Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator lampi Dumitrache S

albasete

Postări Recomandate

Citez albasete ...,,Am inlocuit rezistenta de 10 ohm / 3 W cu una de 10 ohm / 5 W, sarcina 2 spoturi serie de 230 Vac / 50 W. In prima etapa, cu 3 W, rezistenta era la cca. 60 grade, timp de 10 minute, ceramica rezistentei s-a fisurat. Cu rezistenta de 5 W , dupa 10 minute,aceeasi sarcina, totul era si este O.K. Ramane rezistenta de 5 W.,,

Se pare ca am avut deptate chiar daca amplificatorul tau nu va consuma 100 de W pe doua canale ...(ar fi ideal nu?) rezistenta aceea trebuia macar inaltata deasupra condensatoarelor ...   Poate mai invata ceva si marii filozofi ai Elforum  :wretre 

PS In momentul in care vei cupla cele doua canale  (amplificatoare SE cu EL84+ driver ) rezistenta de 10 ohmi la 5W se va incalzi de asa maniera incat o vei schimba maximum dupa doua ore de auditie (vei pune de 10W cu racire eventual la sasiu , he he he, asa , ca sa stai tu fara stres ) Si ca sa fie tacamul complet , vei proceda la fel cu rezistenta de decuplare a catodului tubului final ...

Editat de romicap
Link spre comentariu

Am inlocuit rezistenta de 10 ohm / 3 W cu una de 10 ohm / 5 W, sarcina 2 spoturi serie de 230 Vac / 50 W. In prima etapa, cu 3 W, rezistenta era la cca. 60 grade, timp de 10 minute, ceramica rezistentei s-a fisurat. Cu rezistenta de 5 W , dupa 10 minute,aceeasi sarcina, totul era si este O.K. Ramane rezistenta de 5 W.

două spoturi  "serie de 230 Vac / 50 W" trag undeva la 70W-80W fiind sub-alimentate (chiar dacă filamentul spoturilor este mai rece datorita sub-alimentari nu ating 100W), ca atare chestiunea cu crăpatul/fisurarea ceramici rezistenţei de 10Ω/3W în condiţiile expuse nu poate fi decât un basm (chiar pentru 0,25A o încărcare aproximativă 0,65W pe 10Ω).

Adică pentru condiţiile în care curentul este crescut 250%  în test(două spoturi  serie totalizând aprox 75W fiind sub-alimentate) ceramica rezistenţei 10Ω/3W nu crapă.

PS credeam că în subiect se discută la modul serios(fără poveşti/prostii/elucubraţii)."O sa ajungem din urmă" Regatul Unit al Marii Britanii(unde absolvenţii de liceu nu cunoasc tabla înmulţirii şi parte din tineri mearg la şcoală în pampers până la vârsta de aproximativ 14 ani chiar 15 ani).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

două spoturi "serie de 230 Vac / 50 W" trag undeva la 70W-80W fiind sub-alimentate (chiar dacă filamentul spoturilor este mai rece datorita sub-alimentari nu ating 100W), ca atare chestiunea cu crăpatul/fisurarea ceramici rezistenţei de 10Ω/3W în condiţiile expuse nu poate fi decât un basm (chiar pentru 0,25A o încărcare aproximativă 0,65W pe 10Ω).Adică pentru condiţiile în care curentul este crescut 250% în test(două spoturi serie totalizând aprox 75W fiind sub-alimentate) ceramica rezistenţei 10Ω/3W nu crapă.PS credeam că în subiect se discută la modul serios(fără poveşti/prostii/elucubraţii)."O sa ajungem din urmă" Regatul Unit al Marii Britanii(unde absolvenţii de liceu nu cunoasc tabla înmulţirii şi parte din tineri mearg la şcoală în pampers până la vârsta de aproximativ 14 ani chiar 15 ani).

Dl Vali,va pierdeti timpul,nu aveti cu cine!Fara sa se supere pe mine unii,cam fac electronica pe "jenunchi".Cele doua canale vor consuma maxim 120mA,sa calculeze si ei caderea de tensiune pe acea rezistenta si apoi cit disipa amaraciunea de 10 ohmi,ca la valoarea de 10 ohmi este DEGEABA! Editat de viobio
Link spre comentariu

Adică pentru condiţiile în care curentul este crescut 250%  în test(două spoturi  serie totalizând aprox 75W fiind sub-alimentate) ceramica rezistenţei 10Ω/3W nu crapă.

PS credeam că în subiect se discută la modul serios(fără poveşti/prostii/elucubraţii)."

Absolut adevarat ca becurile sant subalimentate intrucat si tensiunea redresata  scade in sarcina presupun la 250-270V.Dar chiar si asa cu o putere consumata de 75W,curentul consumat este I=P/U=>I=75/270=0,28A. Caderea de tensiune pe 10ohmi devine conform legii Ohm 2,8V.Deci puterea debitata de rezistenta este conform formulei P=UxI (2,8x0,28) este 0,784W. Ceea ce demonstreaza contrariul /neadevarul=minciuna/ afirmatiei ca acea rezistenta de 3W a crapat din cauza disipatiei de 0,784W.

@albasete ar trebui sa aiba mai multa consideratie, respect ptr. colegii de pe forum care totusi au rabdare sa raspunda la intrebarile dvs. de total incepator .

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare, pe acea rezistenta se vedea o mica fisura a ceramicii, nu va inchipuiti ca era crapata de sarea ceramica de pe ea. Posibil asa sa o fi cumparat. Pacat ca nu am mai pastrat rezistenta. Odata am scapat din mana pe gresie o rezistenta tot de 3 W si a sarit o bucatica de ceramica din ea. Posibil calitatea ei sa fie indoielnica.

Simson, am toata consideratia si respectul pentru colegii care incearca sa ma ajute , niciodata nu am jignit pe nimeni si nu am raspuns obraznic. Va multumesc tuturor, si i-mi cer scuze public daca am suparat / deranjat pe cineva.

Editat de albasete
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Cu scuzele de rigoare, pe acea rezistenta se vedea o mica fisura a ceramicii, nu va inchipuiti ca era crapata de sarea ceramica de pe ea. Posibil asa sa o fi cumparat. Pacat ca nu am mai pastrat rezistenta. Odata am scapat din mana pe gresie o rezistenta tot de 3 W si a sarit o bucatica de ceramica din ea. Posibil calitatea ei sa fie indoielnica. Simson, am toata consideratia si respectul pentru colegii care incearca sa ma ajute , niciodata nu am jignit pe nimeni si nu am raspuns obraznic. Va multumesc tuturor, si i-mi cer scuze public daca am suparat / deranjat pe cineva.

Nu de tine este vorba,se vede de la o posta ca esti la inceputuri si ai nevoie de sprijn,incearca sa triezi mental cele scrise in acest topic.
Link spre comentariu

Simson, am toata consideratia si respectul pentru colegii care incearca sa ma ajute , niciodata nu am jignit pe nimeni si nu am raspuns obraznic. Va multumesc tuturor, si i-mi cer scuze public daca am suparat / deranjat pe cineva.

O.K. nu este nici o problema cu totii gresim, doar cine nu munceste nu greseste.

Doar un singur lucru mai trebuie sa clarificam referitor la acea rezistenta buclucasa: cum a-ti apreciat dvs. incalzirea de 60grade a rezistentei de 3W. ? La putere disipata de 0,8W a rezistentei si la temperatura ambianta de 21 grade C nu se simte aproape deloc sau vag , caldura cu degetul.Banuiesc ca din greseala a-ti pus o rezistenta de wataj mai mic fara sa stiti. Asai?

Link spre comentariu

La magazin asa am cerut: 10 ohmi / 3 W. Cred ca pe pagina anterioara este poza cu sursa de alimentare, se vede si rezistenta in cauza.. Temperatura am masurato cu un multimetru care are aceasta functie.  

Link spre comentariu

Nu de tine este vorba,se vede de la o posta ca esti la inceputuri si ai nevoie de sprijn,incearca sa triezi mental cele scrise in acest topic.

Daca aveti polite de platit,n-ar fi corect s-o faceti in alta parte. Zi-i cu nume si prenume. Nu cred ca esti genul de om care sa n-o poata spune direct.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Daca aveti polite de platit,n-ar fi corect s-o faceti in alta parte. Zi-i cu nume si prenume. Nu cred ca esti genul de om care sa n-o poata spune direct.

Nu mai am polite de platit nimanui,sa creada ce vor si sa scrie ce vor despre mine.romicap o tine langa cu incalzitul rezistentei,in conditiile in care eu si altii i-am demonstrat,inclusiv matematic,ca acea rezistenta nu se incalzeste,treaba lui,eu am obosit......
Link spre comentariu

Rezistenta de 10 ohmi este cam mica la 3W .Se va incalzi tare !Daca ramane , prelungeste`i terminalele si ridic`o deasupra condensatoarelor .Vei intelege singur de ce...

Astea sunt spusele mele si la sustin . Nu cred ca mai este nevoie sa scriu aici ca rezistenta era lipita de breadboard si de ce am recomandat sa o ridice deasupra condensatoarelor !

Albasete daca minte inseamna ca nu mai trebuie luat in seama insa un amplificator stereo cu 6P14P (EL84) si driverul aferent  nu face ca rezistenta respectiva sa se incalzeasca atunci inseamna ca eu sunt nebun si nu stiu ce spun ...Dupa parerea mea ar trebui sa mai lasati orgoliile ieftine deoparte si sa lasati lumea in pace . 

Link spre comentariu

Rezistenta e de proasta calitate ,in primul rand. Omul a pus ce a gasit mai repede doar pentru a face proba. Ea va fi schimbata cu una de calitate.

Albasete in mod sigur nu minte si stiu foarte bine acest lucru. Mama ei de rezistenta.... Ca-i f..t una d'asta si am terminat povestea Posted Image

Link spre comentariu

Nu am absolut niciun motiv sa spun neadevaruri. La ce ma ajuta acest lucru ?

Nu am nimic cu nimeni , nici aici nici in alte sectiuni ale forumului.  Deja ma simt aiurea ca am iscat polemici. I-mi pare rau, nu asta era scopul. Pacat.

Acestea fiind zise, cu permisiunea dvs. eu ma retrag. Moderatorul poate face ceea ce crede cu acest topic. Va multumesc, sanatate si toate cele bune. Sa auzim numai de bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări