Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Nu, eu cred ca intrebarea ascunsa e: Se poate ieftin? Da, povestea clasica cu miez de motor asincron pilit cu flexu si izolat cu benzi de toate felurile si bobinat cu suveica. Numai ca iese inalt si urat si se incalzeste.Numai ca cine are nevoie de amplif alimentat cu 2kw are bani sa plateasca curentul.

Link spre comentariu
Vizitator ionutog

mi-a venit o idee.poate stie cineva daca este buna sau nu.m-am gindit la statoarele de la alternatoare auto,oare merge facut un toroidal mai serios din asa ceva?diametrul este destul de maricel si este loc de pus destule spire,atit pe primar cit si pe secundar. :scarpin

Link spre comentariu

Tocmai am cumparat un traf de UPS...MARE (!).

Sarma de pe infasurarea de inalta este atat de groasa incat rezistenta (totusi foarte ciudat) pe care am masurat-o este de 2ohmi.

Pe joasa, rezistenta masurata este de 000.0ohmi :ras: , masurata cu un Protek 505.

Cum ziceam ...traful de la un UPS si pe inalta are 4 fire. Fata de un capat am 1.8 ; 2.0 ; 2.2 ohmi.

Cine a mai "frecat" UPSuri poate ma poate lamurii...daca eu alimentez (practic) invers (de cum era normal) transformatorul, ar trebui sa ma leg cu 220V pe infasurarea de la capete, de 2.2ohmi nu ?

Nici nu stiu exact ce tensiune ar trebui sa scoata alimentat la 220V, ca in raport cu ce scot pe joasa, sa vad daca am ales priza buna pentru inalta.

Transformatorul in cauza este un LEI-4 E154515 , de printr-un UPS APC Smart UPS 1500 , care cred ca arata ca cel din poza de mai jos :

Posted Image

Link spre comentariu

N-are cum sa aiba rezistenta asa mica. Ori e defect aparatul de masura, ori e ars traful ori nu ati masurat unde trebuie. Rezistenta de 2 ohmi are primarul(!!!) trafului meu de sudura! :rade:

Link spre comentariu

N-are cum sa aiba rezistenta asa mica. Ori e defect aparatul de masura, ori e ars traful ori nu ati masurat unde trebuie. Rezistenta de 2 ohmi are primarul(!!!) trafului meu de sudura! :rade:

Multimetrul merge perfect. Tocmai am masurat o rezistenta ruseasca bobinata, de 1.0 ohmi...si 1.0 ohmi imi masoara.
Link spre comentariu

Ba da,asa au rezistenta trafurile astea mari. Nu-i nici o greseala,se poate vedea si prin pozele trafurilor din upsuri pe care le-am vandut

Infasurarea primara are prize pt autotraf: -20v,cat intra atata iese,+20v.

Uite exact cum lucra traful in UPS:

Link spre comentariu

Pai sa zicem ca un traf de ala are sectiune 15 cmp. Ca atare numarul de spire pe volt este aproximativ 45/15=3 spire per volt. La 2000 de volti, (poate are mai mult, nu detin date exacte) in secundar sant necesare cam 6000 de spire! Si toata sarma asta (care nu e nici asa groasa) sa aiba numai 2 ohmi?!

Link spre comentariu

Asa este! Nu am citit atent ca e vorba de un traf de ups si nu de cuptor cu microunde! Da nu e in totalitate vina mea! Colegu a zis asa: "Sarma de pe infasurarea de inalta este atat de groasa incat rezistenta (totusi foarte ciudat) pe care am masurat-o este de 2ohmi." Pana pe la vreo 1000 si ceva de volti nu stiu daca tensiunea se poate numi inalta! Exprimarea lui total inadecvata m-a indus in eroare. :rade:

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

@yo9hnf -Il poti alimenta asa cum ai spus,intre firele cu rezistenta maxima,pentru orice eventualitate pune si o siguranta.. daca nu arde siguranta poti vedea ce tensiuni ai la iesire

Daca transformatorul iti permite sa bobinezi cateva spire peste infasurarile originale,poti calcula cu aproximatie nr de spire a fiecarei infasurari in parte..atat in primar cat si in secundar

Nu am inteles totusi la ce vrei sa folosesti traful...

Dr.L edit: nu cita ditamai postul...

Link spre comentariu

TESSLA, am preferat sa folosesc denumirile de "inalta" si "joasa" pentru ca "primar" si "secundar" mi se par cam aiurea. Normal traful fiind din UPS, la mama lui, primar ii era infasurarea de joasa, adica 12-18V, iar secundar cea de 220V. Eu il alimentez acum invers.Later : Dr. L, interesant filmulet ! deci sa inteleg ca toate prizele suporta 220V,,, Ai idee cumva ce tensiune ar trebui sa-mi dea traful in "secundar" ?Later : pisica matache, traful vre-au sa-l folosesc intr-o sursa de 13.8V pentru transceivere, de cati amperi o vrea Dumnezeu...sper ca 20 A minim.

Link spre comentariu

Nu stiu daca te ajuta cu ceva , dar si eu au desfacut un ups "mare " adica avea patru acumulatori de 7.2 A ,traful alimentat la 220v scoate 4x6V [probabil sase amperi pe ramura caci grosimea cuprului este de 1.8 ]

Link spre comentariu

@yo9hnf -ai vazut tot filmuletul? Din film (si din practica mea) reiese ca traful scoate cam jumate din tensiunea acumulatorilor.Da,toate prizele suporta 220,dar ai grije sa nu-l alimentezi intre prize :speriat .UPSul de 2000VA avea acumulatori de 48v si traf (de fapt 2 trafuri cu tensiunea joasa inseriata) de 24-30v (cate 12-15v,selectabili prin prize).Deci baga-l in priza si masoara-l

Link spre comentariu

Am alimentat traful pe priza cea mai mare , adica pe cea de 2.2ohmi inseriat cu o siguranta de 0.75A si am masurat in secundar 12.1Vac. O sa-l las asa momentan ca sa vad cu cum sa-i fac stabilizatorul, si functie de consum si de cat o sa cada tensiunea in sarcina, o sa ma duc pe o priza mai mica (2.0, 1.8ohmi) sau nu.Va multumesc !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări