Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema stabilizator

dan stanciu

Postări Recomandate

@sesebe

Trebuie în plus menționat că LM7812 trebuie să fie din clasa zisă miltară , cu -40...+125°C, că electroliticul trebuie de asemenea să fie din categoria climaterică corespunzătoare ( electroliticii fac urât la frig ) . De altfel toate componentele trebuie specificate în acest sens.

De asemenea , la valorile tensiunii de intrare de pe schemă și 3A , BD242 nu rezistă acolo nici cu slujbe ( sau poate că da , la -25°C .... ) . Oricum , trebuie prevăzut ceva mai tare . 

@rx-tx La postul #8 op zice : Exclus comutație . Nu mai fac alte comentarii legate de modulele alea .

@dan stanciu . La transformatorul ăla , vorbim degeaba.

Link spre comentariu

Pai de la traful ala nu prea ai de unde "mulge" 3A la 12V iesire. Cat despre jucaria aia, eu ma indoiesc ca rezista la 3A continuu si o singura ora, nu se pune problema de 24...

LE: Nu e nevoie de inca un 2N3055, ci de un prefinal pentru cel deja existent, fa bine totusi si citeste articolul meu, o sa vezi exact ce ai de facut... daca vrei, bineinteles...

Link spre comentariu

Dvs ati trage 3A pe perioade lungi din jucaria aia? Intreb si eu...

Cam de 10 lei si pe urma pauza de cafea. M-am gandit ca la comanda minima de 30, ia omul 3 bucati, le pune in paralel si tot are sanse sa scoata cate 1A din fiecare daca le lipeste de o tabla.E drept ca o sa iasa un ghiveci asezonat cu 3 surse in comutatie, Doamne fereste sa alimentezi un receptor AM din el :d

PS. Fara dvs ca am doar 30 si ceva de anisori Posted Image

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

M-am gandit ca la comanda minima de 30, ia omul 3 bucati, le pune in paralel si tot are sanse sa scoata cate 1A din fiecare daca le lipeste de o tabla.

Nu fii foarte optimist cu punerea în paralel a acestor surse ( și a surselor în general ) . Se folosesc circuite speciale când se dorește așa ceva. 

Link spre comentariu

Nu fii foarte optimist cu punerea în paralel a acestor surse ( și a surselor în general ) . Se folosesc circuite speciale când se dorește așa ceva. 

Ceva gen dioda sau rezistenta cred ca e destul de bun pentru Romania...

Link spre comentariu

Nu vreau să extind off topic-ul dar mi-ar place să văd cum faci treaba cu diode . Chiar și în România ...

PS Nici un exemplu concret cu rezistențe n-ar strica . Cu ceva valori . Că așa , să spunem filozofico-politic că în România merge oricum , e ușor. 

Și , total off topic . Poate că de aia merg lucrurile prost la noi ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Sesebe, in schema pusa de tine R2 este in plus, in rest, da ar fi o varianta, dar neprotejata la scurt.

Nu, @Marian, R2 nu-i deloc in plus.

Stiu, acum ai sa incepi sa demonstrezi ca-i in plus, cum ai obiceiul, iti sustii convingerile si aici nu-i nimic rau, dar, ia si simuleaza schema sau studiaza un pic mai mult cum se calculeaza parametrii la schema propusa de mine si ai sa te convingi.

Singura problema la schema propusa de mine este ca valorile nu-s calculate ci sint puse mai mult din ochi, trebuie sa recunosc asta, inclusiv tipul tranzistorului ales ca amplificator de curent care este posibil sa nu faca fata, ar trebui unul ceva mai capabil dar ala mi-a venit atunci in minte.

Edit - completare

tranzistor care sigur rezista cu un radiator rezonabil: TIP36

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Configuratia respectiva a fost popularizata de Smilex aici pe forum cu mult timp in urma sub forma LM317+PNP, am 2 surse de laborator diferite in jurul ei... ideea este ca n-am nevoie sa studiez ceea ce deja cunosc. Si deci te intreb ce scop se presupune ca ar avea R2 acolo?

PS: Problema la schema aia e ca la cel mai mic scurt orice PNP ar fi acolo, face poc, e simplu.

Link spre comentariu

PS: Problema la schema aia e ca la cel mai mic scurt orice PNP ar fi acolo, face poc, e simplu.

Nu și cu R2 prezentă ! Eventual și cu două diode înseriate și puse în paralel peste R1 . 

Fără acele diode , utilitatea lui R2 , mai ales de valoarea aia , e discutabilă ..... spre zero.

PS Ceea ce spun eu aici nu înseamnă că la un scurt persistent nu se arde tranzistorul . Doar că nu face ”poc” instantaneu , permițând , eventual, unei siguranțe să se ardă.

Link spre comentariu

cu două diode înseriate și puse în paralel peste R1

Bingo, doar in prezenta acelor diode exista si limitare de curent prin tranzistor si deci protectie la scurt accidental, pentru ca astfel schema devine un generator de curent constant. In lipsa diodelor asa cum este schema pusa de Sesebe, R2 este egala cu 0 din punct de vedere al utilitatii, fara acele diode nu exista protectie pentru PNP.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări