Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Vizitator licutza

Buna ziua!Sunt incepator in ce a ce priveste realizarea transformatoarelor si acum vreau sa construiesc unul cu ce am la indemana si aici e problema mea.Din calcule imi iese un diametru al conductorului de 2.1mm.Pot folosi un conductor cu diametru de 2.5mm (pe care il am)?Se schimba parametrii electrici ai transformatorului (putere,curent)sau doar scade densitatea de curent pe mm.p?Multumesc!!

Link spre comentariu

Nu are nimica daca folosesti un conductor cu o sectiune mai mare. Problema e ca in SMPS nu se foloseste conductor asa de gros. Daca din calcule iese ca trebuie sa ai o sectiune de 2,1 mm patrati, in functie de frecventa la care merge sursa, pui mai multe sarme de CuEm in paralel. Acum daca pe traf ai o frecventa pana in 100Khz, poti folosii linistit mai multe fire de 0,4, iar daca frecventa e mai mica, sa zicem 50Khz pe traf poti folosii fara probleme sarma de 0,6mm, punand bineinteles mai multe in paralel pana ajungi la sectiunea ce ti-a iesit din calcule, asta datorita efectului pelicular, skin-efect. Vezi in posturile de mai sus, d-l smilex a pus o arhiva cu un fisier pdf in care explica pe intelesul tuturor, mura in gura cum se face un traf dintr-o sursa in comutatie, cu calcule si exemple de calcul ca sa priceapa tot omul. Mie unuia mi-au fost de mare folos datele din acele documente. Nu ai ce face , daca vrei sa iasa ceva clumea treebuie neaparat sa pui mana pe pixsi foaie, eventual iei si un calculator si te apuci de treaba, mai ales ca din cate vad eu, la sectiunea aia, vrei sa faci o sursa de mare putere, ceva ce poate ajunge la 1Kw, ma insel cuumva?

Link spre comentariu
Vizitator licutza

Asa este ,e un traf de 2kw dar nu este pentru o sursa in comutatie este pentru o alta aplicatie si va functiona la 50 hz,dar doar acest topic l-am gasit cu calcule despre calcul transformatoare.Multumesc!!!

Link spre comentariu

Pai tu folosesti ferita la frecventa asa de mica,50Hz? Nu stiu daca va functiona cum trebuie la o frecventa asa de joasa, doar daca nu e ceva special conceput ptr frecvente asa mici. La o frecventa asa de mica poti folosii linistit sarma groasa, chiar aia pe care zici ca o ai, vei bobina iinsa fffffff greu, iar trafu tre sa fie imens, si mai mult ca sigur e cu tole din fier-siliciu, ceea ce inseamna ca e posibil sa fii gresit topicul, dar poate ma insel, e insa valabil ce am spus mai sus.

Link spre comentariu

salutare......lucrez la un mic amplificator 2.1 si care din motive economice contine 3 trafuri (ce le aveam prin casa)....are ceva daca trafurile stau lipite unul de celalalt pe partea cu tolele?....initial am vrut sa montez cate o bucata de tabla intre ele dar ale stau intr-un "tunel" care va fii ventilat.

Link spre comentariu
Vizitator licutza

Buna ziua!Asa cum am zis si mai sus vreau sa fac un transformator ridicator 36(2x18)V/220V(50Hz) care sa imi dea in secundar un curent de 10A(aproximativ 2200W) pe care o sa il folosesc la constructia unui invertor.Pentru aceasta am un miez magnetic de la un transformator toroidal cu dimensiunile si forma aratate in documentul atasat plus inaltimea de 60mm.Ma puteti ajuta cu un calcul sa vad daca acest miez are sectiunea necesara sa pot scoate aceasta putere?Miezul este din tabla foarte subtire cred 0.2-0.3mm.Multumesc

Link spre comentariu

Buna ziua ,am si eu o intrebare este bine curentul de mers in gol pt un traf 1A? Traful are sectiunea 37cm patrati si este bobinat in primar cu sarma de 1,2mm si secundar 2mmTensiunea in secundar este de 2*40v insarcina ,in gol are 2*43v Va multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări