Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!


Swat Cat

Postări Recomandate

@iop95 Păi tocmai formulele la care trimiți ( în al doilea link , primul nu mi s-a deschis) te contrazic : puterea este proporțională cu PRODUSUL dintre aria miezului și aria ferestrei , deci PUR TEORETIC, pot avea acei câțiva milimetri pătrați la miez cu câțiva metri pătrați la fereastră....

Puterea este proportionala cu aria miezului si cu aria ferestrei; daca legat de aria miezului relatia e mai clara (inductie - respectiv tensiuni), aria ferestrei este egala cu aria ocupata de bobinaj (la un factor de umplere ideal de 100%) si apare ca element de calcul legat de curent / densitate de curent.Puteti alege miez de cativa mmp si fereastra de mp daca inductia prin miez e sub limita admisa si aparatul poate fi realizat, e functional, asigura performantele cerute si eventual avantajos economic.
Link spre comentariu

Simplificat. Aria miezului include tensiunea ( densitatea de flux ) , aria ferestrei include intensitatea (densitatea de curent ) deci produsul lor include puterea - și sunt EGALE în fața matematicii ( sau fizicii , mă rog ).Chestia cu avantajos economic e drăguță. Păi cine a zis că e ? Am zis doar ( eu și alții ) că nu se poate POSTULA că un traf cu x cmp are y watt. Și apropo de economic, am un miez cu super tole , la 14kGs, cu fereastră decentă și secțiune pe măsură a firului. E economic să-l folosesc la jumătate din putere că așa mi-a zis mie formula ( aia )?

Link spre comentariu

Formula zice ce poate materialul. Evident ca multe marimi sunt interdependente si proiectarea necesita mai multe variante de calcul. Daca ai sectiunea unui miez poti calcula puterea maxima pe care o poate sustine.

Link spre comentariu

Îmi pare rău, nu am fost destul de direct. Formula ”aia” la care mă refer este P = 0,8 x Ae^2 (coeficientul variază ) . Formula este corectă ÎNTR-UN CAZ PARTICULR. Am mai arătat asta , nu mai repet. La modul general formula ignoră calitatea miezului - deci inducția maximă, raportul Ae/Aw, densitatea de curent și cum excelent spunea Dr.L ( cred, iertare dacă greșesc ) ceea ce vrei să faci cu transformatorul . Un transformator din sistemul energetic național se dimensionează într-un fel, un transformator dintr-un încărcător de telefon în altfel. DECI , formula respectivă este o simplificare extremă. E ca și cum aș întreba ”Câți km fac cu 10l de benzină?” fără să spun cu ce mașină și în ce condiții și aș primi răspunsul ”100km ”.

Link spre comentariu

Stimați colegi cum se calculeaza suprafața in centimetri patrați a unui transformator cu E+I PUTEȚI sami dați formulele si pentru celelalte forma de tole va rog si va mulțumesc

Link spre comentariu

Ola_nicolas, observ o mica schimbare pe care o salut bucuros.

Emil si UDAR au dreptate. Nu miezul determina puterea.

Sectiunea miezului (numai la varianta economica) ofera nu putere, ci o informatie estimativa a puterii la un randament de 90-95%. Adica utilizatorul poate estima cam ce va obtine, dar nu poate avea o informatie precisa. Iar asta numai pentru modelul economic, daca geometria este atipica, nu se mai poate estima nimic pe baza sectiunii miezului.

Daca se masoara inductanta de scapari si rezistenta ohmica a bobinajelor, puterea la un anume randament poate fi estimata destul de precis pornindu-se de la premisa ca inductia in miez nu atinge saturatia (traful functioneaza rece in gol). Iar in cadrul acestei estimari relativ precisa, sectiunea miezului nu are nici o relevanta. De asemenea, nici o relevanta nu are daca e U+I, U+U, E+E, Z+Z,O+K, etc.

Lungimea circuitului magnetic conteaza. De fapt inductia determina pierderi in volumul miezului. Numai ca, pentru un model economic, pierderile in miez egaleaza pierderile in cupru la puterea proiectata. Adica la un randament de 95% pentru 500W, pierderile in cupru sunt egale cu cele in miez si ambele au 2,5% adica 12,5W. Dar daca puterea ceruta de sarcina creste, pierderea in miez va ramane aceiasi, in timp ce pierderea in cupru creste. Adica pierderea in cupru va limita puterea in functie de randament. Iar pe acest lucru se bazeaza estimarea de care vorbeam anterior, neglijand pierderile in miez. Rezistenta ohmica a bobinajului determina limita, pierderile in miez nu se modifica semnificativ fata de cele in gol. Insa este de dorit un volum miez cat mai mic si implicit o lungime circuit magnetic cat mai mica, conditia fiind indeplinita cel mai bine de geometria torului (minim de volum si lungime cu maxim de fereastra).

Indiferent de model, nu se vorbeste de putere maxima. Puterea maxima poate fi estimata tot pe baza rezistentei conductoarelor si a cuplajului (scapari), dar e la 50% randament si nu are nimic de-a face cu patratul sectiunii, nici macar la modelul economic. Insa un grad de utilizare foarte mic (5 secunde pe ora) poate face ca un traf (model economic) cu sectiune de 10cmp sa comanda o actionare care necesita 300W. Chiar daca functioneaza cu 50% randament, nu are timp sa se incalzeasca si e deci fiabil.

Si se poate sectiune miez 1cmp, in forma atipica, pentru 100W/90%, dar nu stiu cine poate ridica traful, consumul de cupru e imens.

Dar la fel de bine poate interesa un transformator plat (asa e spatiul disponibil) sau unul foarte lung si subtire dar cu fereastra generoasa (tot spatiul disponibil), modele ale caror putere-sectiune miez vor lungi fata oricui le incearca la 90% randament.

Sectiunea miezului e informativa ca putere, dar e deosebit de importanta in stabilirea numarului de spire/volt.

Ma surprind eu pe mine uneori: cand estimez rapid puterea unui traf, tintesc privirea involuntar la miez si sectiune. E greu sa privesti transformatorul altfel decat ca sectiunea miezului da puterea. Parca e un reflex conditionat asta…

@iop95 Nu postez anume acum, intru rar pe forum, evit sa ma bag in seama, dar ce postezi ma surprinde placut cand am ocazia sa citesc. Acest subiect insa, e mult mai vechi aici, de aceea am intervenit.

Link spre comentariu

...daca geometria este atipica, nu se mai poate estima nimic pe baza sectiunii miezului...

Imi permit sa traduc eu pentru toti ceilalti aceasta fraza. In toate cazurile conteaza aria sectiunii miezului, doar ca nu sunt valabile formulele "babesti". De fapt, ceea ce vrea @smilex sa spuna in foarte multe cuvinte, este cam asa: Nu mai aplicati formulele "babesti", decat la tole EI cu grosimi ale pachetelor limitate la o valoare apropiata dimensiunii "a" de baza a tolei. Fiti foarte atenti la cum s-a umplut fereastra transformatorului, caci daca s-a ocupat doar sub 60% din spatiul existent, atunci trebuie sa-l desfaceti si sa folositi o tola mai mica. Daca dimpotriva, bobina a fost lamelata, apelandu-se la serviciile unui ciocan si ale unei pene de lemn, atunci nu va merge, pentru ca trebuie o tola mai mare. Bobina trebuie sa ocupe spatiul ferestrei, intr-o proportie de 60...80 %. Daca totusi folositi calculul "babesc" la tole UI, sau alte tipuri care ofera doua coloane pentru bobine, atunci faceti calculul si realizati o singura bobina, care se amplaseaza pe o singura coloana. Mai sunt si alte sfaturi pentru cei ce construiesc transformatoare pe baza calculului "babesc", insa acestea sunt esentiale. Cine nu tine cont de ele va avea "surpriza" unor rebuturi.
Link spre comentariu

Domnule Emil va mulțumesc pentru raspuns dar va rog mult sami explicați mai pe ințelesu meu mai (babește) sunt foarte interesat de aceste formule poate ma veți ajuta si va mulțumesc sanatate aștept

Link spre comentariu

Sectiunea miezului e informativa ca putere, dar e deosebit de importanta in stabilirea numarului de spire/volt.Ma surprind eu pe mine uneori: cand estimez rapid puterea unui traf, tintesc privirea involuntar la miez si sectiune. E greu sa privesti transformatorul altfel decat ca sectiunea miezului da puterea. Parca e un reflex conditionat asta…

Da, e f importanta si se poate vedea ca tensiunea este direct proportionala cu aria miezului. Prin aria ferestrei se aduce indirect in calcul celalalt element din formula puterii, curentul.Se pare ca e un reflex f corect.Postarile ar fi mai interesante, dar cunostintele limitate isi spun cuvantul...
Link spre comentariu
Vizitator lion112

Salut tuturor.

Am un transformator vechi de la o sursa TV (televizor romanesc alb negru), si as dori sa stiu cam cat are pe fiecare iesire sau, care sunt iesirile.

Stiu ca pare o intrebare cam stupida, din el as dori sa imi fac o sursa de tensiune/curent reglabila bine filtrata ca sa pot folosi la mai multe... De exemplu sa pot sa conectez un amplificator care are nevoie de 30 V si 2.5 A.

Poate imi ziceti voi mai multe despre acest Traf...

http://imgur.com/gCzyVTJ

http://imgur.com/LPQo5UY

http://imgur.com/ZXWx7fB

 

Si daca doriti si cateva scheme recomandate de voi.

Multumesc.

Link spre comentariu

Este un transformator/autotransformator , infasurarea 1-0-4 este partea de autotraf , intra 220V c.a. pe 1-4 si iese 140V pe 0-4 ...Infasurarea 5-8-9 este secundarul transformatorului , pe 5-8 sunt 12V si pe 8-9 , 6V ; aceasta ultima infasurare ( 5-8-9 ) este cu sarma mai groasa si ofera un curent de aprox. 0,8A...concluzia - nu poate fi folosit decat pentru un amplificator cu MBA810...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări