Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

paul14 scrie :"Pentru 6-7A ce sarma am nevoie? Bineinteles in secundar."Va puteti calcula singur diametrul necesar, daca stiti ca :S = I/jS - sectiunea conductorului (presupus din cupru) in mmp.j - densitate de curent (pentru transformatoare, uzual 2... 4 A/mmp, cu cat racirea este mai precara cu atat scade ca valoare, recomandat si pentru regimuri de functionare continua, fara pauze)I - curentul (in A)Sper sa nu fie o problema calculul diametrului cand se cunoaste suprafata unui cerc...Precizarea "Bineinteles in secundar" nu are nici-o relevanta.

Link spre comentariu

Eu am postat aici de multe ori o formula simpla pentru a afla diametrul conductorului pentru o anumita intensitate.

O mai repet odata:

d=0.65*radical(I); unde d=diametrul conductorului in mm, I= intensitatea care se vrea a fi obtinuta

Bogdan

Link spre comentariu
Vizitator silviu9999

am un traf toroidal de 200VA 1x30V 6 A si vreau sal rebobinez.eu as vrea sa scot jumatate din spirele pe care le are,apoi separat sa le pun astfel incat sa obtin 2xX V pe 2xY A.daca as face asa cam ce putere as putea scoate si cum ar trebui sa leg spirele la sursa de curent?as putea obtine de ex. 2x15 V pe 2X3A daca as face asa?explicatimi cum vine treaba asta.cu cat spira ii mai lunga cu atat se micsoreaza voltajul sau se mareste?sau mai depinde si de sens?ORICE EXPLICATIE E BINEVENITA.

Link spre comentariu

am un traf toroidal de 200VA 1x30V 6 A si vreau sal rebobinez.eu as vrea sa scot jumatate din spirele pe care le are,apoi separat sa le pun astfel incat sa obtin 2xX V pe 2xY A.

daca as face asa cam ce putere as putea scoate si cum ar trebui sa leg spirele la sursa de curent?

as putea obtine de ex. 2x15 V pe 2X3A daca as face asa?

explicatimi cum vine treaba asta.cu cat spira ii mai lunga cu atat se micsoreaza voltajul sau se mareste?sau mai depinde si de sens?

ORICE EXPLICATIE E BINEVENITA.

in primul rand traful la 30 V scoate 6,6 A

daca scoti jumatate din secundar si-l rebobinezi din nou separat, vei obtine 2x15 V la 6,6 A, sau alte tensiuni la curentii suportati de conductorul de bobinaj

pt o tensiune simetrica se leaga sfarsitul primului secundar cu inceputul celui de-al doilea

daca spira e mai lunga creste tensiunea

Eu am postat aici de multe ori o formula simpla pentru a afla diametrul conductorului pentru o anumita intensitate.

O mai repet odata:

d=0.65*radical(I); unde d=diametrul conductorului in mm, I= intensitatea care se vrea a fi obtinuta

Bogdan

ca sa va fie mai simplu am scris un mic programel in C++ care ajuta la calcularea diametrului conductorului
Link spre comentariu

:rade: Tensiunea depinde de numarul de spire, nu de lungimea unei spire. In rest, raspunsul este corect.
Link spre comentariu

:rade: Tensiunea depinde de numarul de spire, nu de lungimea unei spire. In rest, raspunsul este corect.
si da si nu, cel putin la trafo E+I am intalnit prin publicatii romanesti si datele pe trafo, si erau aproximativ asa :-primar x spire CuEm x mm-secundar 1 - 25V 80 spire CuEm x mm-secundar 2 - 25V 75 spire CuEm x mm(datele sunt fictive)aici luandu-se in considerare ca lungimea spirei a crescut pe masura ce tot bobinamde acolo mi-am formulat raspunsul, ca altfel nu mai consumam "cerneala" sa mai scriu
Link spre comentariu

Da, dar pe măsură ce bobinezi, cuplajul spirei cu miezul se micşorează. Lungimea spirei are importanţă la trafo de ieşire, sau de semnal, ptr calcularea rezistenţei şi a impedanţei bobinei.

Link spre comentariu

As dori sa fac o rectificare :

Expresia

"explicatimi cum vine treaba asta.cu cat spira ii mai lunga cu atat se micsoreaza voltajul sau se mareste?sau mai depinde si de sens?"

apartine lui silviu9999, nu d-lui lorik199.

Dar nu inteleg de ce depinde tensiunea de lungimea spirei. Eu stiam ca t.e.m. este egala cu n(dΦ/dt)

Link spre comentariu

As dori sa fac o rectificare :

Expresia

"explicatimi cum vine treaba asta.cu cat spira ii mai lunga cu atat se micsoreaza voltajul sau se mareste?sau mai depinde si de sens?"

apartine lui silviu9999, nu d-lui lorik199.

Dar nu inteleg de ce depinde tensiunea de lungimea spirei. Eu stiam ca t.e.m. este egala cu n(dΦ/dt)

aceasta afirmatie imi apartine, si am scris-o pt ca asa am dedus din datele de bobinare ale unor transformatoare din diferite publicatii
Link spre comentariu

Am doua transformatoare toroidale de 2 x 25 de volti fiecare,si vreau sa le rebobinez,totusi am cateva nelamuriri ,si anume:1.Este de ajuns ca secundarul sa fie rebobinat cu sarma mai groaza pentru amari puterea transformatorului sau va trebui sa rebobinez si primarul?2.Sa zicem ca voi rebobina si primarul si secundarul,va creste puterea sau va trebui neaparat un miez mai mare?3.Chiar daca ar creste puterea,miezul nu ar intra in suprasaturatie cand as pune transformatorul la un amplif audio de 400 de w,sa zicem?Am nevoie urgenta de aceste informatii.Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări