Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici!

Postări Recomandate

Fara un pic de teorie ... nimic legat de electronica , doar fizica din liceu , unde se studiaza transformatorul electric de tensiune , si ceva notiuni primare  de electromagnetism , tensiune , intensitatea curentului electric , intelese si stapanite , transformatorul e o " cutie neagra " , folosirea si rezultatele ( daca apar ) sant doar din " sursa externa ", in mod mecanic . Nu duc la nimic ( a se citi cunoastere ) ... urmeaza apoi discutia anevoioasa , repetata si extinsa  privind redresarea , filtrarea , stabilizatorul electronic sau (si) sursa reglabila etc . Sa nu fiu gresit inteles , nu fac programul forumului sau al topicurilor , postarilor si al " ajutorului oferit " ... nici n - as avea cum , si de care se ocupa altii ... doar ca am o senzatie de deja - vu , chestie strict personala . Si pentru care nu am solutii , ma rog , in spiritul si menirea forumului . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Da, topicul are 436 de pagini, in mod cert orice subiect a fost discutat de cel putin cateva ori, dar cand oamenii nu vor sa citeasca ori nu stiu ce sa citeasca, ce poti face? 

Riscul este pentru un incepator, sa apara alt sfatuitor mai incepator ca el, si stim fabula cu orbul care conduce pe un alt orb...

Asta este unul dintre motivele pentru care am creeat topicul asta:

Insa judecand dupa numarul de vizualizari...e fix pix.

Link spre comentariu

Aveti dreptate ... si altruismul e un lucru mare , si din ce in ce mai rar . Trageam doar nadejdea ca termenul de incepator ar trebui sa debuteze dupa ( macar ) o baza de cunostiinte , altfel e ca o compunere intr - o limba straina din care nu cunosti nici un cuvant . O poti duce la capat , dupa dictare sau " suflat " , numai ca nota de trecere e a altuia . Ca si beneficiul ... Care vor fi urmatorii pasi ? ... Ma rog , pareri personale , nu angajeaza pe nimeni in nici un fel . 

P.S. - off - topic , se poate sterge fara regret .

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator Andrei95

Îmi cer scuze că apar astfel de discuții. Am o bază pentru electronică (nu extraordinară dar încerc să învăț). Problema a apărut la traf-urile cu 2 înfășurări să nu mai zic că a fost prima oară când am văzut un traf cu priză mediană. Mulțumesc pentru ajutor și pentru răspunsuri. Ceea ce pot să recunosc în schimb e că nu am avut răbdare să caut pe tot forumul.

(Off topic)

Link spre comentariu

Scrie că poate debita 24V la 10 Amperi ( 0,25 kW ). Este cam mare pentru o sursă reglabilă de începător, adică te poți juca cu el dar probabil fără să folosești tu tot ce poate el. Dacă redresarea la 10 A nu e o problemă, partea de reglaj necesită componente mai scumpe. Plus că trebuie căutată o asemenea schemă. Pentru nevoi curente de învățare ... nu da banii pe el. Altul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut, ma bate gandul de ceva vreme pentru apartele pe care incerc sa le mai depanez sa imi fac un transformator separator 240v/240v de vreo 700-800w, iar in secundar sa scot prize mediane pentru alimentare cu tensiune progresiva.As vrea ca pentru o izolare cat mai buna intre primar si secundar acestea sa fie construite in linie pe miezul transformatorului nu suprapuse.Cam care ar fi indicat sa fie treptele de tensiune ale medianelor 0-15-30-45-60-75-90-105-120-240v sau 0-30-60-90-120-240v.As vrea pentru a beneficia de toata gama de tensiuni sa scot mediane pana la 120v,pana la 120v iesirea comuna sa fie inceputul bobinajului 0v,iar de la 120v pana la 240v sa folosesc ca si iesire comuna 240v.As vea daca cineva ar putea sa imi dea un link catre un calcul de transformator de retea pentru puteri de aproxiativ 700-1000w.

Link spre comentariu

1) ce circuit magnetic doriti sa folositi?

- E + I ; coloane ; C + C ; 2C + 2C ; etc.....functie de miezul care va fi utilizat se va putea folosi bobinajul ' in galeti ' este metoda care raspunde cerintei dvs  si permite plasarea bobinajelor pentru primar si secundar-alaturate pe inaltimea coloanei si nu suprapuse...

2) functie de miezul ales va pot oferi formule de calcul dedicate...dar ,trebuie sa va hotarati neaparat asupra modelului de circuit magnetic pentru ca sunt mici diferente la calcul functie de forma circuitului magnetic...

Link spre comentariu

Diferențele dintre diversele tipuri de  format de tole sunt de cele mai multe ori neglijabile.Calculul cu formula uzuală dă rezultate suficient de precise, eu am bobinat și toruri și E+I și C+C și am folosit mereu aceeași formulă fără să observ diferențe notabile.Iar puterile au fost între 100W și peste 1kW. Dacă însă spațiul de bobinaj e critic, se poate ține cont de faptul că pierderile sunt ceva mai reduse la miezurile toroidale față de E+I 

Referitor la izolarea dintre primar și secundar, asta se poate face foarte bine și cu bobinaje suprapuse, față de varianta cu bobine galet.Dacă vrei izolare bună, folosești materiale cu calități superioare, nu hârtie sau bumbac. Cred că cel mai bine îi dați colegului flomar60 să vă facă traful, dacă vreți ceva care să dureze ,,pe viață,, sau mai degrabă, pe care să-l lăsați și strănepoților....

Editat de validae
Link spre comentariu

Va multumesc pentru raspuns ii voi face eu bobinajul,am facut transformatoare dar de puteri mai mici si as fi vrut un calcul mai dedicat ca sa scot maximul ce se poate din acest transformator,momentan nu am dimensiunile pachetului de tole E+I,dar cand le voi avea am sa va rog daca se poate sa imi indicati unde se afla acel calcul.

Link spre comentariu

-alegeti miezul magnetic...am inteles ca veti utiliza E + I

-masurati sectiunea bruta

-valoarea obtinuta se inmulteste cu un coeficient intre 0,9 si 0,94 functie de calitatea izolatiei tolelor...asa veti obtine sectiunea neta ,cea care va fi luata in calcul

-stabiliti regimul de lucru al trafului -  1) de lunga durata in sarcina...in acest caz se va alege pentru calcul o         inductie de maxim 1T ( 10.000 Gs) si o densitate de curent de 2A/mmp sau 2,5A/mmp...in acest caz traful va avea  temperatura undeva la 45-46 grade...

2) regim intermitent,maxim 1 ora in sarcina...se poate alege o inductie de pana la 1,2T daca aveti tole de 0,35mm grosime si cu izolatie de calitate (de ex. email) si o densitate de curent de pana  la 3A/mmp...in acest caz aveti avantajul unei puteri cu 25-30% mai mari pe aceeasi sectiune a                miezului cu pretul unei temperaturi mai mari trafului...undeva in jurul la 60 grade!

- calculati nr de spire pe volt cu formula nr sp/V = 1/ 4,44 x f x S x B  unde  f = frecventa retelei ; S este sectiunea miezului  in metri patrati (!) ; B este inductia in Tesla

-calculati nr de spire din primar 

-calculati nr de spire din secundar dar aici inmultiti valoarea obtinuta cu un coeficient de 1,05

-alegeti din tabele diametrul conductorului...la calculele care vor urma sa folositi diametrul conductorului cu izolatie!

-se calculeaza nr de spire pe un strat de bobinaj..aici se ia in continuare in calcul o valoare cu cel putin 1-2 spire mai mica!

-se calculeaza nr total de straturi

-se calculeaza grosimea totala a izolatiei dintre straturi si grosimea izolatiei finale

-numarul total de straturi plus grosimea izolatiei trebuie sa incapa in fereastra destinata acestui bobinaj in raport de maxim 0,8 ..adica daca fereastra dispune de un spatiu de 10mm ,atunci ansamblul straturi + izolatie sa se incadreze in 8mm...de ce este necesar acest lucru- datorita imperfectiunilor care apar in procesul de bobinaj,spire incalecate,etc si se poate intampla ca bobinajul care din calcul incapea in fereastra,practic sa nu mai incapa!...daca , la diametrul ales al conductorului fereastra e prea mica , se alege un conductor cu diametrul mai mic si se refac calculele

Despre prizele pe bobinaj pe care le doriti si despre modul de legare a sectiunilor bobinajului, alegerea va apartine!...la momentul oportun se poate discuta despre acest aspect...

Aveti , mai jos, un tabel cu conductoarele de bobinaj si aspecte cu modelul constructiv de carcasa pe care l-ati cerut:

IMG_6586 (FILEminimizer).JPG

IMG_6585 (FILEminimizer).JPG

g.gif

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări