Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune vs Intensitate

Vizitator Adi Aioanei

Postări Recomandate

Vizitator Adi Aioanei

Salut tutoror,

Pentru început îmi cer scuze dacă nu am post unde trebuie dar sunt nou pe aici.

După cum spune și titlul postului am o problemă cu tensiunea și intensitatea, mai exact nu reușesc să înțeleg care este diferența între ele. Am citit pe net tot felul de lucruri explicate cam ciudat (referitoare la nr de electroni ce străbat o secțiune si așa mai departe) însă nimic clar.

Nu înțeleg cum alimentăm un circuit de la o sursă de tensiune și în circuit avem intesitate/curent.

Există vreo diferență între curent și intensitate ?

Nu am înțeles chestia un curent de 50 000 amperi la 1V.

De ce avem nevoie si de tensiune si de intensitate ?

Dacă mi-ar putea explica cineva cu, cuvintele lui ar fi perfect dacă nu pote știți voi o sursă de informare mai clară.

Mulțumesc. :)

Link spre comentariu

Un mod de a privi lucrurile cat priveste diferenta dintre tensiune si curent, ar fi acela ca tensiunea este dictata de catre sursa, iar curentul de catre sarcina, sursa este cea care alimenteaza circuitul, iar sarcina este cea care se foloseste in final de acea alimentare. Spre exemplu un traf de retea de xV care alimenteaza un amplificator simplu si care la randul sau comanda o boxa de yR ( unde R este impedanta boxei ), traful ofera tensiunea de alimentare pentru intregul montaj, iar boxa dicteaza curentul prin insasi impedanta ei la care se raporteaza tensiunea de la traf, sau altfel spus boxa consuma un anumit curent ( nu se consuma niciodata volti, ci doar amperi ).

Link spre comentariu
Vizitator chintix

Tensiunea este diferenta de potential (volti), iar intensitatea este cantitatea de electroni printr-un circuit (amperi).Inmultind aceste doua valori, iti da puterea.Legea lui Ohm, ar trebui s-o stapanesti.

Link spre comentariu

De ce avem nevoie si de tensiune si de intensitate ?

Pentru ca: legea lui Ohm. Se plictisea si a scos o lege...

Sau, daca vrei o paralela fortata cu apa si robinetul: cand robinetul e inchis ai doar tensiune, cand e deschis si curge apa ai si intesitate. Tensiunea este presiunea apei iar intesitatea este debitul ei. Robinetul e rezistenta.

Cum ziceau colegii: studiaza bine fizica din generala/liceu si vei intelege lucrurile.

Editat de gabiferaru
Link spre comentariu

Pentru ca: legea lui Ohm. Se plictisea si a scos o lege...

Sau, daca vrei o paralela fortata cu apa si robinetul: cand robinetul e inchis ai doar tensiune, cand e deschis si curge apa ai si intesitate. Tensiunea este presiunea apei iar intesitatea este debitul ei. Robinetul e rezistenta.

Cum ziceau colegii: studiaza bine fizica din generala/liceu si vei intelege lucrurile.

Fain explicat :aplauze

Link spre comentariu

intensitatea este cantitatea de electroni printr-un circuit (amperi).

Asta nu-i definiţie, ci o uriaşă inepţie; iar comparaţia cu organul sexual masculin(care nici nu merită să fie citată) nu e deloc spirituală, ci absolut infantilă.
Link spre comentariu

In metale se gasesc electroni liberi...acestia se gasesc in toata masa metalului indiferent ca este sub forma de fir,platbanda , tabla etc.... un circuit electric are 2 capete....scopul tensiunii in acest circuit este sa concentreze electronii liberi prezenti in firele metalice din care este facut circuitul la unul din capete....automat- pt ca electronul are sarcina negativa!- un capat al circuitului va avea incarcatura electrica-sarcina electrica!- negativa iar celalalt capat -de unde au disparut electronii (pt. ca s-au dus toti in capatul cu minus!) va avea incarcatura pozitiva.... aceasta tensiune este produsa in generatoare speciale, dar-in mod obisnuit- noi le numim surse de energie....cu cat tensiunea este mai mare cu atat nr de electroni concentrati este mai mare...se spune ca avem o diferenta de potential intre cele 2 capete ale circuitului....in permanenta electronii au tendinta sa revina la starea de dinaintea aparitiei tensiunii-diferentei de potential- adica sa se deplaseze inapoi in locul de unde au fost goniti....acest lucru se intampla atunci cand , la capetele circuitului, legam un consumator electric ....prin acel consumator , electronii concentrati la firul minus se intorc catre firul plus...astfel apare curentul....tot in acest moment intra in actiune o marime electrica f. importanta care se numeste rezistenta electrica...aceasta ne spune cat din cantitatea de electroni concentrata la polul minus este lasata sa treaca prin consumator catre polul plus....un efect indirect al circulatiei electronilor-curentul!-si al rezistentei electrice, este incalzirea conductoarelor prin care circula curentul....

Deci, sper ca ai inteles ca: tensiune( diferenta de potential) fara curent, exista in permanenta!

curentul apare doar cand la bornele circuitului este conectat un consumator- sarcina!

Am incercat sa explic cat mai simplu si fara formule....pune mana pe cartea de fizica si completeaza-ti cunostintele...altfel , se poate intampla-Doamne fereste!- vreun accident....

Link spre comentariu

iar comparaţia cu organul sexual masculin(care nici nu merită să fie citată) nu e deloc spirituală, ci absolut infantilă.

Motiv pentru care a primit 2 puncte de sanctiune, si 2 zile de pauza de la forum, nu suntem totusi la bodega!.

Link spre comentariu

să zicem că ai o găleată plină cu apă.volţii (tensiunea) sunt cantitatea de apă pe care o ai în găleată.amperii (curentul) sunt viteza cu care goleşti găleata într-o băltoacă. :De cea mai simplă reprezentare intuitivă.

Link spre comentariu

Voiam să nu intervin în subiectul acesta . O fac totuși pentru a-mi exprima  ... dezamăgirea ( ? ) că unii colegi , remarcabili de altfel , încearcă să se substituie școlii . Și vorbim aici de gimnaziu , cel mult liceu . OP scrie corect și coerent . Nu putem deci , nici pe departe , să-l încadrăm în categoria .... ( aici urmau niște nume de useri celebri , pe care îi cunoașteți fără să-i mai nominalizez ) . Deci , fie că plutește în niște universuri paralele ( cel puțin în raport cu obiectul de activitate al   ElForum ) fie că își bate joc de noi . 

Singurul răspuns la care mă asociez este al lui @daniel_88 :

”Frecventeaza orele de fizica de la scolala si vei intelege.

PS Aștept cu nerăbdare reacția OP . Așa, pentru verificarea unei ipoteze ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

... dacă mă apucam să-i explic "ca la şcoală", nu făceam decât să-l las la fel de nelămurit, pentru că de-aia a întrebat, că n-a înţeles nimic din ce-a explicat proful/profa de fizică.exemplul cu găleata mi-a fost dat şi mie la vremea mea, iar proful aştepta o anume replică la el, care, aici, încă n-a venit din partea împricinatului... şi rog să nu faceţi nici voi precizări, lăsaţi-l să-şi dea singur seama.după aia fac şi precizarea care transformă exemplul în unul corect, aşa cum mi-a zis şi mie proful acum 35 de ani. sau ceva mai puţin... sau mai mult... whatever! :95

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări