klayus Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 din masurate si din ce am citit pe transformator schema e cea de mai sus. asta inseamna ca scap de mediana la amandoua - si leg sfarsitul infasurarii mici cu inceputul infasurarii mari. unde se leaga am 0V iar capetele ar fi 46. este corect cum m-am gandit? sensul este la fel la ambele! am desfacut unu in prealabil si am facut observatii doar ca numai stiu care era inceputul si care sfarsitul infasurarilor. cum pot sa-mi dau seama? sau nu are importanta? Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Ba are si le legi in asa fel ca tensiunile sa se adune nu sa se scada! Cu un V-m c.a. rezolvi usor. Nu e bine cum ai gandit; asa vei avea 0-8-16-31-46; deci nu vei avea nici-o priza la jumatea lui 46 asa cum iti doresti. Citeste mai atent ce-am scris. Link spre comentariu
vincze_szilard Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 dar grosimea sarmei de cupru a infasurarilor nu conteaza? ca daca nu au aceasi grosime atunci puterea ar fi undeva pe la mijloc, dar infasurarea cu grosime mai mica nu ar rezista la puterea infasurari celui mai gros?intreb si eu ca normal asa ar fi. Link spre comentariu
klayus Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 grosimea sarmei la ambele secundare e la fel. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Ai niste tensiuni pe care nu sant simetrice. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 24, 2010 Partajează Postat Noiembrie 24, 2010 Este posibil sa nu ai acces la inserierea celor infasurari. Trimite o poza. Ar mai fi o solutie dar depinde de ce putere vrei sa fie amplificatorul; se face o redresare cu dublare pt. infasurarea mica si se cupleaza cu redresarea celeilalte. E mai complicat pt. ca daca nu se nimeresc bine ca egalitate trebuie stabilizare la fiecare cu egalarea celor 2 tensiuni. Link spre comentariu
klayus Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 redresarea este deja pe kit. ideal ar fi fost sa le pot lega in serie si sa ma folosesc de redresarea existenta, cred ca pana la urma il desfac si il rebobinez avand in vedere ca am facut rost si de sarma. n-am apucat aseara sa experimentez!si totusi nu am inteles pe deplin cum anume le leg. am recitit ce am scris si ce mi s-a raspuns. am sa il alimentez cu c.a. de la un transformator mai mic cu o siguranta sau 2 si incerc mai multe combinatii. vad eu ce iese!accept si alte sfaturi in continuuare.numai bine Link spre comentariu
nelu F Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Daca ai acces la infasurari si le poti desface capetele unite la prize, dupa ce le desfaci o sa ai 4 infasurari, 2 de 8V si doua de 15V. Ti-am modificat desenul cum trebuie sa arate in final trafo. Cu puncte negre am notat inceputul infasurarilor (sau sfarsitul, nu conteaza, dar trebuie respectata conventia pentru toate infasurarile, adica nu poti sa zici ca la una din infasurari este inceputul marcat cu punct si la o alta sfarsitul infasurarii). Trebuie sa urmezi urmatorii pasi dupa ce ai separat infasurarile: 1) unesti un capat al unei infasurari de 8V cu un capat al unei infasurari de 15V. Masori tensiunea la capetele libere (neinadite). Daca ai 23V este ok, daca nu trebuie sa inversezi capetele uneia dintre cele doua infasurari (nu conteaza daca e de 8 sau 15V); 2) procedezi la fel si cu celelate doua infasurari ramase (una de 8V, cealalta de 15V; 3) dupa ce ai obtinut cele doua infasurari de 23V le unesti cate un capat care nu este inadit intr-una din operatiile anterioare. Masori tensiunea la capete, trebuie sa ai 46V, daca nu inversezi capetele uneia din infasurarile insumate anterior ca sa ai 23V. Punctul in care ai innadit infasurarile de 23V reprezinta noua mediana. Spor la treaba! Link spre comentariu
klayus Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 :)ms frumos! asa ma gandeam si eu... dar am devenit un pic confuz dupa ce am citit pe aici raspunsurile.revin cu concluzii.numai bine Link spre comentariu
nelu F Postat Noiembrie 25, 2010 Partajează Postat Noiembrie 25, 2010 Chiar mai simplu, dupa cum se observa din desenul cu trafo modificat, poti lasa intacta o sectiune de 2x8V (sau 2x15V) si o desfaci pe cealalta legand infasurarile desfacute la cea intacta, verificarea fazarii facandu-se dupa cum am scris mai sus. Mediana va fi madiana infasurarii ramase intacte. Link spre comentariu
Vizitator nepotu17 Postat Noiembrie 29, 2010 Partajează Postat Noiembrie 29, 2010 Salutari tuturor!Am cumparat dintr-un targ zilele trecute un transformator, prezentat in imaginile atasate, pe care vanzatorul il recomanda a fi dintr-o statie cehoslovaca, avand de asemenea la vanzare si diodele din blocul redresor. Ma incantat pt faptul ca ,,ar scoate ,, mai multe tensiuni 12,18,36. Eu l-am asemanat daca nu cofundat cu un traf care in mod sigur era dintro statie Unitra si pe care l-am vazut la un tovaras.A mai vazut careva dintre dumneavoastra acest model de traf, pt ca el scoate doar tensiunile desenate pe imagine, am inteles si imi dau seama ca a fost creat cu primar pt 3 tensiuni: 110,127 si 220V, dar nu inteleg ce e acolo in sec!?!?Are sectiunea miezului de 6,25 cm patrati si in sec conductor de 1 mm.As vrea sa-mi spuna cineva si ce putere are si daca nu cumva se poate jongla din alimentarea primarului pt a obtine mai multe tensiuni, ceva de genul 36-0-36V, pt ca nu inteleg care ar fi priza mediana a sec, daca o are!Va multumesc anticipat, bafta! Link spre comentariu
Vlad20 Postat Noiembrie 29, 2010 Partajează Postat Noiembrie 29, 2010 Salut . necesitatea ma impinge sa incerc sa construiec un transformator cu ce am prin casa .Este vorba de un trasformator de 2x40V la 8 amperi Problema este ca nu stiu cum sa calculez sectiunea pactelului de tole , tolele pe care le am eu sunt in forma de L iar puse inpreuna ar rezulta un machet in forma de dreptunghi , iar pe "bratele" lungi ale pachetului fiind montate bobinele .Daca calculez sectiunea unui singur brat rezulta 18.75 cm in cazul asta as avea un primar de 320 [patru prire volt ori tensiunea din sceundar ] cu co grosime de 1 mm si la fel pentru secundar la cu o grosime intre 1.75 si 2 mm . Este ok sa bobinez primarul si secundarul pe cate un brat ?*Metoda de calcul pentru sectiune pe care am folosit-o este lungimea bratului ori grosimea pachetului .Este corect sau am gresit pe undeva ? Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 30, 2010 Partajează Postat Noiembrie 30, 2010 Mai nepoate, vad acolo numai sarma groasa. Tu zici c-ai masurat sectiunea; puterea e aprox. patratul ei deci vre-o 40W. La puterea asta nu prea vad de ce se foloseste sarma asa de multa si asa de groasa. Concluzia; poate sa fie o bobina de soc, ceva..Masoara cu un ohmetru, fa o schema, trece valorile acolo si mai vorbim. Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 30, 2010 Partajează Postat Noiembrie 30, 2010 Salut . necesitatea ma impinge sa incerc sa construiec un transformator cu ce am prin casa .Este vorba de un trasformator de 2x40V la 8 amperi Problema este ca nu stiu cum sa calculez sectiunea pactelului de tole , tolele pe care le am eu sunt in forma de L iar puse inpreuna ar rezulta un machet in forma de dreptunghi , iar pe "bratele" lungi ale pachetului fiind montate bobinele .Daca calculez sectiunea unui singur brat rezulta 18.75 cm in cazul asta as avea un primar de 320 [patru prire volt ori tensiunea din sceundar ] cu co grosime de 1 mm si la fel pentru secundar la cu o grosime intre 1.75 si 2 mm . Este ok sa bobinez primarul si secundarul pe cate un brat ?*Metoda de calcul pentru sectiune pe care am folosit-o este lungimea bratului ori grosimea pachetului .Este corect sau am gresit pe undeva ?La parametrii astia iti trebuie o sectiune de cca 13 cmp. Sectiunea se afla inmultind laturile carcasei (locul gol in care intra tolele). Acum, daca ai modelul asta, inseamna ca se pot injumatati sectiunile carcaselor. Primar - 770 sp. cu fi 0,6; secundar - 280 sp. cu fi 2. Acum vezi daca iti incape pe miez. Succes. Link spre comentariu
Vlad20 Postat Noiembrie 30, 2010 Partajează Postat Noiembrie 30, 2010 Atunci nu am calculat bine daca calculul sectiunii este latimea tolei ori grosimea pachetului asta inseamna ca am doua sectiuni a cate 6.25 deci o sectiune "totala" de 12.5 asta inseamna ca puterea maxima pe care o pot scoate din pachet este 240w in consecinta la o tensiune de 2x40 o sa am o intensitate de 3amperi ...Pentru a beneficia de acest artificiu este necesar sa impart primarul pe doua bobine cateuna pe fiecare segment sau este suficient sa bobinez normal , primarul pe un segment iar secundarul pe celalalt ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum