Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

un transformator nu are el primar si secundar--aceasta e numai o conventie primarul este infasurarea unde aplici generatorul de tensiune alternativa iar secundarul este infasurarea de unde culegi tensiunea functie de aplicatie in UPS transformatorul este atacat pe infasurarea cu spire putine si sarma groasa de un formator de impulsuri din baterie cand se strica UPS-ul se recupereaza trafo si se ataca invers-cu 220v alternativ pe infasurarea care inainte era ,,secundar,,si se obt. aprox. 10v alternativ pe infasurarea care era ,,primar,, un primar nu se masoara,eventual se identifica daca ai un traf la care vrei sa pui un secundar anume,se masoara tens.din secundar inainte de demontare,se numara spirele in timpul debobinarii si ai nr. de spire/volt

Link spre comentariu

Bune sfaturi, insa cam tardive pentru dl. iuly !

Poate pentru viitor...

Cel putin, daca a rebobinat 91 de spire si are 15 V, stie acum ca are 6 sp. /V .

Mai departe, aritmetica...

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pentru secundar am folosit sarma de 1,5mm si am bobinat 91 de spire ,cand am masurat bobina primar am pus multimetrul in serie cu bobina sau e gresit si 153 de spire nu prea au loc

Ma refeream la ce tip de sarma:noua sau recuperata?
Link spre comentariu
Vizitator dan00108

Am un traf ca in poza atasata care nu inteleg cum trebuie legat. Are 5 fire - Galben, Portocaliu, Albastru si 2xVerde. Am masurat rezistenta intre fire si valorile sunt cele din desen. Dupa capul meu cele doua verzi sunt secundarul, dar la primar de ce as avea 3 fire? Ajutor? :jytuiyu

Link spre comentariu

Daca este transformator de retea, este posibil ca A-P sa fie pentru 220 V, iar A-G pentru242 V. Prin legarea retelei pe priza corespunzatoare tensiunii ei, se modifica raportul detransformare astfel incat in secundar sa fie aceeasi tensiune, indiferent de tensiunea nominala a retelei.Transformatoarele de pe vremuri se construiau pentru tensiuni de 127, 220 sau 242 V, avand un comutatorcare se pozitiona in functie de acestea.

Link spre comentariu
Vizitator dan00108

Multumesc!

Daca este transformator de retea, este posibil ca A-P sa fie pentru 220 V, iar A-G pentru242 V. Prin legarea retelei pe priza corespunzatoare tensiunii ei, se modifica raportul detransformare astfel incat in secundar sa fie aceeasi tensiune, indiferent de tensiunea nominala a retelei.Transformatoarele de pe vremuri se construiau pentru tensiuni de 127, 220 sau 242 V, avand un comutatorcare se pozitiona in functie de acestea.

Link spre comentariu

Micsorarea numarului de spire nu-i o solutie.Iti trebuie un convertor DC-DC, capabil sa debiteze curentul cerut de acea electrovalva si despre care nu pomenesti nimic.Gasesti multe scheme in acest topic :viewtopic.php?f=41&t=61 Sper sa nu te incomodeze prea tare faptul ca va trebui sa le cauti... :da

Link spre comentariu

Da, asa erau aparatele de sudura mai vechi pe coloane, si stratul urmator de tole le pui asa incat sa acopere golurile de imbinare de la stratul asta, si tot asa mai departe (rotesti poza "in oglinda" ) . vezi sa le prinzi foarte strans ca o sa bazaie in draci...

Link spre comentariu

Oricat le-ai strange, tot o sa bazaie. Dupa ce faci traful si te convingi ca iti convine din punct de vedere al prizelor sau mai stiu eu ce detaliu, il lacuiesti bine. De preferat ar fi sa ii fac o baie in lac :rade: . Si nu mai ai probleme cu bazaiala. Asta ca un moft, pana la urma poti sa il lasi si asa.

Link spre comentariu
Vizitator vanjulet

Mulţumesc de răspunsuri. M-am gândit şi eu că are să bâzâie orice i-aş face dar am mai multe tole de mai multe dimensiuni şi zic să le folosesc pe toate ca să am miez mare la sectiune. Cred că în privinţa lacului am să fac skip pentru că n-am, mă gândesc să dau cu vopsea, dar vopseaua are oxizi metalici în ea şi aia e mult mai bună conducătoare de curent decât izolatoare. Am tole de 100*335, 80*335, 50*335 şi astea din figură de 34,5*335. Am să pun un rând de tole de 100 şi un rând de din astea de 34,5 cum le-am dispus în figură. Fac miezul îl strâng în jug şi apoi mă gândesc că bobinez un toroid şi fac bobinajul pe miezul întreg. E mai greu dar... asta e, n-am termen limită.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări