Costa Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Am cautat repede pe net despre curentii turbionari , multumesc mult pt raspunsuri. Va rog daca-mi este permis sa mai intreb tot aici ca sa nu deschid alt subiect . Transf ,surse,...de fapt despre un kit regulator de tensiune 2x15v cc pe site magazin scrie ca permite: "Tensiune de intrare: AC / DC Ambele ok DC 18 ~ 36V, AC 15 ~ 30V " Daca retin bine minimul suficient ar fi 15v x1.2=18v pe intrare de aici intrebarea daca tens de intrare folosita va fi peste acest minim de 2x18v ce se intampla cu diferenta, se transforma in pierderi prin caldura ? Si sper sa nu fortez nota va mai rog sa-mi spuneti daca exista vreo rezolvare buna pt situatia in care toroidalul din dotare are in secundarele duble tensiuni mai mari decat cele necesare alimentarii unui amplif audio de putere medie(2x20w). Se poate electronic (module step down ? ) sa obtin din 2x36v cc variante mai mici 2x15v cc sau 2x20v cc sau etc ? - daca da ,ca si mai sus va intreb diferenta se transforma in pierderi prin caldura ? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Acum 24 minute, Costa a spus: Transf ,surse,...de fapt despre un kit regulator de tensiune 2x15v cc pe site magazin scrie ca permite: "Tensiune de intrare: AC / DC Ambele ok DC 18 ~ 36V, AC 15 -30v Ăsta-i kit în comutație....funcție de tensiunea de intrare se modifică factorul de umplere iar disipația suplimentară prin căldură aproape că nu există deci nu-ți face probleme... Acum 29 minute, Costa a spus: Si sper sa nu fortez nota va mai rog sa-mi spuneti daca exista vreo rezolvare buna pt situatia in care toroidalul din dotare are in secundarele duble tensiuni mai mari decat cele necesare alimentarii unui amplif audio de putere medie(2x20w). Se poate electronic (module step down ? ) sa obtin din 2x36v cc variante mai mici 2x15v cc sau 2x20v cc sau etc ? - daca da ,ca si mai sus va intreb diferenta se transforma in pierderi prin caldura ? Vezi răspunsul de mai sus....obligatoriu modulele respective să suporte un curent cu cel puțin 80% mai mare decât maximum cerut de amplificator.... Link spre comentariu
Costa Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Informatiile mele nu au fost complete ,scuze, era vorba la prima intrebare despre REGULATOR DE TENSIUNE DUALA 15V LM7815+LM7915 https://www.triticom.ro/regulator-de-tensiune-duala-15v-lm7815-lm7915 Ar fi stabilizatoare de tens pt preamp cu operationale. Construiesc doar surse de alim clasice cu traf+redresare+filtrare. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Dacă regulatorul e liniar, va transforma în căldură diferența de tensiune. Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Vedeți d-le @Costa,ăsta-i unul din motivele pentru care mulți care au cunoștințe în domeniu nu mai răspund solicitărilor...prin prisma informațiilor suplimentare oferite de dvs, răspunsul meu este...total depășit !...ca să nu zic o prostie crasă...!....asta e! mi-am luat-o !...să-mi fie învățătură de minte! Link spre comentariu
Costa Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 (editat) Confuzia este din vina mea,scuze din nou, este foarte mare lucru ca doriti sa ajutati . Am evitat sursele in comutatie pt ca nu sunt in stare sa intervin in caz de defectare. "Dacă regulatorul e liniar, va transforma în căldură diferența de tensiune." atunci acestea devin o alternativa de luat in seama in anumite situatii. Oare ar fi posibil sa aflu ca-mi acceptati scuzele cu doua vorbe sau un link despre surse in comutatie ? Multumesc. Editat Octombrie 20 de Costa corectie Link spre comentariu
teomishu Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 (editat) 1 hour ago, validae said: Dacă regulatorul e liniar, va transforma în căldură diferența de tensiune. Diferenta de tensiune electrica nu produce caldura. Editat Octombrie 20 de teomishu Link spre comentariu
flomar60 Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 Acum 41 minute, teomishu a spus: Diferenta de tensiune electrica nu produce caldura. Într-un regulator de tensiune liniar întotdeauna va exista o componentă electronică a acestuia care se va încălzi....indiferent dacă circulă sau nu curent prin regulator....dar,la modul ideal, aveți dreptate! Acum 55 minute, Costa a spus: Oare ar fi posibil sa aflu ca-mi acceptati scuzele cu doua vorbe Scuze acceptate! Link spre comentariu
teomishu Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 16 minutes ago, flomar60 said: Într-un regulator de tensiune liniar întotdeauna va exista o componentă electronică a acestuia care se va încălzi.... Poate sunt putin offtopic. Dar de când cu aparitia AI eu am vazut și aproape cred am înteles cum omul poate influența creșterea "copilului" artificial inteligent. Ne mirăm că AI trântește câte un răspuns complet idiot uneori. Dar nu a fost educat să răspundă obraznic atunci când este contrazis, cu: "De la unul ca tine, un om, știu informația asta !". Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 (editat) Acum 1 oră, Costa a spus: Oare ar fi posibil sa aflu ca-mi acceptati scuzele cu doua vorbe sau un link despre surse in comutatie ? Aici suntem la transformatoare de retea, exista topic special pentru surse. Acolo colegul SMILEX a scris cateva pagini despre surse in comutatie. In doua vorbe nici AI nu va poate ajuta. EDIT: si tot SMILEX a reluat mai detaliat tematica aici-- https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/5084-teorie-smps/page/2/ Editat Octombrie 20 de dumitrumy Link spre comentariu
Costa Postat Octombrie 20 Partajează Postat Octombrie 20 3 hours ago, dumitrumy said: In doua vorbe nici AI nu va poate ajuta. Desigur , multumesc pt link. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Octombrie 21 Partajează Postat Octombrie 21 Acum 18 ore, Costa a spus: doua vorbe sau un link despre surse in comutatie ? Daca tot suntem off, in 2 vorbe raspunde Google: ************************ in 3 cuvinte raspunde Wiki: ***************************** In N cuvinte deschideti topic la incepatori cu intrebari punctuale. ********************* Si extras din textul de mai sus, raspuns la intrebarea dvs. initiala: CITAT: Un regulator liniar furnizează tensiunea de ieșire dorită prin disiparea excesului de putere în pierderi ohmice (de exemplu, într-un rezistor sau în regiunea colector-emitor a unui tranzistor de trecere aflat în modul activ). ************* Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 21 Partajează Postat Octombrie 21 (editat) @Costa +/- 36V nu este o tensiune prea mare pt un amplificator de putere. Chiar ajuta sa ai la dispoziție o tensiune mai mare de alimentare. Cu cit tensiunea de alimentare este mai mare cu atit întra mai tirziu în cliping amplificatorul generind distorsiuni. Iar +/-36V înseamnă că poți folosi chiar și tranzistoare de numai 100V sau 150V. Editat Octombrie 21 de sesebe Link spre comentariu
Costa Postat Octombrie 21 Partajează Postat Octombrie 21 Rog moderatorul sectiunii daca considera necesar sa mute posturile off topic de la primul al acestei pagini ,scuze pt poluare. (la incepatori "Sursa pt audio") Multumesc pt materialele prezentate. In continuarea citatului de mai sus urmatoarea fraza este "Un regulator liniar regleaza fie tensiunea de iesire fie curentul disipand energia electrica in exces sub forma de caldura..." Pierderile chiar si neglijabile fiecare le gestioneaza cum crede. Despre surse in comutatie voi cauta sa inteleg cateva informatii de baza . Link spre comentariu
Costa Postat Octombrie 21 Partajează Postat Octombrie 21 38 minutes ago, sesebe said: +/- 36V nu este o tensiune prea mare pt un amplificator de putere. Aveti dreptate si am folosit acesta tensiune dubla la mai multe realizari. Intrebarea de aici era pt un amp de putere medie,mica discutat in subiectul "Amplif economic" ,am la indemana un toroidal de 60w /2x26v ac. Cand o sa fiu sigur ce vreau am sa caut sa cumpar alt traf potrivit . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum