Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

La un tansformator cu dimensiunea miezului 122mm cu 51mm tole E+I, cate spire si ce grosime sa aibe sarma in primar? Inainte avea 124 spire bobinat cu cate 2 sarme cu diametru de 1mm. Multumesc.

Link spre comentariu

Vlad20 , simplist vorbind, ai nevoie de un miez de minim 600W [(40 x 2) x 8], deci aproximativ 25cm2. Ptr tole tip L+L (dar şi ptr cele C+C, U+I) secţiunea miezului se calculează adunînd secţiunile celor 2 coloane, dacă faci 2 carcase bobinate, cum e normal, adică 12,5...13cm2 x 2. Chestia asta mă chinui de mult să-i învăţ pe români şi nu se prinde deloc.

Mai departe e uşor de calculat nr de spire cu formula băbească 50/S şi să-l împarţi frumos pe cele 2 carcase (nu uita să adaugi 5-10% în plus la secundar ptr compensarea pierderilor), diametrul sîrmei (3A/mm2), etc.

Atenţie mare la fazarea bobinajelor după ansamblarea trafo.

Link spre comentariu

La un tansformator cu dimensiunea miezului 122mm cu 51mm tole E+I, cate spire si ce grosime sa aibe sarma in primar? Inainte avea 124 spire bobinat cu cate 2 sarme cu diametru de 1mm. Multumesc.

Revenim.S= 12,2x5,1=62,22 cm2P=(62,22x62,22)/1,2= 3226 WN=50/62,22=0,8 sp/voltDeci pentru primar trebuie 0,8x220=176 spire fata de 124 cate aveaSecundarul nu stiu cate spire sau cati volti scoate, doar ca este bobinat cu platbandaMai ramane grosimea sarmei necunoscuta.Acest transformator este de la un aparat de sudura, si nu a sudat decat 6 electrozi din care 2 de 3,25 pana sa se arda
Link spre comentariu

pentru primar trebuie 0,8x220=176 spire fata de 124 cate avea

Initial a fost calculat mult prea "economic" cu 30/S spire pe volt. Daca faci transformatorul pentru audio si ai loc pe carcasa, iti recomand sa-l calculezi cu 55...60/S spire pe volt. Vei ramine surprins cit de rece va lucra; bineinteles, respectind sectiunile conductorului de bobinaj, impuse de curentii vehiculati in infasurari.
Link spre comentariu

Daca nu il folosesti intr-o fabrica de confectii metalice, poti calcula transformatorul de sudura si cu 40...45/S.

sa-l bobinez si mai economic, cu 45sp/v

E vorba de 45/S spire pe volt, nu de 45 spire/volt.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andrei_bastanu_bv

SALUT, AS AVEA O INTREBARE INTREBATOAREMI-AM FACUT UN 5.1 SI AM O PROBLEMA LA ALIMENTARE, AM POSIBILITATEA SA IMI CONSTRUIESC SINGUR TRAFU , SI NU STIU CE TENSIUNE SA II DAU LA IESIRE DIN SECUNDAR.STIU CA CONDENSATORII DIN FILTRAJ IMI RIDICA TENSIUNEA , (daca gresesc as vrea sa ma corectati) IMI SPUNETI SI MIE VA ROG CU CE TENSIUNE SA IES DIN TRAF CA DUPA FILTRARE SA RAMAN CU +-23 DE VOLTI (sursa diferentiala).Cred ca ar trebui sa stiti se ce valoare au condensatorii din filtraj pentru a pute sa imi spuneti tensiunea de iesire din traffolosesc: 4 condensatori de 22000uF intre + si masa 4 condensatori de 22000uF intre + si - 4 condensatori de 22000uF intre - si masa.Puterea totala a amplificatorului e de 600W (folosesc 7*tda2052)iar trafu a fost de 1000W la 100v (secundaru) ,si as vrea sa il adaptez la cea ce imi trebuie mie. Sectiunea conductorului ar fi ok dac ar fi de fi2.5 ?Imi cer scuze dac nus' coerent , am sa incerc sa mai explic odata dac' nu intelegeti ce vreau :jytuiyu VA MULTUMESC ANTICIPAT!!!!

Link spre comentariu

CU CE TENSIUNE SA IES DIN TRAF CA DUPA FILTRARE SA RAMAN CU +-23 DE VOLTI

In primul rind, nu mai scrie cu caps lock !

Raspunsul la intrebarea ta este: 2x17Vca.

Puterea totala a amplificatorului e de 600W (folosesc 7*tda2052)

:rade: Aia specificati de tine sint wati chinezesti !
Link spre comentariu

O sa il fac cu 45/S spire/volt cu sarma de 1,5 care duce cam 6 AMultumesc pentru raspunsuri.

Am bobinat traful cum am spus. Am sudat un electrod si sa incalzit putin.Am pus 170 spire(atat am avut loc) de 1,5. Proprietarul spune ca mergea mai bine inainte.
Link spre comentariu
Vizitator vip2009

Nu stiu daca este bine unde postez dar in fine am si eu o mica problema cu ,care ma confrunt am un trasformator care are 2 iesiri 2x12 si alata de 2x16V si as vrea sa inseriez secundarul dar nu stiu cum

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări