 19) si ati determinat numarul de spire per volt. Cum am mai spus si o mai zic de cate ori este nevoie: calculele care se fac pentru un traf toroidal sant ACELEASI cu cele care se fac la trafurile E+I. Singurele diferente sant urmatoarele: - randamentul este un pic mai mare - se poate lua o valoare mai mare pentru inductia in miez ceea ce va determina o valoare a acelei constante mai mica. Ca atare si numarul de spire per volt va fi un pic mai mic decat in cazul uni traf cu tole E+I.In cazul dumneavoastra, cum a spus, puteti lua constanta 45 fara probleme ca se va incalzi traful din cauza supravoltarii.

Link spre comentariu

Intr-adevar am strecurat o mica eroare la scrierea calculului pentru care imi cer scuze, adica S=((D-d)/2)*I=((11-5,9)/2)*7,5=19,1 si este similara cu formula veche, adica L*l ( latimea asa cum si calculul simplu o rezulta este (11-5,9)/2=2,55. asadar S=L*I=2,55*7,5=19,1.

Apoi iata de unde am inmultit cu 2 acel rezultat: http://elforum.info/viewtopic.php?p=165725#p165725, am specificat ca voi face exact cum se spune la varianta 1 in acel tabel, asadar asa ar trebui sa fie, asadar ce este gresit, tabelul sau interpretarea mea de pe el? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări