Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

banda led 12v


gigawat

Postări Recomandate

Va salut cu stima si respect.

Doresc sa achizitionez banda led dar fara led-uri.

Detin cateva mii de led-uri colorate si as fi dorit sa le pun eu pe banda ca tot vine iarna si n-am ce face in afara serviciului.

Gasesc undeva de cumparat asa ceva?ma batea gandul sa iau albe si sa le dau jos...dar sunt cam scumpe.

Cunoasteti asa ceva?

O saptamana cat mai frumoasa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    2

  • mars01

    2

  • Alexutz

    1

  • gigawat

    1

Top autori în acest subiect

O banda de LED-uri albe cu LED-uri 3528 ajunge in jur de 13lei. Mie nu mi se pare scump.

Mai greu este cu indepartatul acestora de pe banda pentru ca au inceput si astia sa foloseasca fludor fara plumb si este o "bucurie" sa desfaci LED-uri din plastic cu statia de aer cald, de pe un suport flexibil.

Intr-un final, sansele sunt mari sa ramai cu o banda ferfenita. Poti risca 13 lei, poate ai noroc.

 

Iar in ceea ce priveste banda in sine, nu ai decat sa contactezi un seller din China (eBay, Aliexpress).

Editat de mars01
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Konor

Salut. Am achizitionat 4 bande led 3528 RGB de cate 5m. Fiecare functioneaza separat cu adaptor de 12V 2A. Intrebarea este daca l-as putea lega pe toate la un singur adaptor. Am legat 3 una de alta,prima functioneaza perfect al doilea mai slabut, al treilea si mai slab. Daca as folosi un adaptor de 8A ar functiona, sau mi-ar arde ledurile? Mersi.

Link spre comentariu

Salut!

 

Benzile de LED-uri au si rezistori de limitare a curentului. In principiu daca le alimentezi la 12V si nu mai mult, poti sa le alimentezi si cu o sursa de 100A daca ai asa ceva, pentru ca benzile vor trage atat curent cat au nevoie.

 

Insa pentru ca chinezii nostri vor uneori sa faca din "rahat bici" (scuze de expresie) subdimensioneaza rezistorii de pe benzile LED pentru ca ele sa lumineze puternic, ca si cele ale concurentei care cere mai multi bani pe aceasi banda. Chiar daca aceasta face ca benzile LED respective sa aiba o durata de viata mult mai redusa.

 

Folosirea unei surse de alimentare care poate oferi de ex max 2A, face ca pe langa limitarea de curent data de rezistorii de pe banda LED, sa mai apare si limitarea data de sursa de alimentare (pentru ca nu poate oferi mai mult de 2A si cand consumatorul cere mai mult, in acest caz banda de LED-uri, atunci va apare o limitare din sursa).

In acest fel folosirea unei surse de alimentare limitata in curent cam la valoarea ceruta de banda LED poate proteja si lungi durata de viata a benzilor de LED-uri.

 

Solutia cea mai facila pentru tine este sa alimentezi  banda LED de la o sursa potenta (sa poate oferi un curent mare, sa zicem 8A) si sa masori curentul consumat de banda.

Led-urile in banda LED sunt organizate in grupe de cate 3 LED-uri inseriate intre ele si inseriate toate cu un rezistor de limitare a curentului.

Benzile de LED-uri cu 60 LED-uri pe metru si cu lungime 5metri au astfel 100 grupe de cate 3 LED-uri (adica 300LED-uri pentru 5metri) Imparti curentul masurat ca fiind consumat de banda LED, la 100 si afli curentul prin fiecare LED. 

 

Daca acel curent nu depaseste 20mA (preferabil 18mA pentru o durata mai mare de viata) atunci poti folosi cu incredere orice sursa care ofera minim 2A la modul real (pentru sursele chinezesti si daca benzile vor fi alimentate non stop, se recomanda un derating, as folosi surse de 3A pentru a nu forta componentele din sursele de alimentare).

 

Daca toate cele 4 benzi de LED-uri, dupa testare, iti arata ca prin LED-uri trece un curent de maxim 20mA atunci poti folosi fara grija acea sursa de alimentare capabila sa ofere 8A de care ai amintit.

 

Solutia ideala este insa folosirea pentru fiecare banda de LED a cate unei surse in curent constant (chiar si construita cu cate un LM117/LM317/LM350) care limiteaza curentul consumat la fix 2A (necesar pentru fiecare banda LED).

Editat de mars01
Link spre comentariu

In legatura cu legarea benzilor una dupa alta:

 

Trebuie sa alimentezi fiecare banda separat cu fire de la sursa.

Banda e facuta din trasee de cupru. Si sunt subtirele, dimensionate numai pt 5m. Daca legi in continuare alte benzi, caderea de tensiune o sa fie mare si cele din urma vor lumina mai slab si prima banda se va incalzi si mai mult (pe langa caldura disipata de leduri si rezietente lor, si traseele supraincarcate vor disipa caldura).

 

In legatura cu arderea din cauza sursei (pe scurt ce s-a scris deja):

Banda isi ia cat a setat-o chinezul, daca sursa ii da 12V. Daca sursa are tensiunea mai mare, banda lumineaza mai tare, consuma mai mult si moare mai repede).

Daca sursa da o tensiune mai mica, banda lumineaza mai putin, consuma mai putin si ii se prelungeste viata (semificativ).

Daca alimentezi benzile la 12V, e bine sa fie prinse de un suport metalic, sa le mai raceasca. Daca nu, alimenteaza-le la o tensiune mai mica.

De ex, inseriaza o dioda pe alimentare, in capsula TO220 obligatoriu, eventual si cu un mic radiator, ca se va incalzi! (disipa curentul * 0,8V. Deci la 2A, avem 2*0,8=1,6W. La puterea asta, dioda atinge >100 grade fara radiator!).

O alta problema e ca sursele astea de 12V pot scoate pana la 13V (deh, sa compenseze caderedea pe firul subtire de pe iesire).

 

Limitarea de curent a unei surse de tensiune e doar pt autoprotectie. Daca o supraincarci si atingi limitarea de curent, n-o sa aiba viata lunga datorita supraincalzirii (nu e dimensionata pt o sarcina asa mare!). S-asa chinezariile au puterea umflata pe hartie, peste 50% incarcare nu e ok.

 

Deci ori folosesti sursele existente, ori o alta sursa suficient de puternica pt toate benzile.

Si nu folsoesti mai mult de 5m de banda fara alimentare din cablu separat.

Poti lasa benzile inseriate si mai tragi fire in paralel, de ex.

Link spre comentariu

@Dr.L Perfect adevarat! Sunt deosebit de utile informatiile.

Problema curentului afisat la surse n-am prea intalnit-o la cele din talcioc, vechi de ani buni si proiectate serios. Tot cu o sursa din talcioc (luata cu 3lei...)alimentez

http://postimg.org/gallery/19jnyup6k/e02fb74d/ Au intrat cam 2.5m.

Problema la benzile cu leduri e adezivul...pe ce le lipesti acolo raman iar daca e vorba de perete apar probleme la renovare. Exista si profile MCPCB la metru cu leduri care permit alte fixari-adeziv sau suruburi.

Link spre comentariu

@mars01 daca vrei sa te apuci de dezilipt cele albe si sa adaugi  ce culori vrei tu, o varianta "home made" ar fi  un letcon de pana in 25-35w cu varf plat pe care in pilesti  interiorul, lasand doua capete exact cat sa atinga pinii laterali ai ledului. E mai usor asa decat cu statia de aer cald.

 
Link spre comentariu

Nu cred ca Mars are nevoie de sfaturi, mai curand ar putea sa-i fie cerute lui. Nu-mi permit sa fac afirmatii cu caracter personal decat despre cei pe care chiar i-am cunoscut.

Nici nu a zis ca aerul cald ar fi singura solutie.

 

In rest, sper ca faza cu letconul de 30W este o gluma!

La leduri nu se poate folosi decat ceva termostatat.

Fie ca are 20 sau 100W un letcon netermostatat se incinge in stand-by spre 5-600 grade tipic, ca altfel nu ar putea sa faca lipituri in regim de utilizare repetitiva.

Fie ca are 20 sau 100W un letcon termostatat si bine etalonat va avea pe varf 320 grade cand este reglat la 320 grade.

 

Cu primul exista mare risc de stress termic pe leduri, indiferent ce si cum am face.

Da, romanu' impartial imi va zice ca el asa a facut, si ledul a mers bine merci vro' trei ani dupa.

Probabil adevarat.

Insa in cei trei ani probabil s-au strans vreo 3.000 ore functionare, deci stresul termic de la lipire i-a adus viata de la 50.000 ore la 3.000, si nu este mica reducerea.

In plus, mandrul posesor (lipsit de cunostinte) habar-n-a avut ca fluxul luminos a fost si el diminuat cu mult de la inceput si ca a avut virare spre albastru a luminii emise.

Link spre comentariu

Buna ideea cu profilele de aluminu pt racire!

Ba chiar se poate folosi si platbanda sau cornier de aluminiu, de la 6 lei metrul, nu iese nici extraordinar de scump!

Profilele U sau H sunt mai rare si scumpe.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări