Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme cu un booster747

Vizitator b66cdk

Postări Recomandate

Probabil ca PA-ul isi ia minusul de la statie prin tresa coaxialului dintre ele. Si direct de pe caroserie .

Poate da, poate nu.

De aceea as vrea sa-l rog chiar pe proprietar sa ne spuna exact cum sunt interconectate statia cu PA-ul, atunci cand PA-ul functioneaza normal. Masele lipsa pot crea multe surprize. Si inca ceva: tranzistorii din PA sunt sensibili la dezadaptare. De aceea, in cazul in care PA-ul nu va fi corect adaptat (mai ales pe iesire, dar si pe intrare, adica intre statie si PA), exista sanse mari sa se lase cu scantei.

Asadar. il rog pe b66cdk sa ne spuna care e configuratia aparent "castigatoare". 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nea_bobina

8

• ndor

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator b66cdk

In ceea ce priveste rus intre tcvr si PA, acesta este de maxim 1,3-1,4 (statia are swr-metru). In rest, Z-ul isi face treaba, rezultand un rus de 1,2-1,3 la putere maxima; doar cu statia, este foarte apropiat de 1. Mai zicea cineva de "bucle de radiofrecventa" dar stiinta mea se cam termina pe aici :)

Am facut un mic desen cu configuratia; sper ca poate fi vazut

Cu stima, 

Nic

post-245947-0-90575700-1449318910_thumb.png

Editat de b66cdk
Link spre comentariu

In ceea ce priveste rus intre tcvr si PA, acesta este de maxim 1,3-1,4 (statia are swr-metru).

Buna seara, E interesant ce ati aratat. Si cu ocazia asta, colegul <ndor> a avut dreptate (cu singura exceptie ca sistemul e alimentat dintr-o sursa independenta si nu din bateria auto).

Spuneti-mi va rog, ati observat vreo diferenta a SWR-ului dintre statie si PA, la cele 2 variante? (de exemplu, la cea care "nu merge", v-ati uitat sa vedeti ce SWR indica statia in aceasta situatie?

Sunt curios sa-mi spuneti daca se mentine intre valorile precizate sau nu.

Link spre comentariu
Vizitator b66cdk

Buna searaBuna observatia dumneavoastră. In configuratia "care nu merge" rus creste foarte mult, apropiat de 2,5. Ma gândeam la un moment dat sa fac un z-mach pentru qrp pe care să-l intercalez intre statie si PA. Dar cred ca m-aș fi complicat prea mult, asta in situația in care am descoperit "gaura la macaroana" :)Am încercat si in varianta auto, adică montate in mașină si cu antena de mobil. Se comporta la fel de rău dar când las ca alimentare la PA doar plusul, lucrurile revin la normal.Sa fie oare din cauza ca atât statia cat si PA au cablurile de alimentare cam de 1m? Posibil. Habar nu am.Cu stima,NicPS : trebuie sa REmentionez ca in AM/FM amplificatorul se comporta normal, oricum as alimenta finalul

Editat de b66cdk
Link spre comentariu

Sa fie oare din cauza ca atât statia cat si PA au cablurile de alimentare cam de 1m? Posibil. Habar nu am.

Nu atat lungimea , cat mai degraba sectiunea lor conteaza .

In plus de asta ,as mai verifica partea de alimentare si stabilizare din PA.

Totul se comporta de parca PA-ul ar oscila cand se incarca sursa .

Link spre comentariu

Am găsit o modificare pentru a stabiliza sursa : în locul rezistentei R4 de 27k sunt înseriate doua rez de 1k si 15k iar dintre ele un zener 6V1 la masa.

Sa vedem ce o ieși.

OK, daca ma intrebati pe mine, eu unul 1) nu cred ca va iesi ceva bun; 2) nu as face modificarea respectiva. 

"Daca un sistem functioneaza, nu interveni in el" spune citatul, iar in cazul dvs., sistemul e functional totusi, chiar daca numai in conditia in care renuntati la cablul de alimentare pentru (-) in cazul PA-ului (din cate am inteles).

Daca revenim la chestiunea asta, trebuie sa recunosc ca nu se poate da un raspuns de la distanta, bazat doar pe descrierile dvs.; dar se pot face niste presupuneri si astfel, sa incerc sa va fiu cat de cat de folos.

Eu as incerca sa studiez problema inserand un soc de mod comun (balun de curent), pe rand,  fie pe coaxialul dintre statie si PA, fie pe unul dintre traseele de alimentare cu 12V (de la statie sau PA). Desigur, se poate experimenta inserand cate un astfel de balun pe fiecare dintre cele 3 trasee de care am pomenit, pentru a vedea apoi ce se intampla. 

Cam asa arata un balun de curent (common mode choke):

Posted Image

Balunul de curent (pentru cazul de aici) se construieste din cateva spire (3...6 spire) infasurate pe un miez toroidal cu permeabilitate mare (ferita A3/A7 de la Afero sau miezuri de tip 43 de la Amidon), care au rolul de a opri trecerea RF-ului dinspre punctele in care sunt inserate. Nu am dat un numar exact de spire pentru ca nu stiu daca aveti astfel de miezuri. Reactanta infasurarilor rezultate trebuie sa fie aproximativ de 4 ori mai mare decat sarcina de la iesire (50 ohmi). Din conditia asta rezulta inductanta L = XL/ω , unde ω = 2 * PI * frecventa_de_lucru si XL = reactanta inductiva = ω*L .

Exemplu: daca R=50Ω --> 4xR=200Ω; deci L = 200Ω/(2*PI*27.225*106 MHz) = 1.17μH , deci aprox. 2μH.

Daca aveti miezuri cu inductanta specifica AL cunoscuta (din foile de catalog), se poate calcula imediat nr. de spire din relatia L = AL * N2 .

In ultima instanta, ati putea incerca si inserarea mai multor mansoane din ferita recuperate de la diversele cabluri de alimentare sau de la cablurile VGA de monitoare, ca sa creati astfel o inductanta mai mare pe zonele respective. De asemenea, puteti incerca sa recuperati niste transformatoare de acest tip de la intrarea de retea a unor surse in comutatie. E de preferat sa folosit pentru conexiunile de alimentare conductoare cat mai scurte si din sarma litata. De asemenea, traseul coaxial dintre statie si PA ar fi bine sa nu fie prea lung (sa zicem ca 30cm ar fi o lungime rezonabila). 

Cam asta-i ce as testa daca as fi in locul dvs. In cazul in care solutia asta nu va e comoda, incercati sa discutati cu vreun amic mai experimentat, ar trebui sa va poata ajuta concret.

Editat de nea_bobina
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări