Alexutz Postat Noiembrie 22, 2015 Partajează Postat Noiembrie 22, 2015 (editat) http://postimg.org/gallery/1um86p3r0/167057a6/ Se vad aici 90 leduri amber insumand 6750lm, o lampa cu picior modata de 3250lm, 720lm roz magenta, o aplica de 5600lm (cea cu 4 MCPCB-uri rotunde, luate din comert) si 4320lm din 24 leduri de 3W subturate. Lampa de birou are doar 900lm dar n-as incadra-o la led panels. Cam 21000lm deocamdata. In toate cazurile am redus curentul sub cel nominal conform caruia se de lifetime-ul. S-ar putea adauga la lumenii totali alte lampi, aplici; le-am fixat cu greutate si nu le dau jos doar pentru cateva poze. Inca n-am adaugat cei 3200lm galbeni care vor veni pe un profil lung de 5m. Am vazut in comert panouri led de 10W pe la 100lei, facute deosebit de prost. In conditiile astea n-ai ce recupera-leduri, carcasa sau placaj. Sunt gandite sa se arda rapid...dar romanul e amator de chilipir. Nu comercializez incercarile asa ca e exclusa ipoteza ca as face antireclama la ceva. As face, poate, reclama la corpurile de iluminat industriale avand costuri de cateva ordine de marime mai mari. Revenind la oile noastre, cele mai bune variante de iluminat presupun leduri cu curent cat mai mic, catene cat mai lungi si sursa de curent constant controlata din primar. Ce fac eu e joaca si lene...ofer doar niste sugestii si nu solutiile optime. Editat Noiembrie 22, 2015 de Alexutz Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 22, 2015 Partajează Postat Noiembrie 22, 2015 Aha, am trecut de 10.000 lumeni. Din cate stiu eu si pe partea de indice de incarcare, si pe partea de racire nu este nimic de comentat advers la realizarile tale - BRAVO! Sper sa mai citeasca si altii / si mai ales sper sa priceapa / si mai mai mai ales sper sa si le foloseasca la ceva. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2015 Partajează Postat Noiembrie 22, 2015 Frumoos! Niste lucrari super! Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 23, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 23, 2015 (editat) Multumesc pentru aprecieri! Cu cat gandesti la scara mai larga corpurile de luminat, iesi mai ieftin. Mult mai ieftin! -263lei tabla aluminiu 2000x1000x2 (fara transport, care e in medie 50lei) -150lei 2000x1000x4 plexiglas, din care am facut 4 corpuri -~300lei corniere aluminiu 20x20x1000, 20x20x2500; folosind suruburi de 5 si piulite de 5x15 merge plexiglas de 4....6mm -40lei suruburile M5 cu cap hexagonal (cele la kg nu mi-au placut, fiind satul de vechile "flori" de surub/holtsurub); pentru eficientizarea operatiunilor folosesc doar 3 biti -~60lei piulitele 5x15-care se dau cate 2 in cutiile alea din plastic capsate... -~100lei suruburi M3 cu cap hexagonal; piulitele M3 sunt luate la kg. -210lei ledurile amber -100lei radiatoarele STAR -34lei 2 seringi pasta argintata -150lei sursa de 24V/288W (2 de 12 inseriate). -100lei izolatori surub si saibe de 3 Cam 1500lei, ramanand cateva profile si tabla pentru alte corpuri. Se intreba cineva daca comercializez-in nici un caz... Ah...n-am mai pus mufe, cablu 2x2.5 si alte marutisuri. Am investit ca timp in special in radiatoare, plexiglas deoarece ledurile pot fi schimbate oricand, se pot monta si alte formate samd. Editat Noiembrie 23, 2015 de Alexutz Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 23, 2015 Partajează Postat Noiembrie 23, 2015 Asa ne-ai dat si ideea financiara. Din pacate nu ma pot lauda cu asa ceva, si putini sunt cei care se apropie de astfel de sume, la nivel hobby. Eu cheltuiesc in special pe LEDuri, poate si pentru subansamble pentru driver. Poate ar merita si tu sa mai activezi pe partea asta, ca la partea racire/optica poti sa dai tu recital... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 26, 2015 Partajează Postat Noiembrie 26, 2015 +1 !Pana acum nu prea aveam imaginea completa a costurilor cu materiale din magazine. + Necesarul de materiale Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 28, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 28, 2015 S-ar putea discuta de solutii mai usor suportabile financiar insa de regula lumea nu vrea/stie sa precizeze in ce suma sa se incadreze. Am vazut proiectoare, reflectoare in Carrefour de exemplu. Sursa e separata de radiatorul cu leduri, nu are nimeni nimic de comentat...insa gandirea comerciantilor care doresc profit maxim sugereaza ca acele corpuri sunt de calitate si desigur la alt pret. Le-ar afecta imaginea publica sa tot vezi cate un reflector din trei palpaind sau stins. Mai degraba stins, statistic vorbind. Pe forumuri insa vrem varianta cea mai ieftina, nu conteaza ca pretentiile sunt mici sau mari, diferenta va fi doar in gradul de dezamagire personala. Cu mentalitati de genul sa storc cat mai mult dintr-un toroidal, dintr-un led, dintr-un dinam sau generator samd...nu vom obtine raportul optim dintre eficienta, durabilitate, accesibilitate, performanta si mentenanta. Link spre comentariu
Alexutz Postat Decembrie 10, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 10, 2015 http://postimg.org/gallery/1n5hr5ely/852a297d/ 21000 si cu 8250...urc spre 30000lm. Dispersoarele le fixez intr-un plexiglas mat. Sursele nu mai sunt stresate termic, in comparatie cu versiunea originala in care erau bagate in radiator. Încă 2 seringi cu pasta argintata s-au dus. Link spre comentariu
Alexutz Postat Decembrie 12, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2015 http://postimg.org/gallery/mo9826ag/a96b61c8/ încă 720lm roz magenta. Nu stiam initial cum as putea ordona 24leduri simetric... Alti 30W...pana la urma as fi consumat mai putin cu becuri de 100W. In spiritul sărbătorilor o sa postez un brad împodobit exclusiv cu leduri. As mentiona ca panoul cu 90leduri portocalii a iluminat o clădire de vizavi mai bine ca un stâlp de iluminat public. Toate led pannels trag peste 700W... Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 13, 2015 Partajează Postat Decembrie 13, 2015 Alo, domnu', da' halatu'? Halatu'... Pai vad chinuiala multa si costuri pe masura si presupun mult timp pierdut (defapt, castigat). Ce mi-a suparat vazul sunt niscai drivere, presupun seriale cu ceva de genul LM317 - sau gresesc? Pai la atat de multe leduri nu merge deloc cu limitare seriala - pentru ca puterea pierduta nu mai este mica, incepe sa conteze destul de mult. Deci iti recomand foarte serios sa treci pe comutatie, la astfel de montaje se simte major... Link spre comentariu
Alexutz Postat Decembrie 14, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2015 De acord. Pierderea cea mai mica e la panoul roz, doar 1.2Wx3 adica 3.6W din 24. LM317 am folosit...m-am obisnuit cu surse de laptop pe 19V si universale pe care nu mai trebuia sa le modific. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 14, 2015 Partajează Postat Decembrie 14, 2015 (editat) Problema la stabilizatorul serie (incluzand si activ, si pasiv) este ca stabilizarea curentului este cu atat mai buna cu cat creste tensiunea pe elementul regulator. Deci, daca reduci tensiunea pe elementul serie aparent ti se pare ca ai facut bine, scazand pierderile, insa asa "fereastra" de stabilizare a curentului s-a ingustat. Daca folosesti SMPSuri care dau la iesire o tensiune foarte precisa, si cu foarte mici variatii in functie de curentul debitat - atunci, da, poti sa scazi tensiunea pe elementul regulator, bazandu-te ca la intrare ai aproape tensiune constanta. Totusi, trebuie ca sa ai o cadere pe elementul regulator activ egala cu suma dintre Usense + Vf maxim + variatia maxima a tensiunii pe LED/COB. In practica poti sa ataci urmatoarele: [*]Vf minim folosind Mosfeti cu Rds foarte mic. Din pacate insa nu ai scapat asa usor, pentru ca Mosfetul trebuie si bine racit, va disipa tot ce este mai sus, minus Usense [*]U sense minim. Asta se poate micsora lejer, amplificand tensiunea Usense. Adica poti sa cobori la valori de genul 10mV cu componente accesibile actual, AO rail-to rail si cu offset cu ceva ordine de marime mai mici ca cei 10mV. Problema este ca nici aici nu scapi usor: etajele de amplificare aduc intarzieri de raspuns, si curentul de iesire va avea oscilatii pana se stabilizeaza, potential periculoase pentru LED [*]variatia tensiunii pe LED este in principal termica si amplitudinea este proportionala cu numarul de jonctiuni. Practic tendinta este de a folosi catene lungi, deci exact asta te incurca. In plus trebuie acoperita variatia maxim posibila, ceea ce poate insemna puteri disipate destul de mari pe elementul serie, si aici nu poti sa faci nimic Dar, solutia este simpla: COMUTATIE. PS - nu mai vorbesc de importanta sursei: - daca tensiunea nu este perfect constanta, atunci mai adaugi la suma de mai sus si variatia tensiunii de intrare. Daca este o sursa clasica variatiile pot fi de cativa volti, iar la curenti de Amperi asta inseamna multi/foarte multi Watti. Plus ca sunt si variatii de sarcina, si variatii de tensiune retea... - daca este sursa clasica / sau SMPS capsulat=nereglabil mai ai o fumusete de problema: "fereastra" tensiunii data de alimentator. Adica: [*]faci tot ce scrie mai sus ca sa scazi tensiunea respectiva... sa zicem ca ajungi la numai 0,8V (suntem optimisti). [*]esti bucuros, pe driver va cadea de la 38,2V intrare fiind capabil in cel mai rau caz sa dea spre LED 37,4V [*]Si acum vine bucuria: sursa ta capsulata are teoretic 38,2V dar practic 39,7 - adica mai mult decat ti-a dublat disipatia [*]Si mai rau ar fi ca sursa sa dea 37,2V, ca ar trebui modificat totul... Editat Decembrie 14, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Dr.L Postat Decembrie 22, 2015 Partajează Postat Decembrie 22, 2015 La cate leduri sunt + simpliatea surselor cu LM317, nu-i chiar o afacere rea. Apoi, se pot inlocui lejer ulterior. Acum se strang lumenii Dar wow, 700W din leduri e ceva ceva! Rezultatul a multa munca intensa si sustinuta D-aiba astept bradul cu leduri Link spre comentariu
Alexutz Postat Decembrie 23, 2015 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2015 Mersi mersi Un ultim panou pe anul asta http://postimg.org/gallery/zrfzvlrq/0ecfddad/ leduri de 180lm/3W. In brad m-am gandit ca nu prea merg radiatoare pentru star-uri...cel mult star-uri asa ca am pus pe o platbanda de 4m 14leduri rosii de 3W: http://postimg.org/gallery/28uf7gk18/46392a70/ 1120lm rosii. Nici macar un proiector RGB de 50W nu scoate atata pe rosu. Cele 16 leduri ar insemna 16W, adica 1W bucata deci 300mA. 700mA e curentul pentru ledurile de 3W. Obtinem 10W pe rosu, cu brightness la maxim, aspectul estetic lasand de dorit. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum