Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator lampi Dumitrache S

albasete

Postări Recomandate

Va salut. De la inceput va spun ca sunt habarnist in lucrul cu lampi. (Pana acum am lucrat numai cu tuburi Nixie.) Vazand realizarile lui Rares, ma bate gandul sa incerc si eu schema postata de dl. Dumitrache S , adica aceasta: 

post-199853-0-64648100-1448534402_thumb.gif

Va rog frumos, lamuritima si pe mine, in blocul de alimentare, ce reprezinta acele simboluri semirotunde care sunt pe partea de alimentare filamente, (6,3 v) pana in rezistentele de 100 ohm ? 

Transformatorul de iesire, ce caracteristici are ? Daca, de exemplu rog pe cineva sa-mi realizeze traf.urile de iesire si alimentare, este sufucuent sa-i arat schema ? 

Va multumesc.

Editat de albasete
Link spre comentariu

simbolurile cu pricina reprezintă chiar filamentele tuburilor, sunt trei simboluri două pentru 6n2p(dublă triodă=două filamente) şi unul pentru 6p14p.

Suficient să arătaţi schema(uneori / de regulă).

Cuplaje capacitive strânse în schemă(0,33μF) ,ca atare trebuie secţiune generoasă OT(output transformer ,transformator de ieşire) ,pentru secţiune miez OT anemică devine necesară slăbirea cuplajelor capacitive (existente în schemă) până la 22nF-47nF.

PS atenţie fiind o configuraţie SE(un singur tub final în clasa-A) cu putere utilă mică în sarcină necesită incinte/boxe de randament mare.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va multumesc. Am inteles. Din schema sa inteleg ca se foloseste numai "jumatate" din 6n2p sau "toata"? Pentru a alimenta 2 astfel de amplificatoare, traf.ul de alimentare trebuie sa-mi asigure tensiunile de iesire separat pentru fiecare amplificator ? (La amplif.urile cu integrate sau tranzistoare stiu ca este indicat infasurare separata sau chiar  traf. separat pentru fiecare canal.)

Posibil sa va mai stresez cu intrabari. Va multumesc.

Link spre comentariu

O.K. Multumesc. Cu traf.ul am inteles: un singur traf de alimentare cu iesirile mentionate in schema, alimentarea amplif.urilor in paralel

Sa inteleg ca la un OT cu sectiune anemica trebuiesc folositi condensatori de 22 - 47 nF.

Ca si boxe, am o pereche de Jazz-uri, una este pe 4 ohmi, alta pe 8 ohmi, asa le-am facut rost...La tara am si 2 difuzoare rotunde, mari, provenite de la un radio vechi cu lampi. Din ce am citit pe forum am inteles ca sunt bune, sunt de banda larga.

Aici nu sunt lamurit: din schema sa inteleg ca se foloseste numai "jumatate" din 6n2p sau "toata"?

Link spre comentariu

Schema de mai sus este buna cu conditia sa folosesti boxe de calitate SPL>90DbW/m boxe care nu costa putin...Partea buna este ca vei fi foarte satisfacut de calitatea sunetului,

chiar vei fi surprins de dinamica si claritatea sunetului. 6N2p este o dubla trioda si in cazul in care vei construi un amplificator pentru auditii ,sunt comvins ca va fi stereo adica pe doua canale si atunci vor fi folosite ambele triode .

Boxele tale nu prea corespund cerintelor ....(este doar o opinie personala )

Link spre comentariu

Multumesc. Amplif.ul va fi construit pentru auditii intr-o sufragerie de bloc de cca. 22 mp.

Adica pentru un amplif. stereo i-mi trebuie doar 3 lampi: o lampa 6n2p (dubla trioda)  si 2 lampi 6p14p(EL84).

Multumesc.

Link spre comentariu

La tara am si 2 difuzoare rotunde, mari, provenite de la un radio vechi cu lampi. Din ce am citit pe forum am inteles ca sunt bune, sunt de banda larga.

Stii cumva si ce impedanta au?

Link spre comentariu

Din pacate nu. Cand ajung la tara, ma uit pe spatele dif.urilor sa vad daca scrie ceva. Prin 1994 am folosit 2 astfel de difuzoare la un amplif. cu TDA 2030. Se auzeau foarte bine.

Link spre comentariu

..La tara am si 2 difuzoare rotunde, mari, provenite de la un radio vechi cu lampi. Din ce am citit pe forum am inteles ca sunt bune, sunt de banda larga...

Eu zic sa le folositi pe astea, o sa aveti o auditie splendida...eventual mai adaugati si 2 tweetere, vorbiti cu Dl. Mateescu (VTP) sa va recomande niste incinte pt acele difuzoare.

Eu din niste difuzoare chinezesti de 2 bani, am facut doua incinte VTP care se aud peste asteptari, in special pe bas...

Link spre comentariu

Vedeti ce piese aveti si ce va lipseste, faceti o lista cu lipsurile. Cu o lampa 6N2P si cateva rezistente din cele lipsa, va pot eu cadorisi, tot vine Mo'Caciun, din pacate, EL84 nu am si nici varianta sovietica, 6P14P...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări