Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Swat Cat

Postări Recomandate

Aha, deci e vorba de amperi (A), nu amperi-ora (Ah).In amperi-ora se masoara capacitatea acumulatoarelor, e o marime care nu are sens la transformatoare.Pe acest topic poti intreba cum se face un astfel de transformator. Daca vrei sa cumperi, exista sectiune bazar. Posteaza acolo, e posibil sa aiba cineva (am si eu ceva disponibil). Succes.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Leo

Am gasit un super calculator pentru transformatoare pe net acum cateva minute destul de simplu, scurt si la obiect si este in engleza cu sistem metric, nu imperial.Programul se numeste Transformer Calculation.Acum, eu am o mica nedumerire ...Hai ca tole E+I poate fac rost din alte transformatoare si il fac dreptunghi, nu patrat, dar sarma? de unde cumpar eu sarma? Sarma de bobinaj, evident, ca mie imi zice aici asa: 0.48 primarul si secundarul 1.4.Hai ca pe secundar gasesc si pe conex electronic la 1.5 mm grosime si 21 de metri desi eu nu am nevoie decat ~16 m. Dar primarul? de unde fac eu rost de primar?Si cu ocazia asta poate imi spuneti si de unde fac rost de tole.Voi de unde faceti rost de tole+sarma?Ca toata viata m-am intrebat chestia asta. Ca poate imi redimensionez transformatorul la valorile initiale si atunci sunt si eu multumit si nu se mai strica :).

Link spre comentariu

Pentru primar, ai la dispozitie mai multe variante de recuperare. Poate fi un droser de la corpurile de iluminat cu neon, cu conditia sa nu fie incapsulat in rasina epoxidica. O alta varianta ar fi doi sau trei solenoizi de la electromotoarele auto procurati de pe la vre-un centru de dezmembrari. In mod asemanator se pot recupera si 2...3 claxoane auto. Daca gasesti la 24 V, vor fi necesare mai putine. Daca ai suficienta imaginatie, mai poti gasi si alte solutii. Pentru asta poti vizita magazinele cu jucarii ieftine - made in China. In legatura cu tolele, este intr-adevar o problema. Daca nu gasesti si nu gasesti, atunci poti confectiona un transformator toroidal din sarma neagra cu diametrul de 0,6...0,8 mm - nu depaseste 1...2 euro/kg. Confectionezi un mulaj de tip mosor din materiale aflate la dispozitie (lemn si placaj de 5...6 mm) Bobinezi sarma neagra spira langa spira si strat peste strat pe mulaj pana realizezi sectiunea necesara miezului. Scoti toroidul de pe mulaj si il fixezi in 3...4 locuri ca sa nu se imprastie. Apoi il cufunzi in lac electrotehnic, sau intr-o solutie fluida de rasina epoxidica. Daca folosesti lacul, atunci trebuie uscat si polimerizat intr-un cuptor specializat la peste 100 °C. Infasori (matisezi) miezul cu banda textila, sau chiar cu izolir band si bobinezi apoi utilizand o suveica confectionata ad-hoc din placaj sau textolit. Aria sectiunii o vei supradimensiona cu un coeficient de 1,1 avand in vedere ca nu este un aliaj FeSi. In acest mod poti realiza inclusiv un transformator de sudura.

Link spre comentariu
Vizitator Mircel

are insa un mic defect...e in limba rusa! Daca apar careva neclaritati...

N-ar fi mare baiul dar mie îmi apar semne indescifrabile. Vezi poza.Cum sau ce fac să văd literele în rusă?

post-1-139829686636_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Leo

Pentru primar, ai la dispozitie mai multe variante de recuperare. Poate fi un droser de la corpurile [...]

Pai bun, si calculele alea nu trebuiesc respectate intocmai? Adica nu trebuie neaparat 0.48 pe primar si pe secundar 1.4?Cat despre tole, acum ma gandeam ca poate ma duc la un centru de asta de reciclat si poate gasesc acolo niste transformatoare si iau mai multe, le desfac, si iau tolele de pe ele.Nu prea ma bag la toroidale ca nu stiu nimic despre ele si nu prea am cum sa le fac ca nu am cunostinte despre masinaria care le face si nici nu vreau sa stau sa il fac, ca asa o sa imi fac transformator peste 5 ani nici o data :))
Link spre comentariu
Vizitator Mircel

Windows Setup -> Multilanguage Support -> Cyrillic

Am instalat lb. rusă din update-uril Win7, am restartat, dar nu am reușit să văd meniul în rusă.Mulțumesc oricum ptr. bunăvoință!
Link spre comentariu

Windows Setup -> Multilanguage Support -> Cyrillic

Am instalat lb. rusă din update-uril Win7, am restartat, dar nu am reușit să văd meniul în rusă.Mulțumesc oricum ptr. bunăvoință!
Cred ca asta sa te va ajuta.

post-79320-139829686708_thumb.jpg

post-79320-139829686714_thumb.jpg

post-79320-139829686719_thumb.jpg

post-79320-139829686727_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări