Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comanda Triac

Postări Recomandate

Astai am incercat sa refac schema de dimmer.

(http://dreamdimmer.weebly.com/)

Totsi spatiul unde vreu sa bag montajul este foarte mic.

Alimetarea este direct de la 220V CA prin suprimare capacitiva ca aici:

Posted Image

Atacul titistotrului la fel printr-o rezistenta in Grila (nu ma corectati cu Poarta)

In felul acesta am reusit sa ard tiristorul.

Acum, cand experimetezi......or fi multe cauze.

Apoi am facut asta si amers bine. PIC-ul 'atea' in LEDul optocuplorului:

Posted Image

Acum, nu am suficient loc pentru MOC23XX unde vreau sa bag montajul.

Am sa renunt la el.

Ce riscuri exista daca le voi lega ca in prima figura ? De ce s-ar arde mai usor ? Tiristorul sau PIC-ul ?

Am sa mai tai si din radiatorul tiristorului.

Link spre comentariu

E triac ok, dar asa cum sunt eu incurcand denumirile am facut un produs care merge perfect. Conceput mare parte de mine cu ajutor de la @UDAR

Acum trec la miniaturizarea lui.

Alta intrebare.

Am condensator 1uF si 250V merge pus in locul lui C1 ? Neglijam capacitatea. E ok capacitate mai mare.

De ce o scrie pe ala 275V ?

Si zic asta sa incit la discutie.

Asa arata:

http://www.universulelectronicii.ro/index.php?main_page=product_info&products_id=4624

Daca mariti imaginea nu scrie daca sunt volti continuu sau alternativ.

Evident scrie 105K pe el capacitate sau pe altul 1.0K

Poate fi pus in sursa de acolo ?

E singurul care incape in locul necesar.

Ar fi 310V daca sunt continuu.

---------------------------------------------

Intrebarea e asa curentul ala de grila poate strica pinul pic-ului ?

Nu am masurat la ce tensiune ajunge poarta triacului fata de pinul PIC-ului.

Link spre comentariu

Că ai ars triacul nu-i mare bai, mă mir că nu s-a ars PIC-ul, iar ăla e ceva mai scump de obicei, Ar trebui să păstrezi totuși optotriacul în schemă, astfel nu vei avea probleme. Pe poarta triacului defect apare în unele cazuri o tensiune inversă ridicată ce poate străpunge tranzistorul de comandă din PIC. Cred că o mare atenție trebuie s-o acorzi în alegerea triacului optim, unul foarte sensibil în poartă (curenți mici de amorsare) ar fi potrivit acolo. Vezi modelele folosite la mașinile de spălat...

Link spre comentariu

1. C1 nu e OK capacitate mult mai mare - crește inutil curentul prin D1.

Trebuie să reziste la 230Vac deci să fie marcat cu 275Vac sau minum 400Vdc ( preferabil 630Vdc ) , deși riguros ar trebui să fie specificat în ac - nu intru în detalii.

Ăla din poză nu e bun . Nu știu dacă rezistă sau nu dar după specificații nu corespunde . Când condensatorul este specificat ac scrie clar asta ., dacă nu , e cc.

2. Curentul de poartă nu poate strica pinul PIC-ului, este limitat de R2. Poate cel mult să fie insuficient pentru aprindere. Totuși , în urma defectării triacului, există posibilitatea ( relativ redusă ) ca un curent mare să fi intrat în PIC . Depinde cum s-a defectat triacul ..... și nu vom ști niciodată.

PS Nu te încăpățâna cu grilă , vorbeai undeva de doctorate ... Ar fi bun un minim respect pentru limbajul tehnic corect .

Link spre comentariu

dacă ţii musai să faci o treabă, va trebui să apelezi la smd-uri... sau să măreşti "groapa" din perete. (habar n-am dacă există consensatoare nepolarizate smd la tensiuni mari de lucru.) 

şi doi, schema aia pare a fi puternic dependentă de fază şi nul.aşa cum e desenată în prima schemă "alimentezi" cu nul, şi ai faza "la masă"...ştiu, în esenţă e tot aia, dar unele scheme se comportă ciudat sau "bubuitor" dacă inversezi între ele faza şi nulul...

Link spre comentariu

tot ce pot spune e că am avut surprize cu nişte "becuri economice" şi cu faza şi nulul prizei...aveau dulie E27, normală... dacă puneam faza "pe dulie" becul mergea prost apoi murea, sau pocnea instant, dacă faza era pe "moţ", mergeau ok...nu m-am chinuit să aflu mai multe, şi oricum, erau pocnitori chinezeşti, 3 la kil, vorba aia, şi pe vremea aia nu mă interesa subiectul...până la urmă, am apelat la becuri fluorescente "normale", cu drosel şi starter, minunile au încetat, şi n-am mai insistat să aflu ce se petrecea...

Link spre comentariu

2. Curentul de poartă nu poate strica pinul PIC-ului, este limitat de R2.

PS Nu te încăpățâna cu grilă ,

R2=820R=0.8K.

Daca ala intra in scurt si ai +200V (transient, in timpul aprinderii) si GND, R2 nu face fata.

'Gate' e bine sa folosesc?

Stiu de Gate asta de cand schimbam avioanele pe aeroport...

Cand spun triac imi iaginez doi tiristori in 'antifaza'. De asta am zis initial tiristor.

Iar la tiristor imi imaginez asta:

Posted Image

Eu am BT136 ce fel de triac o fi asta ?

Cum arata in poarta ? Asa:

Posted Image

Posted Image

In datasheet scrie doar 'Passivated triacs'.

Cum o arata asta ? Nu am gasit pe NET ....inca.

-------------------------------------------------

Deci pe cele doua semialternante  (prima schema). (Normal ca ar trebui sa am osciloscop si sa nu mai intreb)

- Prima semialternanate (luata aleator):

T1=GND T2=+V G=+5V fata de GND

- A doua semialternanata:

T1=GND T2=-V G=+5V fata de GND e corect ?

Semnatul in Poarta este +5V aprinderea fata de GND. Si pinul trecut pe impedanta mare (nu 0V) sa ii permita stingerea. :84

Că ai ars triacul nu-i mare bai, mă mir că nu s-a ars PIC-ul, iar ăla e ceva mai scump de obicei, Ar trebui să păstrezi totuși optotriacul în schemă, astfel nu vei avea probleme.

Ar trebui dar nu prea are loc. Si daca vreau sa il multiplic imi trebuie un motiv clar de ce nu e prea bine atacat direct prin 1K.

Piese in plus,....cost in plus.......

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Dacă vrei să-l vinzi este logic să-l faci cât mai ieftin cu putință, dar trebuie să-i asiguri și o fiabilitate bună, altfel pierzi clienții...

Este adevărat, cam toate montajele cu controler din comerț comandă triacii direct în poartă, fără optotriac, dar ei selectează atent tipul de triac folosit și nu apar probleme.Dar și când apar...

Link spre comentariu

BT136 e triac clasic cu jonctiuni , nu contine niciun mosfet in poarta . Aia daca exista practic e o alta specie . Oricum pentru comanda direct din microcontroler se folosesc triace "logice" sau "sensibile pe poarta" , tot cu jonctiuni , dar care au nevoie de un curent mult mai mic de comanda . TIC216 din acela e , nu e de mirare ca s-a ars un BT136 chior . Montajul asa alimentat direct din retea prin condensator si numai 5V nu prea poate asigura curentul destul pentru un triac ordinar in orice conditii , chiar cu R2 micsorata .

E clar ca daca triacul se strapunge in asa fel incat poarta ajunge la 220V iti poti lua adio de la PIC , eventual un zener de 5V de protectie pe pinul de comanda l-ar putea salva , dar nimic nu e sigur la un montaj fara separare galvanica .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări