Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema stabilizator

dan stanciu

Postări Recomandate

Am postat o schema simpla, functionala si suficient de fiabila ca omul sa-si poata face treaba (cel putin daca este cit de cit atent cu scurturile la iesire).

Pune-ti voi alte scheme mai bune si daca se poate la fel de simple daca tot sinteti asa de buni. Ce tot va legati de schema pusa de mine

Schema pusa de tine este suficient de buna, nu trebuie alta, ci doar trebuiesc puse si alea 2 diode, adica doar 2 componente in plus, foarte ieftine. De ce esti atat de reticent la ideie? Si totodata nu inteleg de ce te superi atat..

Link spre comentariu

Scuze ca intervin dar voiam sa intreb daca a cumparat cineva de pe forum, acum recent, LM338K de la mivarom. am luat eu 2 bucati si sunt vai mama lor..facaturi pe fata.

Am cumparat cam pe la inceputul anului LM338 bine marcate ST si merg. Eu mi-am construit o sursa reglabila si chiar rezista pana in 5A. Un amic care le foloseste pe ceva placi industriale stia de facaturi si mi-a cerut de test un exemplar, a mers ok si a comandat multe.

Poate au schimbat lotul dar au avut si bune. 

Link spre comentariu

Ale mele arata fix asa..

O sa incerc sa trag si eu un 5A dintr unu sa vad daca crapa sau ce face... Cartea de vizita de sub componentele din poza cred ca spune tot...

Posted Image

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Schema pusa de tine este suficient de buna, nu trebuie alta, ci doar trebuiesc puse si alea 2 diode, adica doar 2 componente in plus, foarte ieftine. De ce esti atat de reticent la ideie? Si totodata nu inteleg de ce te superi atat..

Nu te supara dar unde am spus eu sa nu fie puse acele diode?

Nu am spus decit ca merge foarte bine si fara ele, dar nu am spus nicaieri sa nu le puna. Fiecare poate sa modifice schema cum vrea.

Link spre comentariu

http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00000053.pdf

Figura 21 de la pagina 7.

La schema asta nu mai puteti comenta negativ, este din datasheet.

Nu comentez schema dar nu văd legătura ce s-a discutat . Aici există o rezistență pe care se monitorizează curentul .

Și cu aceasta mă retrag cerându-i scuze lui OP pentru offtopic . Sper totuși că discuția a fost cât de cât utilă.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@dan stanciu ( diodax ) ma uitam acum cam ce ar merge avand in vedere gama de temperatura mentionata, dar inainte sa vin cu ceva sugestii clare as dori sa stiu ce anume doresti sa alimentezi cu stabilizatorul?

Link spre comentariu

M-am mutat la tara si am montat trei camere video exterioare. Acum sunt alimentate dintr-o sursa mai veche ce se afla in casa.

Inca nu e totul aranjat si se mai accepta cate ceva atarnat prin prize.

Camerele fiind pe aceeasi pozitie,m-am gandit sa le alimentez loco ,ducand un cablu cu  220v ce va fi necesar pentru alimentarea a doua lampi de iluminat pe timp de noapte.

Camerele nu au un consum mare,maxim 4,5W la DC12V±25%

Multumesc.

Editat de dan stanciu
Link spre comentariu

Daca sunt montate pe colturile casei sunt distante mici si e mai sigur sa le telealimentezi cu 12V prin cablu FTP care miroase a cupru, poti folosi 3 perechi ca sa maresti sectiunea si 1 pereche pentru semnal video prin transformator balun.

La DVR ajunge un singur alimentator de 12V/3A cu splitter si eventual sigurante pe fiecare camera.

Editat de digix
Link spre comentariu

Am plecat de la sugestia lui Sesebe pe care am optimizat-o pentru cerintele de fata:

Posted Image

Codurile de sub condensatori sunt cele valabile la magazinul Polonez si reprezinta variante de condensatori electrolitici care pot functiona de la -55 la +105*C.

Varianta de regulator notata acolo este deasemeni de la magazinul Polonez si conform pdf poate functiona de la -40 pana la +125*C.

D1 si D2 asigura comportamentul de generator de curent constant impreuna cu R2, cu un prag de limitare pe la 2A prin PNP, regulatorul trebuind sa mai contribuie si el cu 1A pentru cei 3A ceruti ( o poate face fara probleme ).

R1 asigura deschiderea PNP-ului prin caderea de tensiune pe ea, am pus-o de 10R pentru a asigura ca indiferent de conditii, regulatorul poate deschide PNP-ul eficient.

Succes.

Link spre comentariu

Am facut citeva simulari ale schemei in diferite variante....

Ultima varianta propusa de Marian:

post-178603-0-20826200-1447843232_thumb.gif post-178603-0-13677300-1447843247_thumb.gif

Si doua variante "proprii" fara cele doua diode puse in paralel pe rezistenta R1 din prima schema.

Cine doreste le poate studia si vedea ca se comporta OK si fara diode asigurind protejarea tranzistorului.

post-178603-0-36362300-1447843439_thumb.gif post-178603-0-63052300-1447843456_thumb.gif

post-178603-0-95243400-1447843475_thumb.gif post-178603-0-48889500-1447843499_thumb.gif

Aceasta ultima schema este  identica cu cea initiala dar are valorile componentelor optimizate.

Dioda D3 din ultima schema postata de Marian are rol de protectie la revers volage (descarcarea condesatorului din iesire) si nu trebuie omisa chiar daca nu este prezenta in scheme.

edit: Circuitul de la iesire (incepind cu rezistenta de 1mΩ, diode, sursa de curent si rezistenta) trebuie ignorat pt ca a fost pus pt a permite simularea consumului variabil cu ajutorul sursei de curent I1.

edit 2: simulare pt temperatura pt ultima schema postata. se poate vedea ca protectia termica actioneaza bine in concordanta cu temperatura.

post-178603-0-80263100-1447845064_thumb.gif

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am plecat de la sugestia lui Sesebe pe care am optimizat-o pentru cerintele de fata:

Posted Image

Codurile de sub condensatori sunt cele valabile la magazinul Polonez si reprezinta variante de condensatori electrolitici care pot functiona de la -55 la +105*C.

Varianta de regulator notata acolo este deasemeni de la magazinul Polonez si conform pdf poate functiona de la -40 pana la +125*C.

D1 si D2 asigura comportamentul de generator de curent constant impreuna cu R2, cu un prag de limitare pe la 2A prin PNP, regulatorul trebuind sa mai contribuie si el cu 1A pentru cei 3A ceruti ( o poate face fara probleme ).

R1 asigura deschiderea PNP-ului prin caderea de tensiune pe ea, am pus-o de 10R pentru a asigura ca indiferent de conditii, regulatorul poate deschide PNP-ul eficient.

Succes.

Excelent! Asta da implicare pe elforum.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări