UDAR Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Mariane , există o oarecare protecție . e drept , mai mult teoretic , mai ales cu valorile din schemă. Să zicem că LM-ul limitează la 2A . Acest curent se împarte între R1 și baza tranzistorului . Nu se poate face un calcul analitic exact dar să estimăm că 0.5A se duc în tranzistor și 1,5A în R1 rezultând o cădere de 2,25V pe ea . Înseamnă că - la un Ube de circa 1V cel puțin - mai rămân pe R2 circa 1,25V deci 12,5A. E , totuși o limitare . Probabil însă că tranzistorul ăla nu are beta de 25 la 12,5A deci , în realitate, curentul va fi ceva mai mic . Editat Noiembrie 17, 2015 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Nu și cu R2 prezentă ! Eventual și cu două diode înseriate și puse în paralel peste R1 . Fără acele diode , utilitatea lui R2 , mai ales de valoarea aia , e discutabilă ..... spre zero. PS Ceea ce spun eu aici nu înseamnă că la un scurt persistent nu se arde tranzistorul . Doar că nu face ”poc” instantaneu , permițând , eventual, unei siguranțe să se ardă. Daca se monteaza pe acelasi radiator, foarte apropiate pt echilibru termic, tranzistorul si integratul, nu se arde nimic pt ca integratul intra in limitare termica si reduce curentul. In aceste conditii, prezenta celor doua diode cam este faculativa. (eu pe sursele mele nu folosesc) In mod normal R2 ar trebui sa fie de valoare mai mare dar tensiunea limitata avuta la dispozitie forteaza o valoare mica. Prima mea sursa de laborator este realizata pe principiul acesta (cu LM317 in schimb) si inca mai functioneaza si azi la peste 15 ani de cind a fost realizata, fara nici o defectiune daca excludem uzura potentiometrului. Puteti fi siguri ca am facut nenumarate scurturi la iesire si nu a crapat nimic desi nu are limitare de curent (suplimentara) si este configurata sa scoata pina la 8A (cu numai 3 tranzistori in paralel) pt a putea sa incarce si acumulatori auto. Ar ramas chiar si o noapte intrega cu iesirea in scurt (din greseala) si singurul efect a fost un miros de traf incins dimineata. Mariane , există o oarecare protecție . e drept , mai mult teoretic , mai ales cu valorile din schemă. Să zicem că LM-ul limitează la 2A . Acest curent se împarte între R1 și baza tranzistorului . Nu se poate face un calcul analitic exact dar să estimăm că 0.5A se duc în tranzistor și 1,5A în R1 rezultând o cădere de 2,25V pe ea . Înseamnă că - la un Ube de circa 1V cel puțin - mai rămân pe R2 circa 1,25V deci 12,5A. E , totuși o limitare . Probabil însă că tranzistorul ăla nu are beta de 25 la 12,5A deci , în realitate, curentul va fi ceva mai mic . Ma bucur ca nu-s singur pe baricade.... Editat Noiembrie 17, 2015 de sesebe Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Uite cum o gandit-o altcineva,exceptand partea de 5V Editat Noiembrie 17, 2015 de dan stanciu Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Daca se monteaza pe acelasi radiator, foarte apropiate pt echilibru termic, tranzistorul si integratul, nu se arde nimic pt ca integratul intra in limitare termica si reduce curentul. Da și ... mai degrabă nu . Pe ideea că integratul se încălzește de la tranzistor ar trebui să avem Tj-tranzistor > Tradiator > Tj-LM. Ori LM7812 intră în protecție termică la peste 125°C ( circa 140°C dacă țin bine minte ) . Ca să se încălzească atâta de la tranzistor ... acesta a murit de mult. EDIT Încălzirea însă ( din orice sursă ) a LM-ului face ca acesta să-și reducă curentul limită , fără însă a intra efectiv în protecție termică . Acest fapt ajută în cadrul mecanismului pe care l-am descris mai sus . Editat Noiembrie 17, 2015 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Da și ... mai degrabă nu . Pe ideea că integratul se încălzește de la tranzistor ar trebui să avem Tj-tranzistor > Tradiator > Tj-LM. Ori LM7812 intră în protecție termică la peste 125°C ( circa 140°C dacă țin bine minte ) . Ca să se încălzească atâta de la tranzistor ... acesta a murit de mult. Tin sa te contrazic. Cel putin unele LM-uri au si protectie pt mentinerea in aria sigura de functionare a tranzistorului regulator serie din integrat, iar la scurt pe iesire, caderea mare de tensiune IN-OUT va trigera mai intii protectia respectiva care este si dependenta de temperatura. Iti garantez eu ca nu patesc nimic Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Ar ramas chiar si o noapte intrega cu iesirea in scurt (din greseala) si singurul efect a fost un miros de traf incins dimineata. Sigur aveai un radiator infinit, nu-i asa? Vorbim totusi despre o sursa liniara, sa nu uitam asta. UDAR schema vorbeste despre BD242 care suporta totusi 3A, adica pocneste negresit... Dar sa zicem ca punem totusi TIP36C, tu ai avea incredere in logica asta pentru protectie la scurt? LE: Sesebe vorbim de LM7812 deci hai sa ramanem la el, si zisesi ca daca PNP-ul este pe acelasi radiator cu LM-ul atunci PNP-ul nu se va arde datorita protectiei termice a LM-ului, UDAR tocmai ti-a demonstrat ca te inseli. Limitarea de curent de care pomenesti nu are legatura cu fenomenul "protector" pe care l-ai invocat. LM-ul limiteaza curentul maxim in functie de caderea de tensiune pe el, exista grafic in pdf care indica aspectul asta. Diodele alea 2 sunt esentiale ca sa obtii o limitare ( si deci o protectie ) eficace si usor estimabila. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Fa-i o simulare Toma neincrezatoru-le, si pe urma vorbim. Eu ma bazez si pe multa experienta practica cu schema asta dar..... Sau mai bine nu, cu tine discutiile nu se termina niciodata. Bravo, ai cistigat. Nu mai postez pe topicul acesta, asa ca poti sa spui ce vrei tu. Editat Noiembrie 17, 2015 de sesebe Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 1. La postul #28 ai zis ”orice PNP” . Evident că nu vorbeam de BD242! 2. În logică da , dar nu aș folosi practic astfel de schemă . E suficient de simplu să faci limitări/protecții mai eficiente și mai sigure. Eu am demonstrat mai sus că ”protecția” aia poate lucra , nu că întotdeauna lucrează. Putem avea un LM care limitează sus simultan cu un tranzistor cu beta mare și atunci repede ne ducem la 20-30A . @sesebe Da , se menține în SOA integratul dar nu și tranzistorul comandat de el. Fac totuși o rectificare . Inegalitatea de temperaturi pe care am scris-o mai sus nu e corectă . Atât Tj-tranzistor cât și Tj-LM sunt mai mari decât Tradiator. Putem deci face la proiectare un joc puteri dispate - rezistențe termice încât să obținem o urmărire a temperaturilor . O astfel de proiectare este absolut la noroc însă pentru că depinde foarte mult , de exemplu , de rezistența termică între tranzistor ( integrat ) și radiator . De asemenea echilibrul se obține doar la un curent . E drept că dacă calculăm echilibrul la curent maxim , atunci la curenți mai mici încălzirea relativă a integratului este mai mare decât a tranzistorilor . Soluția mai are deasemenea dezavantajul limitării curentului maxim furnizat de schemă la o valoare care să asigure urmărirea sau măririi numărului de tranzistori peste cel rezultat din calcule de disipație . Cam multe complicații ca să economisești două diode ! Link spre comentariu
dan stanciu Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Nu-i frumos ce faceti aici. Aproape ca-mi vine sa-mi cer scuze ca am deschis acest topic. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Sesebe si cum se presupune sa se reproduca interventia limitarii termice a LM-ului in simulator? N-am nimic impotriva simplitatii, ci din contra o sustin, insa atunci cand o configuratie are atatea puncte sensibile, sau altfel spus, depinde de atat de multi factori, imi permit sa o critic, mai ales ca suntem la sectiunea incepatorilor, si-mi pare rau daca te deranjeaza asta, nu e nimic personal cu tine si nici cu nimeni altcineva, problema mea a fost cu schema. PS: As aprecia sa mi te adresezi pe numele de utilizator, fara caracterizari sau "porecliri". Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Am postat o schema simpla, functionala si suficient de fiabila ca omul sa-si poata face treaba (cel putin daca este cit de cit atent cu scurturile la iesire). Pune-ti voi alte scheme mai bune si daca se poate la fel de simple daca tot sinteti asa de buni. Ce tot va legati de schema pusa de mine Link spre comentariu
digix Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 LM338 sau LM138 varianta toleranta cu sarcini mari, 12A pe termen scurt. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 http://www.st.com/web/en/resource/technical/document/datasheet/CD00000053.pdf Figura 21 de la pagina 7. La schema asta nu mai puteti comenta negativ, este din datasheet. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Scuze ca intervin dar voiam sa intreb daca a cumparat cineva de pe forum, acum recent, LM338K de la mivarom. am luat eu 2 bucati si sunt vai mama lor..facaturi pe fata. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Sesebe si cum se presupune sa se reproduca interventia limitarii termice a LM-ului in simulator? .................................................................................................................. In LTspice nu stiu cum si daca se poate dar in Pspice este banal de simplu (binenteles cu conditia ca modelul sa aiba implementata si comportarea termica). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum