Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator lampi Dumitrache S

albasete

Postări Recomandate

Si cele doua secundare sunt mai putin "incarcate", fiecare fiind folosit doar pe timpul unei semiperioade. Si are ceva legatura si cu rezistenta interna a sursei (dar de acest fapt nu sunt sigur).

Link spre comentariu

O.K. Am inteles. Dar nu sunt sigur care este totusi tensiunea dintre cele 2 secundare. Din schema inteleg ca am 2 x 115 Vca, ceea ce nu-i bine, legate fiind in paralel nu obtin tensiunea necesara alimentarii amplif.ului, trebuind sa fac conexiunea serie. Daca ar fi 2x 230 Vca legat in paralel, atunci nu mai am nevoie de priza mediana si realizez o singura infasurare.

Link spre comentariu

O.K. Am inteles. Dar nu sunt sigur care este totusi tensiunea dintre cele 2 secundare. Din schema inteleg ca am 2 x 115 Vca, ceea ce nu-i bine, legate fiind in paralel nu obtin tensiunea necesara alimentarii amplif.ului, trebuind sa fac conexiunea serie. Daca ar fi 2x 230 Vca legat in paralel, atunci nu mai am nevoie de priza mediana si realizez o singura infasurare.

Cam asa ar fi vorba sa fie, pentru a fi corect...si nu fac vorbire de avantaje sau dezavantaje,asta-i alta problema.

in ambele cazuri redresarea este bialternanta.

P.S cu o tensiune pe secundar de 2X115V fie serie sau paralel utilizand cele doua metode de redresare nu vom avea niciodata cei 300Vdc la iesire,asadar sigur este vorba de un secundar de 2x230V~.

post-175212-0-14314300-1452253046_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

O.K. Dar la 460 Vca X 1,41 = 641 Vcc depaseste foarte mult tensiunea de alimentare. La 230 Vca X 1,41 = 324 Vcc. 

Un singur secundar de 230 Vca este suficient ? 

Link spre comentariu

O.K. Dar la 460 Vca X 1,41 = 641 Vcc depaseste foarte mult tensiunea de alimentare. La 230 Vca X 1,41 = 324 Vcc. 

Un singur secundar de 230 Vca este suficient ? 

Cred ca nu ati inteles ,de unde sunt cei 460V ???

- in prima varianta sunt doua secundare in serie si doua diode,redresare bialternanta cu MINUSUL(masa) pe seria celor doua bobine si plusul il vom avea pe catozi celor doua diode,deci 230X1,4Vdc.

Fata de "masa" pe anodul fiecarei diode avem cei 230V~,nu 460V!

- in cea de a 2-a varianta sunt doua secundare de 230V~ in paralel (aceeasi tensiune dar curent dublu) si patru diode redresare bialternanta deci tot 230Vx1,41Vdc (doua secundare in paralel de 230V~ nu inseamna o tensiune de 115V,dati-mi voie sa cred ca nu v-ati gandit la asa ceva!)

Studiati mai atent cele doua scheme si daca stiti cum functioneaza un redresor bialternanta,va veti lamuri,eu nu stiu de unde ati scos cei 460V redresati ???

Ce-i asa de greu de inteles ???

In teorie dar si in practica,cand utilizam prima varianta de 2X230V si redresare bialternanta si vom avea nevoie de un curent in sarcina de o anumita valoare , va rezulta o sarma in secundar cu un anumit diametru.

Daca vom utiliza cea de a-2-a avarianta si vom avea nevoie de acelasi curent in dc pe sarcina,curentul debitat de secundar ar trebuie sa fie ceva mai mare decat pentru prima varianta,deci o sarma in secundar cu un diametru ceva mai mare,din acest motiv am recomandat conectarea celor doua secundare in paralel,ma rog,faceti cum credeti...important este ca dv. sa intelegeti cum functioneaza aceste doua variante de redresare.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

1. Daca ofera curentul necesar, este suficient sa folosesti o singura infasurare de secundar.

2. Bineinteles, poti utiliza o lampa redresoare, dupa schema clasica, urmata de un condensator de cativa zeci de uF (datasheet lampa), sau nu!

3. Eu as folosi o infasurare de 230V pentru anodica, iar cealalta infasurare pentru alimentarea G2, separat - tot iti ramane o tensiune nefolosita!

4. Ultima alternativa: transformator comun, unic de alimentare + alimentari separate pentru cele doua canale (diafonie imbunatatita) => ambele infasurari.

Editat de fcon
Link spre comentariu

Cei 460 V deriva din legarea in seria celor 230 V / secundar . Am inteles ceea ce a-ti spus, dar vreau sa stiu daca in secundar am o singura infasurare de 230 Vca, este suficient pentru alimentare? 

Editat de albasete
Link spre comentariu

In cazul redresarii dubla alternanta cu priza mediana,cand una dintre diode conduce,cealalta este blocata. Greseala facuta de Albasate,dar si de mine a fost necunoasterea acestui aspect in detaliu ,precum si experienta redresarii dubla alternanta in punte folosita in mod curent.

Aceasta ''mica'' diferenta dintre cele doua tipuri de redresari a creat o dilema  :rade:

In concluzie,infasurarile trebuie sa fie de 230v si nu de 115v,referitor la schema amplifului.

Ar trebui sa mai cetim cateva almanahe....

Editat de tehno ton
Link spre comentariu

Riplul e mai bun in cazul prizei mediane,asta ar fi unul dintre  avantaje. In cazul lampilor nu-mi dau seama daca e asa de stringent precum la alta aplicatii audio.

Editat de tehno ton
Link spre comentariu

http://www.elforum.info/uploads/monthly_01_2016/post-175212-0-14314300-1452253046.png

În ce constă afirmaţia "Riplul e mai bun in cazul prizei mediane" ?

probabil faceţi referire la două situaţii distincte comparativ redresare bialternanţă în punte versus cu priză mediană

explicaţi vă rog de ce aţi caracterizat riplul ca fiind mai bun în cazul prizei mediane.

de fapt ce înseamnă riplu mai bun cu amplitudine mai mică sau mai mare pentru o sarcină dată, pulsaţie diferită etc.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu e o constatare pe baza unei experiente practice. Am gasti ceva despre asta mentionat pe un blog.

Nu am in locatia asta acces la ceva literatura de specialitate.

Singurul lucru pe care l-am putut face este urmatoarea proba.

Traf 2x15,4,1N7007 la punctele 3 si 6. De aici rezulta 6,4 intre 3 si 4 ,respectiv 5 si 6. Intre 3+6 si 5+4 am 13,2.... oarecum pe acolo,banuiesc ca multimetrul imi face figuri.

In cazul asta ,tot nu inteleg de ce nu 2x115v asa cum este in schema.

Ce gresesc ca nu-mi dau seama?

Ps. Se pare ca nu-i asa in ce priveste riplul. Este mai indicat cu punte redresoare.

Sa mute un moderator discutiile ca i-am facut topicul omului varza.

Editat de tehno ton
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări