TESSLA Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Poti sa cumperi niste lac, daca zici ca nu ai, nu e asa scump. Daca as fi in locul tau, as face un miez toroidal din tolele alea. Binenteles ca iti trebuie timp, rabdare si e si mai grei de bobinat dar rezultatul eu zic ca o sa fie mai calitativ. Si ca zgomot si ca randament. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 Dar poti sa le pui si una peste alta. Miezul va avea o forma mai ciudata,dar sectiunea e aceeasi. Cred ca ar fi si mai usor de strans Link spre comentariu
emill_sorin Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Buna, Sper ca am postat ok ..... Doresc sa inseriez doua transformatoare IDENTICE de 1*50v fiecare pt alimenta un aplificator care re nevoie de +-70V . Mai jos am atasat o schema la care m-am gndit eu. Dar nu sunt sigur ca v-a functiona , cu toate ca dupa cata fizica stiu eu (destul de putina) a-r trebuii sa functioneze. Ma gandesc c fat de un traf 2X50 difera ca eu am doua primare . Astept sfatur si sugestii .... multumesc anticipt. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Da,functioneaza.O sa ai +-50Vca,daca le fazezi corect,adica inceputul infasurari secundare a primului sa fie un capat iar inceputul secundarului celui de-al doilea sa fie conectat cu sfarsitul secundarului primului si sa fie masa.Nu uita ca tensiunea dupa redresare si filtrare e de +-50*1,41V cc.Pt mai multe informatii,citeste in sectiunea amplificatoare. Link spre comentariu
emill_sorin Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Stiu cum se face calculul l redresare , de aceea am trecut +-70v . Acuma trebuie sa vad care este inceputul si care este finalul.... la aceasta operatiune nu ma prea pricep . Daca nu reusesc o sa ma duc la un bobinator , de motoare , in speranta ca se v-a pricepe el , dar nu inainte sa gasesc si eu solutia (poate cu ajutorul vostru) , pt a mai invata si eu . Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Asa cum ai desenat,daca trafurile sant identice, firul din stanga e inceputul la fiecare din cele doua ,iar la 220 firul din stanga de la primul traf se leaga la firul din stanga la al doilea traf. Link spre comentariu
emill_sorin Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Am inteles, cred ca problema este rezolvata , o sa il testez astazi, mai tarziu.... o sa postez rezultatul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 desi ti s-a raspuns corect poti avea probleme.de ce? fazarea este o conventie si se poate face cu usurinta de un bobinator harnic dar corigent la fizica cand bobinezi esti atent sau marchezi inceputul infasurarii de bobinaj dar si sensul de bobinaj de ce spun ca e o conventie pt. ca si la noi in fabrica multi credeau ca inceputul este capatul fizic cu care incepeau bobinarea cine intelege poate face fazarea unui traf. gasit pe strada fera probleme pt. cine nu are osc. fazarea se face simplu:daca stii care e primarul.se introduce in priza,se masoara eventual toate tens. se iau la intamplare cate 2 infasurari si se leaga in serie(nu exista decat 2 cazuri) cand tens. se aduna ca valoare s-a unit ,,inceputul,, unei inf. cu ,,sfarsitul,, celeilalte daca tens. este diferenta valorilor individuale s-a nimerit ,,inceputul,, cu ,,inceputul,, in acest fel s-a realizat fazarea numai a secundarelor intre ele nu si relativ la primar fazarea secundarelor cu primarul ramane ca exercitiu aceasta introducere am facut-o ca sa intelegeti ca aici aveti o situatie diferita:aveti 2 traf. puteti realiza fazarea asa cum ati descris daca primarele celor 2 trafo au fost legate intr-un anume fel si nu se mai desface niciodata aceasta legatura sau faceti fazarea fiacarui traf primar-secundar si apoi va va fi usor sa le conectati impreuna pt. un anume scop Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Am comandat de la petra un toroidal de 630VA, toate bune si frumoase, merge bine numai ca bazaie si vibreaza putin, ce as putea face in cazul asta? Sa incerc sa il trimit inapoi si sa ii rog sa imi dea altul? Nu cred ca e normal sa vibreze, probabil nu are tolele stranse bine, a mai intalnit cineva problema asta la un toroidal? Ce ma sfatuiti? Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Da, eu am intalinit problema asta la un toroidal destul de marisor, 2x35 V in secundar, cu sarma de 2.5 mmp, deci destul de mare. Si cam avea toane...cand bazaia mai tare, cand mai incet , cand deloc. Am observata ca uneori, daca miezul era un pic premagnetizat nu mai bazaia asa tare sau chiar deloc. Mentionez ca traful inca nu era montat undeva. Dupa ce l-am montat , cu ajutorului clasicilor suporti nu a mai bazait asa tare dar perceptibil. Oricum, a trebuit sa ii schimb pozitita ca imi cauza brum si l-am montat in "picioare", cum e roata de la masina. Binenteles, cu ajutorul unei carcase, care i-a "imbracat" partea exterioara ca sa il pot fixa. Tot mai bazaie, dar la un nivel acceptabil, avand in vedere ca e un traf " fortzos" ( cand il cuplez la retea pentru cateva fractiuni de secunda se "simte" si la becul din camera. In fine, ca o concluzie, e posibil ca atunci cand il fixezi bine in carcasa unde vrei sa il pui, sa nu mai bazaie. Dar e posibil sa mai bazaie, caz in care eu cred ca nu este decat o singura solutie mai la indemana: Sa dai folia protectoare jos si sa-l scufunzi in lac si apoi sa il lasi sa se usuce foarte bine. Si nu cred ca o sa mai bazaie. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Nu bazaie foarte tare, se aude numai daca stai foarte aproape de el, ce ma ingrijoreaza pe mine este comportarea lui in timp, adica va avea o functionare normala? Vibratia asta poate scurta viata transformatorului? Pana la urma ce vibreaza de fapt, tolele sau o infasurare slaba? Ideea este sa nu aiba ceva pe viitor ca nu vreau sa ma apuc sa il montez in carcasa si peste 2 luni sa fie nevoie sa il schimbmultumesc Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Da, eu am intalinit problema asta la un toroidal destul de marisor, 2x35 V in secundar, cu sarma de 2.5 mmp, deci destul de mare. Si cam avea toane...cand bazaia mai tare, cand mai incet , cand deloc...Orice dezechilibru intre alternanta pozitiva si alternanta negativa a tensiunii retelei va satura mai mult sau mai putin transformatorul. Diferenta dintre alternante face ca la miezul sa ramana magnetizat. Nu am explicat prea clar dar sper sa intelegeti. Am vazut la un amplificator de 400W sinus cum clipea iluminarea vumetrului in timp ce amplificatorul lucra lejer, maximum 50W pe canal. Transformatoarele toroidale intra in saturatie mult mai usor decat transformatoarele cu tole E+I. Transformatorul bazaia ca nu era impregnat, e normal sa bazaie. Vibreaza spirele, de aici vine zgomotul. Diferenta de tonalitate se datoreaza retelei, practic se aude gradul de dezechilibru intre alternante. Tranzistor_001, monteaza-l linistit, garantez ca nu se intampla nimic. Monteaza transformatorul intre doua saibe de cauciuc apoi strange-l bine, asa nu va mai vibra. Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat Februarie 6, 2011 Partajează Postat Februarie 6, 2011 Am luat tot de la petra sistem de prindere care include 2 saibe una mare si una mica de cauciuc o sa le folosesc sa vad cum se comporta, avand in vedere ca sunt cam subtiri ma gandeam sa fac eu rost de un cauciuc mai gros si sa confectionez unele.Ar fi buna si ideea cu lacul, dar de unde as putea face rost de asa ceva? Link spre comentariu
iuly Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Va deranjez din nou cu o problema ,am un transformator,pe partea unde transformatorul se conecteaza la retea,am 4 borne,pe ambalajul lui am m-ai putut distinge doar atat,numerotarea bornelor 1,2,3,4 sim-ai era scris 1cu2-3-4 si undeva m-ai era scris 380V.Eu l-am interpretat asa borna 1 0V borna 2 110V borna 3 220V borna 4 380V ,dar nu stiu daca este corect?va pun si o schita cu transformatorul Cand conectez borna 1 cu 2 in secundar am 60V,cand conectez borna 1 cu 3 am tot 60V ,1 cu 4 nu am conectat-o la retea. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Masoara cu ohmetrul ce rezistente ai in 1-2,2-3,3-4.Daca sant egale atunci 1-0V,2-110V,3-220,3-380;daca un fir nu comunica cu nimica,acela e pamantarea si ai un traf trifazat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum