Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

va trebui neaparat un miez mai mare

Asta e raspunsul corect daca doresti un transformator cu o putere mai mare !Poti considera P=Spatrat, unde P=puterea transformatorului (in VA) iar S=sectiunea miezului (in centimetri patrati).
Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

am rebobinat traful,iar in urma impartirii sarmei in mod egal am obitinut 1x15,5 V si 1x17V.diferenta nui mare,asa ca numi fac probleme ca o sa afecteze vreun amp kit.am pus intre straturi(nu radeti)hartie care vine pusa in tava,cand o bagi in cuptor pt ca scria pe cutie ca rezista pana la 200 grade C apoi am aplicat 2 strauri cu banda izolatoare din pvc(una mai subtire si alta mai groasa).Acum ce mi-ati putea recomanda sa alimentez cu el.la vreun kit mono de 200W cu 2 tda-uri 7294,n-as putea alimenta?in schema scrie ca trebuie 2X30 Vcc pt 8 ohmi (eu as obtine sa zicem dupa redresare in jur de 2X21-23 VCC pe 6,5 A),dar pe mine mar interesa daca ar iesi o impedanta de 4 ohmi si cred ca ar fi numai bine(normal ar trebuie undeva la 25V).Astept sugestiile voastre.

Link spre comentariu

Nu poti sa mai scoti citeva spire din infasurarea de 17V? Ar fi bine daca ar fi la suprafata.

Poti alimenta linistit TDA7294 cu tensiunea asta si sa utilizezi difuzor de 4 ohmi, dar numai in varianta simpla (cu un integrat) si NU varianta cu doua integrate in punte, unde trebuie sa utilizezi o sarccina cu impedanta de 8 ohmi. Conecteaza doua difuzoare de 4 ohmi in serie.

Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

Nu poti sa mai scoti citeva spire din infasurarea de 17V? Ar fi bine daca ar fi la suprafata.

Poti alimenta linistit TDA7294 cu tensiunea asta si sa utilizezi difuzor de 4 ohmi, dar numai in varianta simpla (cu un integrat) si NU varianta cu doua integrate in punte, unde trebuie sa utilizezi o sarccina cu impedanta de 8 ohmi. Conecteaza doua difuzoare de 4 ohmi in serie.

din pacate nu pot ca cei 17 v sunt scosi de infasurarea de dedesubt.

eu miam facut comanda de un traf mono.de aici:

http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=147

si in legatura cu izolatia:e bun cum am izolat?

si daca conectez 2 dif de 4ohmi in serie la kitul acesta inseamna ca merge nu?si il alimentez cu traful acesta si gata.am sa cumpar o punte redresoare de vreo 20A ,condensatoare am 2 de 50V,unul de 4700uf si unul de 6800uf.ar trebui sa mearga.cred ca ar trebui nsite difuzoare cam de vreo 80-100W

mam mai uitat un pic pe site si am gasit kitul asta:

http://www.adelaida.ro/product_info.php ... ts_id=1796

sii si stereo.spunemi te rog care din cele 2 kituri mentionate ar fi mai indicat pt traful asta.hai ca sa stiu daca modific comanda inainte de a mi-o trimite:D.ms.

Link spre comentariu

silviu9999 scrie :"in urma impartirii sarmei in mod egal am obitinut 1x15,5 V si 1x17V"Daca ati impartit-o egal cum ati obtinut tensiuni diferite ?Diferenta este foarte mare pentru un amplificator alimentat diferential. Veti avea o componenta continua zdravana prin difuzor. Mai departe... ghiciti dvs. ce se intampla.Mai spuneti :"eu as obtine sa zicem dupa redresare in jur de 2X21-23 VCC pe 6,5 A"In datasheet-ul original al producatorului (nu cel din link) se specifica :Pe sarcina de 4 ohmi si alimentare +/- 27 V aveti cca. 60 W. (RMS)In sarcina, cam cu ce tensiune ramaneti ?Sub +/- 20 V, in mod sigur. Deci si puterea va fi mult mai mica.Ati muncit absolut degeaba cu rebobinarea.Credeti ca prin modificarea unui secundar puteti mari puterea transformatorului ?Eroare... fundamentala.Rezolvati neaparat cumva simetrizarea tensiunilor si folositi condensatori de filtrare egali, nu cum scrieti ca aveti de gand sa montati.

Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

silviu9999 scrie :"in urma impartirii sarmei in mod egal am obitinut 1x15,5 V si 1x17V"Daca ati impartit-o egal cum ati obtinut tensiuni diferite ?Diferenta este foarte mare pentru un amplificator alimentat diferential. Veti avea o componenta continua zdravana prin difuzor. Mai departe... ghiciti dvs. ce se intampla.Mai spuneti :"eu as obtine sa zicem dupa redresare in jur de 2X21-23 VCC pe 6,5 A"In datasheet-ul original al producatorului (nu cel din link) se specifica :Pe sarcina de 4 ohmi si alimentare +/- 27 V aveti cca. 60 W. (RMS)In sarcina, cam cu ce tensiune ramaneti ?Sub +/- 20 V, in mod sigur. Deci si puterea va fi mult mai mica.Ati muncit absolut degeaba cu rebobinarea.Credeti ca prin modificarea unui secundar puteti mari puterea transformatorului ?Eroare... fundamentala.Rezolvati neaparat cumva simetrizarea tensiunilor si folositi condensatori de filtrare egali, nu cum scrieti ca aveti de gand sa montati.

nu din cauza ca am vrut sa maresc puterea ci din cauza ca aveam doar o infasurare si nu puteam alimenta un amp kit cu el.si spuneti ca diferenta este mare(2 volti nui cine stie ce so luam asa).bn sa spunem ca asta mono nu ar merge corespunzator atunci asta stereo(AM PUS UN al doilea link)ar trebui sa mearga.mie miau mai spus si altii de pe acesta forum ca daca pun o tensiune de 2x25 vcc la cel kit mono imi merge pe 4 ohmi.acum dumnezeu stie pe cine sa mai cred.fiecare cu parerea lui acu... si in legatura cu sarma,aici depinde de nr de spire.eu daca am impartit egal,am facut prima infasurare,iar in cea dea doua automat ca o sa imi iasa mai putine spire deoarece dupa ce izolez primul strat dimensiunea trafului creste(ii toroidal). sper ca nam jignit pe nimeni:D.
Link spre comentariu

Cei 2 volti, care par un fleac, reprezinta totusi 10 % din tensiunea de alimentare. E foarte mult.Din secundarul rebobinat (15, respectiv 17 v), cum credeti ca obtineti 2x25 V ? Nici macar in gol.Trebuia sa incercati in prealabil varianta cu dublor, nu v-ar fi costat nimic, ar fi mers mult mai bine decat cu acest transformator modificat ca vai de el.

Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

Cei 2 volti, care par un fleac, reprezinta totusi 10 % din tensiunea de alimentare. E foarte mult.Din secundarul rebobinat (15, respectiv 17 v), cum credeti ca obtineti 2x25 V ? Nici macar in gol.Trebuia sa incercati in prealabil varianta cu dublor, nu v-ar fi costat nimic, ar fi mers mult mai bine decat cu acest transformator modificat ca vai de el.

la dublor miar fi scazut cu mult puterea si nuti prea convine.eu oricum am sa incerc.am mai pus 2 condensatori diferiti si la alte kituri si o mers.toata treaba ii sa nu fie subdimensionati ca atunci ar pocni.si la kitul asta stereo mai mult ca sigur merge.si am facut un calcul si ar iesi o diferenta de vreo 10W.eu oricum nam sa dau la maxim ca tunci sigur ca se poate intampla sa se arda.si trafu ca vai de el.ce vrea sa insemne asta?ca am umblat la el.si ce daca.important ii sa mearga.
Link spre comentariu

N-am vrut sa te jignesc, cand am afirmat "transformator modificat ca vai de el", m-am referit la :- tensiuni asimetrice- tensiuni mult mai mici in sarcina fata de cele din catalogSpui ca "am facut un calcul si ar iesi o diferenta de vreo 10W".Cum ai calculat si diferenta este fata de ce ?

Link spre comentariu

la dublor miar fi scazut cu mult puterea si nuti prea convine.eu oricum am sa incerc.am mai pus 2 condensatori diferiti si la alte kituri si o mers.toata treaba ii sa nu fie subdimensionati ca atunci ar pocni.si la kitul asta stereo mai mult ca sigur merge.si am facut un calcul si ar iesi o diferenta de vreo 10W.eu oricum nam sa dau la maxim ca tunci sigur ca se poate intampla sa se arda.si trafu ca vai de el.ce vrea sa insemne asta?ca am umblat la el.si ce daca.important ii sa mearga.
nu mai poti bobina circa 20 spire pe el?, vei avea asa tensiune simetrica
Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

N-am vrut sa te jignesc, cand am afirmat "transformator modificat ca vai de el", m-am referit la :- tensiuni asimetrice- tensiuni mult mai mici in sarcina fata de cele din catalogSpui ca "am facut un calcul si ar iesi o diferenta de vreo 10W".Cum ai calculat si diferenta este fata de ce ?

diferenta fata de fiecare ramura.daca luam sa facem redresarea 1,4X15V/17V obtinem 21V respectiv 23,8 ,iar ca calculam puterea pt fiecare ramura P=UI, 21VX6,5=136,6W; 23,8x6,5=154,7W, diferenta este de 18,1W(am aproximat atuncea fara sa fac pe calculator).insa remus mio spus ca dupa redresare tensiunea o sa fie aceeasi pe fiecare ramura iar daca folosesc condensatori diferiti,la putere maxima o sa am parte de distorsiuni pe canalul cu cond mai mic.eu asa stiam ca se calculeaza.a, si daca pun 2 difuzoare de 4ohmi inseriate la cel kit va merge.numai sa nu pun unu singur ca....
Link spre comentariu

Distorsiunile vor fi in amplificator (se alimenteaza de la ambele bare de plus si minus) si vor aparea mai repede din cauza ca cei doi electrolitici (vazuti ca rezervoare de energie) nu se vor descarca la fel, aparind un dezechilibru in ceea ce priveste alimentarea cu tensiune a etajului final, ceea ce va duce la o diferenta a nivelului celor doua semialternante ale semnalului de la iesirea amplificatorului.

In cazul tensiunii diferite Vca de la iesirea trafului - numai din sectiunea cu tensiune mai mare (redresarea este in punte) se vor alimenta amindoi electroliticii pina in momentul cind din cauza consumului va scade tensiunea pe aceasta infasurare, pina la valoarea celei cu tensiune mai mica, care deabea atunci va incepe si ea sa "alimenteze" electroliticii. Cele doua infasurari vor elibera puteri medii mult diferite, dar tensiunea +/- va fi perfect simetrica.

Link spre comentariu

silviu9999 scrie :

"diferenta fata de fiecare ramura.daca luam sa facem redresarea 1,4X15V/17V obtinem 21V respectiv 23,8 ,iar ca calculam puterea pt fiecare ramura P=UI, 21VX6,5=136,6W; 23,8x6,5=154,7W, diferenta este de 18,1W(am aproximat atuncea fara sa fac pe calculator)."

Pai la tensiuni diferite curentul absorbit pe ramuri este diferit !

Hai sa te mai lamuresc o data...

Nu vei avea +21 V si -23,8 V nici macar in gol, mai scade aprox. 1.2 V caderea pe diode.

Cu valori atat de mici ale capacitatilor de filtrare, la curenti de cativa amperi vei avea caderi mari de tensiune (sa zicem numai 2-3 V).

In datasheet-ul de la SGS Thompson se specifica 60 W la +/- 27 V !

Nu uita ca puterea este proportionala cu patratul tensiunii.

Mai bine calculeaza ce putere vei avea daca tensiunea scade cu aproximativ o treime...

Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

gata.am inteles.am sa iau sa pun acela de 6800uf 50v si 2condensatori in paralel de 25 v 3300uf fiecare.bineinteles ca nu ma astept la o putere prea mare da macar in jumate.o sa fac montajul sa vad ce se intampla(cat de tare o sa se auda).multumesc la amandoi inca o data:D.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări