Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul trafo aparat de sudura.

Vizitator Maria-costica Grancea

Postări Recomandate

am doua trafuri de la cuptoare cu microunde dimensiune 7,3 x 3,4 cm = 24,82 cm pot realiza un aparat de sudura casnic 

post-237997-0-27404400-1448122596_thumb.jpg

post-237997-0-80587600-1448122659_thumb.jpg

Editat de Maria-costica Grancea
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• puriu

2

• gabyh

1

• leo 17

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Hm ar fi o posibilitate folosind doar primarul ...cel mai adesea e bobinat cu conductor din aluminiu. Secundarul adica cel cu multe spire si conductor subtire il elimini si folosesti conductor izolat din care bobinezi cateva spire...in functie de diametrul lui dar nu stiu cum se comporta in folosire. Eu am un traf facut astfel dar in secundar am cablu multifilar cu diametrul de 12-14mm respectiv 1spira jumate cam si il folosesc pentru sudura in puncte. Aici si cevs ce te poate ajuta sau cauta pe google cu microwave welding http://mods-n-hacks.wonderhowto.com/how-to/diy-stick-welder-from-old-microwave-parts-0145489/ sau http://m.instructables.com/id/Build-a-Microwave-Transformer-Homemade-Welder/ sau http://m.instructables.com/id/Homemade-Stick-Welder-From-Microwave-Parts/

Link spre comentariu

va multumesc ff mult pentru informatile date deja am bobinat un traf din cele doua cu sirma litata acoperita cu cauciuc si mi-a iesit  17'8 volti si cind am masurat priza aveam  cam 210 -215v acu ideia este  daca il reusesc si pe celalalt traf  tot cu 17-18v poate ele inmpreuna sa faca ceva  multumesc ff mult

Link spre comentariu

trafurile ale lucreaza la cald pt ca sunt la limita ..nu stiu ce o sa faci si daca o sa reusesti ..dar sa lucrezi ''la sudura'' iti trebuie 70v in gol ...(la cele chinezesti tensiune e si 50 de v --dar nu lucreaza eficent de loc)si cel putin 90 amp ..deci poti sa incerci dar sa nu fi dezamagit 

Link spre comentariu

eu am reusit si lam terminat de bobinat in seara aceasta si eram curios sa vad daca se incalzeste in gol lam lasat aproximativ o ora in priza nu se aude nimic de la el si nici nu se inferbinta

Link spre comentariu

l-ai lăsat în gol, şi e normal să nu se încălzească fără sarcină, dacă ai bobinat cum trebuie.dar dacă pui sarcina, alta o să fie treaba...mie mi se pare cam mică capabilitatea în curent a secundarului... de fapt, e un fel de "pisică învârtindu-se în jurul cozii": ai nevoie şi de tensiune mare, şi de curent mare, iar fereastra disponibilă e mică, şi ai de ales între "spire puţine cu sârmă groasă, pentru mulţi amperi şi puţini volţi SAU spire mai multe, pentru volţi mai mulţi, dar cu sârmă mai subţire, deci mai puţini amperi".văd că şi tipii din linkurile lui gabyh şi-au dat seama de asta, şi au rezolvat problema punând în paralel 2 transformatoare cu secundarele înseriate.poţi încerca să-i imiţi, dar atenţie la cum înseriezi secundarele!!!dacă sunt "cap în cap", cele 2 trafuri vor începe să se încălzească binişor în gol! dacă se întâmplă asta, conectectează celălalt capăt al secundarului unuia din transformatoare, lasă să se răcească, şi verifică iar.

Link spre comentariu

bn seara va ultumesc la toti trei pentu ca  mati ajutat sa fac sieu ceva cit de cit si am reusit  trafu scoate 35v in functie de retea  acu problema este ca sudura ese cam arsa si nu prea stiu ce sai fac poate amperajul e cam mare in rest toate sint bune  multumesc tuturor celor care vor sa ma ajute

Link spre comentariu

Tocmai asta este nu are amperaj! Cu ce conductor ai bobinat ? Am realizat si eu asa ceva si mergea binisor cu electrod de 2 sai 2.25 insa cu 2.5 mai mult afuma si nici nu intretinea bine arcul electric. Eu il bobinasem cu tabla de cupru scosesem 21V pe transformator iar pe ambele aveam cam 43.5v AC insa asa cum am spus in sarcina numai cu electrozi de 2 mergea cat de cat.

Link spre comentariu

Nu faci mare lucru cu doar două trafuri de microunde....ar trebui cel puțin patru bucăți cu secundarele de circa 12V înseriate.Trebuie scoase neapărat șunturile magnetice dintre primar și secundar, sunt două pachețele de tole fixate chiar între cele două bobine....niște poze cu trafurile modificate ar fi utile.

Link spre comentariu

bn ziua multumesc inca o data tuturor celor care vor sa ma ajute in legatura cutransformatorul mentionez ca am scos acel bucati de tabla ca sa intre mai multa sirma nici macar nu stiu pentru ce erau puse acolo si in secundar am bobinat sirma litata cu cauciuc pe deasupra care la diametru era cam cu aproximatie 5mm ieri pe la10 mam apucat iar de traf  si fara sa vreau am schimbat cablurile de alimentare si nu prea mergea bine am taiat un electrod in doua si am sudat cit de de cit problema cind am masurat priza aveam in jur de 209 -2010v  mentionez ca fiecare traf avea cordonul lui probabil nu am pus alimentarea cum trebuie faza la faza si nul la nul dupa aceia am remediat si sudeaza ff bine cu electrod de 2'5 da  arde sudura ese neagra  am adus un vecin care este sudor de meserie pensionar si mia zis ca este bunicel pentru  ce vreau eu sa fac dar trebuie umblat la amperaj  cum odemonstrat sudorul o taiat si un surub de 10mm   acu  vecinu ca sa ma imbarbateze  ma sfatuit dinaca tot mam apucat sai fac ceva cu niste piese electronice sai pun in fata la intrare pentu reglaj amperaj  inca o data va multumesc tuturor dupa ce leg toate cablurile si o sal pun intro cutie o sal postez 

Link spre comentariu

Transformatorul de sudura trebuie sa aiba, pentru stabilitatea arcului, o caracteristica de iesire "moale", adica tensiune mare in gol (peste 45 V) si tensiune mica in sarcina (15 V la 80 A pentru electrod de 2,5 mm). In acest scop cuplajul inductiv dintre primar si secundar trebuie sa fie mai slab. Astfel, prin aparitia unui flux de scapari, raportul de transformare devine variabil cu sarcina. Se realizeaza prin modificarea distantei dintre primar si secundar sau prin introducerea intre ele a unui sunt magnetic mobil. In ambele cazuri miezul transformatorului trebuie sa fie ceva mai lung. La un miez foarte scurt, cum sunt cele in discutie, se poate face un compromis pentru o singura dimensiune de electrod: infasurari apropiate si sunt magnetic subtire.

Link spre comentariu

multumesc pentru raspuns acu ce trebuie sa fac pun sunturi la amindoua trafuri sau numai la unu si apoi eu am bobinat sirma direct pe mez am infasurat niste hirtie pe miez  si am bobina acu casa bag sunt trebuie sa dau sirma jos sa pot lasa o distanta intre primar si secundar alta munca si cred ca bobina ar trebui facuta po carcasa ca sa se poata misca suntul      daca as gasi o metoda cu pise electronice  ceva  cu tranzistori sau tiristori cam asa ceva poate ar fi mai putin de munca   mentionez ca am pus aparatul de masura pe cablurile care sudez si insarcina ajunge de la 35v la21/22;23v cred ca astai de la tensiunea de la retea nu am mai mult 209] 210215v mai am oproblema nu stiu cum se masoara amperajul la traf  ori cum  va multumesc fmult pentr ajutor

Link spre comentariu

dl validae va multumes pt raspuns eu vam ascultat si am mai facut rost de un traf aproape identic cu celelalte doua si toate trei legate im da cam 40/42v face o flacaraie cind atin g firele intr ele de numa numa mentionez ca am gasit de la un aspirator potentiometrul si cu placa de comanda la apirator si leam pus pe traf la intrare si am ajuns pina pe la 21v/22v dar matemut sal dau mai mic si de ce ma temut nu am scapat nu stiu ce sa ars la circuitul respectiv si nici schema nu am poate imi recomandati dv vreo schema sa pot damai mic curentul va multumesc

Link spre comentariu

Cred că a intrat în rezonanță la un anumit punct transformatorul, mi s-a întâmplat și mie o dată, când încercam să reglez astfel tensiunea unui redresor auto. Verifică triacul BT135 sau BT137, el ,,pică,, în astfel de cazuri...ar  trebui folosit unul mai puternic, de cel puțin 8A, pentru siguranță.

Link spre comentariu

Transformatorul de sudura nu este un simplu transformator de forta. In primul rand miezul ar trebui sa fie mai lung. Din doua miezuri scurte E+I se poate face un miez lung E+E. Puterea este mai mare decat la un E+I. Nu trebuie modificata tensiunea din primar. Scaderea tensiunii in sarcina trebuie sa aiba loc in mod natural, din caracteristica de iesire a transformatorului. Daca aceasta nu e suficient de "moale" arcul nu e stabil: se stinge, taie, sau electrodul se lipeste de piesa. Cu electrodul lipit (in scurtcircuit) siguranta de retea de 16 A nu trebuie sa se arda.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări