Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungar dispus sa confectioneze asa ceva?

Spitfire

Postări Recomandate

• Răspunsuri 80
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ion_Bumbu

16

• alex.cselenyi

7

• dany_cta

7

• Spitfire

6

• 5 luni mai târziu...

fi 19-20 este cam minim din testele mele pentru ca trebuie taiat si filet. Materialul preferat este aluminiul pentru ca rezista bine la umezeala, nu rugineste si este usor.

Cabina cu stick-ul nu are legatura cu exteriorul in nici un punct (nu este gaura pana la busola), ca garnitura prefer o banda de teflon stransa bine in loc de oring ca sa permita sa se inchida perfect, si modelul meu l-am facut fara sistem de prindere, marimea a contat, sa fie cat mai mic si totusi sa nu compromit etanseitatea stick-ului (de asta nu am dat gaurica acolo). Daca as fi avut un snur puteam sa ii fac o agatatoare pe partea cu busola, in lateralul ei.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Deci se poate .

Este pe aici un magazin de la care am cumparat o bara de fi=30 si 300mm lungime cu 40lei ; una de 20mm e pe la 25lei si din 300mm poti taia 5...6 piese pe modelul sus aratat (@22.05.2016) si mai putine din modelul aratat initial .

Oring la cota asta poti lua imediat de la un centru hidraulic cu 2lei/buc sau dupa 30 ...90 zile de la chinez cu 3$ /10buc .

Problema cea mare e unde gasesti un strungar care are chef sa execute piesele? 

Sunt uni care finalizeaza lucrarea intr-un termen rezonabil dar din 4 piese nici una nu e la fel cu alta desi sunt facute dupa acelasi desen ,trebuie sa te prezinti cu material si a capatul barei nu-l poate prelucra deoarece nu are papusa mobila pt a prinde intre varfuri (sau asemenea) - acesta este prelucrator prin aschiere de meserie . Dupa aceea sunt meseriasi rai ,acestia lucreaza la preturi 'fara concurenta' si bineinteles meseriasi adevarati care  lucreaza  bine ,la timp ,te duci cu desenul si vi cu 6 piese identice si frumoase iar pretul e corect - din pacate acestia puteau fi intalniti decat cu 10 ani in urma ,acum s-au reprofilat sau ,cum spunea cineva ,sunt in Germania .

Problema e vie desi topicul e mort .

Link spre comentariu

Salut,

Permite-mi sa te contrazic..........numai aici,pe acest forum,sunt destui meseriasi.........problema se pune in felul urmator.In primul rand,corectitudinea desenului,cu tolerantele de executare,rugozitati,raze...........nu exista 2 piese identice,doar piese care au cotele in campurile de toleranta.In al doilea rand,pretul...........daca piesele executate sunt mici,nu inseamna ca si pretul trebuie sa fie pe masura piesei.

Alex

Link spre comentariu

Absolut Alex.......iar meseriasii de acum 10 ani despre care vorbeste colegul, puteau lucra la preturi mizerabile si nu corecte, respectiv o jumate de ceva, pe omenie, un pachet de tigari, ca doar era in fiecare intreprindere strung, materiale, scule, energie, "gratis". Acum cand au mai ramas privatii se observa de fapt preturile reale.

Link spre comentariu

Chiar daca am alergat destul de mult printre strungari pe la uzine, nu am apucat sa vad nici unul pe care sa il consider bun nici acum, nici acum 10 ani.

Privatul trebuie sa isi recupereze investitia in utilaje, in scule, sa acopere pierderile consumabilelor, inoxul mananca hss-ul imediat, carbura se sparge usor si totul e scump, filierele capabile sa taie in inox sunt si ele scumpe. La sfarsit de zi omul respectiv nu primeste salariu oricum, el din banii de la lucrari trebuie sa aiba si pentru facturi si mancare.

Cand platesc 70-80ron pe ora de service cand se strica masina chiar daca acolo aia nu au pierderi, nu li se tocesc sculele ca la un utilaj, 80lei la o consultatie medicala de 30minute, 50-100lei o instalare de windows, sau ia roaga un taximetrist sa te plimbe o ora prin oras, pretul tot acolo ajunge, si alte preturi similare in toate celelalte domenii, oare e corect sa platim un masinist mai putin, cand munca este cel putin similara, daca nu mult mai complexa ?

De asta nu sunt strungari "capabili" sa faca piesa de aici, pentru ca multi se asteapta ca pretul final sa fie mai mic chiar decat consumabilele uzate si materialul propriuzis, obisnuiti de strungarii din uzine.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Sunt doua variante:

1. Un strungar ce are atelierul propriu si atunci iti face pretul corect.

2. Un strungar ce lucreaza intr-un atelier si face un pret mai mic deoarece nu da bani pe scule , materiale, energie electrtica. Face si el un ban, in plus, in timpul servicilui.

Am lucrat si eu 3-4 ani ca strungar si va spun ca aceasta carcasa este o bagatela ca nivel de complexitate.

Din pacate aceasta meserie este f. prost platita astfel ca inca de acum 25 de ani m-am reprofilat.

Link spre comentariu

Si eu sunt de acord cu cele scrise mai sus de colegii de forum .Prelucrarile mecanice si in speta strungaria , mai ales daca se vrea de precizie nu e usoara .Manopera multa , diverse consumabile uzura sculelor , a masinii ,regie etc. Apoi pentru a face serie de piese nu e usor , chiar si cel mai indemanatic meserias are un grad de atentie si de oboseala diferit pe parcursul unei zile de lucru. Solutia la serii de piese este , evident ,,automatizarea .Un strung cnc cu siguranta va produce mai usor si mai precis chiar si in schimbul III.De ce in China se produce ieftin ? Pentru ca acolo totul a ajuns automatizat si semiautomatizat apoi mana de lucru ieftina . Am lucrat 3 ani manual , freza si strung (hobby bineinteles ) . De curand am terminat un cnc router . Diferenta e enorma . E greu pana fac strategia de frezare dar apoi e o plăcere sa urmaresc masina . Asta ma face sa ma gândesc sa imi automatizez si freza turn precum si ministrungul.

Link spre comentariu

Un amic bun a comandat un ax cu 2 cote de rulment de vreo 150mm si cred ca de aprox 20mm si cu 2 gauri filetate in capete.

L`a costat cam 50 lei.

Tura urmatoare a comandat acelasi ax la chinezi , mai precis Taiwan.

Comanda cu materiale cu tot a fost de 10 dolari , e comanda minima de 10 minute , ei taxeaza 1$/minut cu materialul lor, ceva otel automat nu fineturi.

In 10 minute i`au facut 3 axe cu 2 gauri filetate , 2 cote rulment , umeri, degajare cu raza de 1mm, calitatea suprafetelor perfecta , tolerante conform cererii.

Deci a iesit ceva de genul 3-4$/ ax.

Transportul la el n`a fost problema deoarece avea ceva import de facut si a fost exact in perioada aia .

Masina pe care executa astfel de comenzi este de dimensiunea unui vagon CFR.

Din pacate asta este realitatea, sa faci serie pe un strung manual e cam aiurea in ziua de azi , ai comenzi doar daca lucrezi aproape gratis.

Unicate, dezvoltare, reparatii e altceva.

Grig

Link spre comentariu

Dar in aia 10minute au inclus si proiectarea ? Sau a facut el proiectul direct si le-a dat lor piesa 3D ?

Cum zicea florianmro mai sus, este o placere sa vezi un router lucrand si programarea lui este simpla, dar cand ajungi la freza, metale tari, freza nu mai poate sa intre direct in material, nu mai taie pe tot diametrul, diferite metode de frezare, brusc se schimba treaba. Eu sunt cu un mic pas in fata, am trecut de la freza mica (gen router cu freze de 3mm) la freza turn cnc, dar majoritatea lucrarilor prefer sa le fac manual. Programarea dureaza prea mult chiar daca nu sunt strain de calculatoare si de proiectare 3d, am trait printre ele.

La 4-5 piese cum se vorbea mai sus nu m-as complica cu un strung cnc. El nu este ca un router, ii bagi programul si gata, trebuie sa schimbi cutitele, sa le definesti iar pozitia la fiecare in parte, s-ar putea sa dureze mai mult asta decat sa faci pur si simplu piesa manual. Daca ai un echipament serios cu schimb automat de cutite si mai ales sa pice mereu cutitele pe aceeasi pozitie da, merge facut la cnc, dar la noi se modifica pozitia cutitului la fiecare remontare pentru ca QCTP-urile nu sunt precise.

Link spre comentariu

Desen tehnic pe fisier .pdf cu specificarea materialului.

Atit , i`a venit inapoi desenul cu specificatiile chinezului, rugozitati, raze de racordare, si a trebuit doar sa`si dea acordul.

Amicul este @scaiba.

Grig

Link spre comentariu

Felicitari D-lui dany_cta pentru acel stick minuscul, fie el si de aluminiu...s-a dus de rapa strungaria, lacatuseria, arta fotografica, cinematografia, goblenul si marochinaria, de fapt cam totul s-a dus de rapa in Romania, cumparam gunoaie de la chinezi si turci.

Nu stiu cum se face, dar in Rusia, In Ukraina, in Grecia, Bulgaria, Ungaria nu e "nerentabil" si "neeficient" sa fabrici ceva, doar in Romania, Polonia si Cehia e...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări