Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Formula este fix aceeași la toate trafurile de rețea , adică , pentru 50Hz , obținem:  n [sp/V] = 45/(A[cm2] * B[T])

Problema este : Cum alegem B ?

Păi B nu este limitat de saturație ( ca la unele inductanțe ) ci de pierderi . Ce înseamnă în primul rând pierderile ? Evident , încălzire . Deci , de fapt noi controlăm încălzirea transformatorului. Aceasta provine atât din pierderile în miez , de care vorbim aici , cât și de pierderile în Cu. Rămânând la miez , putem alege B mai mare dacă avem tole de calitate - cu pierderi specifice mai mici - dar putem alege B mai mare , acceptând pierderi mai mari , dacă avem o formă care permite o răcire mai bună . Toroidalul se răcește mult mai bine decât un E+I clasic . Sau , dacă avem sârmă supradimensionată - deci pierderi mici în cupru , ne putem de asemenea permite pierderi mai mari în fier.

Link spre comentariu

Sunt solutii constructive cum ar fi R-core toroidal sau c+c care diminueaza curentii turbionari Foucault .

Tipurile de miez mentionate beneficiaza de anizotropia materialului, adica magnetizarea se face pe directia preferentiala a materialului si se poate lucra cu valori mai mari ale inductiei.

Efectul curentilor turbionari se reduce prin folosirea miezului format din straturi izolate. 

Link spre comentariu

Aici nu mai sunt de acord. Bobinez un traf cu miez E+l folosind 35/S.si ca sa fiu sigur ca se raceste bine, bobinez doar primarul di il pun sa funcționeze si intr-o pozitie care sa faciliteze circulatia aerului pe lângă spirele primarului. Oare ia foc traful? Ati văzut cum arata traful de Sport, cel cu miez de tip C + C? Pot sa va spun ca are parte de orice, mai puțin de o racire buna! Si nu va de ce toroidalul ar avea o racire mai buna decât E+I, întrucât acesta din urma are miezul mult mai expus decât toroidalul.

Link spre comentariu

Aici nu mai sunt de acord. Bobinez un traf cu miez E+l folosind 35/S.si ca sa fiu sigur ca se raceste bine, bobinez doar primarul di il pun sa funcționeze si intr-o pozitie care sa faciliteze circulatia aerului pe lângă spirele primarului. Oare ia foc traful? Ati văzut cum arata traful de Sport, cel cu miez de tip C + C? Pot sa va spun ca are parte de orice, mai puțin de o racire buna! Si nu va de ce toroidalul ar avea o racire mai buna decât E+I, întrucât acesta din urma are miezul mult mai expus decât toroidalul.

Exact  , toroidalele  se ard  mult  mai  repede   si  mai  usor  datorita  faptului  ca  nu   se  racesc  asa  de  bine  ca  si  trafurile clasice  !  O  gramada  de  trafuri  toro  am  dezafectat  datorita  faptului  ca  erau  arse   !   Nu  vreau  sa  mai  comentez cat sunt  de  jalnice  unele  trafuri  toroidale  care  se  gasesc  pe  la  noi in  comert    la  preturi  mai  mici  dacat  cele  clasice  !

Link spre comentariu

La transformatoarele E+I, bobinele sunt una peste alta, formand un strat f gros. Bobinele de la mijloc au racire f proasta. Nemtii iau pt. bobinele din mijloc cea mai mica densitate de curent. Pt. prima bobina, cea de langa tole, densitate ceva mai mare, iar pt. cea exterioara si mai mare.

La transformatoarele toroidale, bobinele sunt dispuse pe o suprafata mai mare (racire mai buna), iar grosinea stratului de bobinaj este mica (cateva straturi, nu ca la E+I).

Am citit, ca tabla cu particule orientate, se utilizeaza si la tolele E+I.

Calculul transformatorului, este un compromis. Fiecare il calculeaza, dupa aceleasi formule, functie de un anumit criteriu (timp/tip functionare, pret, greutate, etc). Nu exista o varianta, universal valabila.

Temperatura transformatorului in timpul functionarii, poate fi mai mare sau mai mica, functie de calitatea izolatiei sarmei de bobinaj. 

S-a incetatenit ideea, ca daca functioneaza la rece, un transformator este f bun. Se uita ca acesta, nu are randament 100% si ca este normal sa se incalzeasca.

Editat de vera
Link spre comentariu

Daca se alege o constanta mica primul care se incalzeste este miezul, iar la toroidale miezul este mult mai izolat termic decât la cele E+I. Din punctul meu de vedere asta nu e o explicatie. Când o sa se construiască trafuri E+I cu, constante la fel de mici ca cele toroidale care sa nu ia foc atunci o sa fiu convins.

Link spre comentariu

Eu vorbesc despre ce am observat in practica. Daca miezurile sunt la fel de bune, de ce la toroidal se iau inductii mai mari? Ca se răcesc mai bine? Din punctul meu de vedere asta nu e plauzibil. Ca sunt izolate tolele ma bine? Dar si la E+I se pot izola destul de bine. Eu inteleg ca e vorba de aceiasi formula dar daca alegerea lui Bm depinde si de modul in care arata miezul, nu doar de calitatile sale magnetice...s-avem pardon!

Link spre comentariu

Eu, pentru ca sunt satul de "minunile" de pe iutub, in special cele de origine spaniola.

interesanta era explicatia de ce este mai eficient un toroidal fata de unul E+I

UN CLASIC E+I nu o sa mearga economic ca unul c core sau toroidal.ma refer la bobinaj

Editat de Emil 1986
Link spre comentariu

Se vede că nu ați mai întâlnit trafuri E+I calculate cu o constantă empirică de doar 25/S.....oare alea toroidale de care vorbiți, cu ce constantă erau calculate ?

Eu am întâlnit destule care mergeau nonstop chiar, nu doar de sudură sau de micounde (care au un timp scurt de lucru) și erau calculate cu 25/S. Normal că lucrau fierbinți, dar aveau și tole de calitate....care permitea o inducție mai mare, deci și o economie mai mare de material.Și mai toate erau chinezești, deși am întâlnit și ceva japoneze la fel de ,,economice,,....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări