Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Zal multam frumos. Zilele acestea o sa ma apuc de lucru la traf.Colierul de stringere despre care ai intrebat nu a avut fixarea facuta cu un surub ci cu o clema prinsa cu un cleste din acela folosit la ambalaje;dar nu-i nimic gasesc eu o solutie de fixare.Mai intii ma ocup de bobinare; la cca 400w suportati de miez merita efortul de a-l bobina.

Link spre comentariu
Vizitator axel_as

dupa ce am citit posturile voastre...mi-e si jena sa pun o intrebare..mi-am dat seama ca nu stiu nici 5 la suta din cat stiti voi...totusi am nevoie de raspuns..asa ca o sa intreb:)e in regula sa inseriez 2 transformatoare cu iesire DC 7.5V ca sa obtin 15 V?dar sa le leg in paralel pt a obtine un amperaj mai mare pe aceeasi tensiune?cineva mi-a zis ca transformatoarele astea simple din comert nu merg inseriate ca niste baterii...aceeasi intrebare daca la iesire ar fi AC 7.5V

Link spre comentariu

dupa ce am citit posturile voastre...mi-e si jena sa pun o intrebare..mi-am dat seama ca nu stiu nici 5 la suta din cat stiti voi...

totusi am nevoie de raspuns..asa ca o sa intreb:)

e in regula sa inseriez 2 transformatoare cu iesire DC 7.5V ca sa obtin 15 V?

dar sa le leg in paralel pt a obtine un amperaj mai mare pe aceeasi tensiune?

cineva mi-a zis ca transformatoarele astea simple din comert nu merg inseriate ca niste baterii...

aceeasi intrebare daca la iesire ar fi AC 7.5V

Un transformator de rețea funcționează doar în curent alternativ! Deci ce intră aia și iese, adică c.a. - c.c se obține prin redresarea c.a. și dacă redresezi X [V] c.a vei obține 1,4*X [V] c.c. (adică de 1,4 ori mai mult).

Transformatoarele se pot monta serie/parelel, însă este de preferat să fie identice.. da' nu-i musai; singura grijă e să le fazezi corect, adică legi sfârșitul înfășurării de la un trafo cu începutul înfășurării de la celălalt trafo.

Link spre comentariu

e in regula sa inseriez 2 transformatoare cu iesire DC 7.5V ca sa obtin 15 V?

Banuiesc ca ai doua alimentatoare care livreaza la iesire 7,5V tensiune continua, daca ai precizat bine DC 7,5V. In acest caz acelea nu sint simple transformatoare ci au in componenta cel putin un redresor si un grup de filtraj, daca nu chiar si un stabilizator. Raspunsul este DA, se pot inseria si se pot pune si in paralel. Atentie la conectarea terminalelor!
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator axel_as

pai...zicea cineva mai sus ca sa am grija cu sfarsitul infasurarii...iti dai seama ca eu nu le demontez ca sa vad cum sunt infasurateeu doar folosesc firele de la iesiredaca vreau sa cresc amperajul pun plusurile la comun si minusurile la comunsi daca vreau sa cresc tensiunea le inseriez ca pe baterii : borna consumator -> - traf1 -> +traf1 -> -traf2 -> +traf2 -> borna consumatorcorect?ps . inca o intrebare : ce se intampla daca unui consumator ii dau tensiunea corecta si prea mult amperaj?sa zicem in loc de 7.5 dc 1A ii dau 7.5dc 2 A? ( e vorba de un switch de retea de internet)

Link spre comentariu

pai...zicea cineva mai sus ca sa am grija cu sfarsitul infasurarii...iti dai seama ca eu nu le demontez ca sa vad cum sunt infasurateeu doar folosesc firele de la iesiredaca vreau sa cresc amperajul pun plusurile la comun si minusurile la comunsi daca vreau sa cresc tensiunea le inseriez ca pe baterii : borna consumator -> - traf1 -> +traf1 -> -traf2 -> +traf2 -> borna consumatorcorect?ps . inca o intrebare : ce se intampla daca unui consumator ii dau tensiunea corecta si prea mult amperaj?sa zicem in loc de 7.5 dc 1A ii dau 7.5dc 2 A? ( e vorba de un switch de retea de internet)

1.Este adevarat si ce zicea cel de mai sus dar in ideea de a folosi un singur redresor adica de a face inserierea pe alternativ. Daca faci inserierea pe continuu atunci legi cele doua alimentatoare in serie. Ai grija ca ele sa fie identice.2.Corect. [(Nu mai fa confuzia dintre transformator (el nu are + si -) si alimentator]. Succes.
Link spre comentariu

ce se intampla daca unui consumator ii dau tensiunea corecta si prea mult amperaj?

N-ai cum să-i dai tu mai mult "amperaj", consumatorul trage atât curent cât are nevoie - consideră tot consumatorul o cutie pe care o legi la sursa de tensiune și care are ca parametru principal impedanță. (asemanator cu rezistența electrică în circuitele de curent continuu, doar că în curent alternativ mai apar și alte "chestii", cum ar fi reactanța).

Conform legii lui Ohm I=U/R <=> R=U/I <=> U=R*I

I - intensitatea curentului electric, măsurată în Amper (A);

R - rezistența circuitului, măsurată în Ohm (Ω);

U - tensiunea aplicată, măsurată în Volt (V).

Deci rezultă clar că curentul care trece prin consumator este dependent de rezistența/impedanța internă. Ceea ce spui tu seamă cu întrebările de genul: Cum măsor curentul la priză ? sau Dece mi s-a ars multimetru' când am încercat să măsor amperii la bateria de la mașină?

Link spre comentariu

Am uitat de ultima intrebare la care vad ca ti s-a raspuns; raspuns la care vreau sa adaug urmatoarele: pe eticheta unui produs scrie obligatoriu (printre altele) puterea si tensiunea de alimentare. In concluzie imparti puterea la tensiune si afli curentul pe care il absoarbe acel produs.

Link spre comentariu

Depinde de produs... De exemplu: foehn Philips 1800W (cablu alimentare 2x1,5), bormașină Black & Decker 1200W, mixer de bucătărie Siemens 600W și multe altele cu puteri super exagerate (ca să nu mai vorbesc de cinezării no name) - masurand cu ampermetru', curentul absorbit era de 1,5..3 ori mai mic decat ar fi reieșit din calcul!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator mihai_cpp

am un transformator mai vechi luat dintr-un pick-up Unitra. il cheama TS5/5 si pe net am citit ca poate da maxim 300mA. eu il folosesc intr-o sursa in care as avea nevoie de o putere mult mai mare insa nu am alta alternativa momentan. Sursa imi poate debita in gol 1,3A, insa trafo se incalzeste foarte tare, am masurat 100 grade Celsius, insa l-am scos din priza deoarece nu am vrut sa il ard. cam care este temperatura normala pt un transformator? oare sa continui sa-l folosesc sau sa il schimb pt ca as risca sa-l ard?

Link spre comentariu

Sursa imi poate debita in gol 1,3A

Cum vine asta ?!! "In gol" inseamna fara sarcina, nu in scurtcircuit !Sper ca nu ati cuplat ampermetrul pe secundar !!!Il ardeti, ce dovada mai buna vreti daca s-a incins atat de tare ?
Link spre comentariu

Am auzit pe cineva care a vrut sa masoare curentul unei baterii..noroc de siguranta ca altfel aparatul lua foc.Curentul se masoara punand in serie sursa, aparatul, (ampermetrul) si consumatorul si nu trebuie sa depaseasca curentul nominal al sursei. Acest curent pe care il debiteaza sursa se afla impartind puterea (care se aprox. cu patratul sectiunii) la tensiune. Desigur acest curent nu trebuie sa fie mai mare decat cel al consumatorului (care se afla impartind puterea scrisa pe eticheta la tensiunea de alimentare). Deci, de unde nu e..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări