Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentator televizor Rubin 102A

Postări Recomandate

Buna sara,

Astazi a ajuns prin Posta un transformator de televizor Rubin 102A de la un utilizator de incredere (@viopa). Pe partea din spate a transformatorului sunt scrise legaturile si numerele lor precum si tensiunile si probabil si rezistentele ohmice ale bobinajelor. In cazul acestui traf. nu prea se mai disting aceste date datorita urmelor de grasime de culoare inchisa. 

Am facut cateva masuratori si am dedus ca pentru a alimenta transformatorul de la reteaua de 230V este necesar a lega capatul 3 cu capatul 16 si a alimenta prin 0 si 4. 

Apoi a mai aparut o problema: cand am masurat tensiunile , la capetele bobinajului de filament, capetele 9 si 12, am gasit 6,3V semn ca totul functiona in regula, dar la capetele 7 si 11 am aflat doar 135V.

Am gasit apoi intr-o carte explicatia de care aveam nevoie. 

Va rog sa tratati topicul acesta cu respect. 

Nu as vrea sa vad discutii de gen: ''da de ce ai copiat explicatia din carte?''  Pentru ca pur si simplu nu cunosc atata tehnica.

Pentru a explica functionarea redresorului se presupune ca in circuitul secundar al transformatorului de retea borna 7 este pozitiva iar borna 11 este negativa.

Conexiunea diodelor D1 si D2 fiind cea din figura, in acest caz intre bornele 7 si 11 nu va circula curent. In schimb, intre bornele 8 si 11 va circula un curent prin dioda D3, care va incarca condensatorul C3 la o tensiune de aprox. 115-110V.

Pentru cea de-a doua alternanta cand borna 7 devine negativa, iar borna 11 devine pozitiva, diodele D1 si D2 permit trecerea curentului incarcand astfel condensatorul C5 la o tensiune de 160V; prin dioda D3 nu trece curent.

Intre borna e si masa se obtine o tensiune de aprox. 160V iar intre borna j si masa, tensiunea de 160V se insumeaza cu tensiunea de pe condensatorul C3 si rezulta o tensiune de aprox. 270-275V.

Pentru protejarea diodei D3, in circuitul de incarcare al condensatorului C3 se afla rezistorul R4 care limiteaza curentul.

Prin rezistenta de cadere R3 intre borna u si masa se obtine o tensiune de 250V. Condensatorii C2, C4, C6 si C5 impreuna cu bobinele de soc Ls1 si Ls2 elimina componentele alternative ale tensiunii redresate. 

Intre borna k si masa se obtine o tensiune negativa de aprox. -9,5V necesara negativarii etajelor de  FI imagine-sunet si functionarii reglajului Automat al Amplificarii.

Sper ca aceste informatii va vor fi de ajutor.

Stima,

post-226554-0-65860800-1448051478_thumb.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

`Buna dimineata,

Intre terminalele 0 si 5 masor 3,8Ohm.

Intre terminalele 15 si 4 masor 4Ohm.

Alimentat de la retea intre terminalele 0 si 5 sau 15 si 4, zgomotul este prea puternic. Sigur se inseriaza aceste terminale.

V-as ruga sa verificati in schema Dv. valoarea condensatorului C3 (C103) deoarece mi se pare mult prea mare: 1500micro la 300V.

http://www.radioamator.ro/mp/poza.php?a=1&m=58428&t=

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări