Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema stabilizator

dan stanciu

Postări Recomandate

Da și nu . Adică este corectă topologic , va funcționa , dar în niciun caz nu este ”High current ” . Estimez ( depinde de beta lui 2N3055 ) că de la circa 500mA în sus începe să scadă tensiunea .

Link spre comentariu

Poți obține 3A punând un Darlington În poziția Q1 . Atenție însă , la 3A disipația va fi mare , trebuie radiator serios. Asta presupunând că transformatorul este cel din schemă .

Link spre comentariu

Da, dar cu mentiunile:

nu este de "high current" - pt a creste curentul, pune inca un tranzistor si fa astfel un darlington,

stabilizarea la iesire este destul de slaba

Edit

cu acel transformator nu prea poti obtine 12V stabilizat

trebuie un condesator cit mi mare ca valoare (minim 10000uF) la intrare pt a minimiza riplul avind in vedere ca trebuie sa lucrezi cu o cadere mica pe regulatorul serie

Poti incerca o schema ca urmatoarea:

post-178603-0-43070900-1447787503_thumb.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am ales schema asta datorita componentelor ieftine si operationale la -25grade

LM317 duce 3A si -25grade? Nu cred.

Poți obține 3A punând un Darlington În poziția Q1 . Atenție însă , la 3A disipația va fi mare , trebuie radiator serios. Asta presupunând că transformatorul este cel din schemă .

Traful care il am e de 11,3V 4A

--------------

Exclus surse in comutatie.

Editat de dan stanciu
Link spre comentariu

@leo 17 . Vrem să facem neapărat postări ? Omul are nevoie de 3A . Nimic din ce ai propus tu nu duce 3 A.

poi marian are scheme proprii plecand de la 317 sau 7813 si poti obtine 3 amp sau mai multi iar cu circuitul recomandat se pot  obtine la iesire tot intensitati mari adaugand un mos ..deci se pot face multe ...deci eu il ajutam cu ceva mai usor altfel postam direct ce am indicat la urma ..expres nu vreau postari deci sa nu sa inteleaga asta 

Link spre comentariu

Dacă doriţi la ieşire o tensiune stabilizată cât mai apropiată de12 V, atunci montaţi un zener de 13 V, nu de 12 V (eventual sortat) !Atenţie, schema nu este protejată la scurtcircuit sau supracurent !Condiţia esenţială este ca transformatorul să poată debita curentulnecesar fără o cădere apreciabilă a tensiunii din secundar, altfelmontajul este lipsit de utilitate.

Link spre comentariu

Cu traful ăla , mai greu . Ăia 11,3V sunt în gol sau în sarcină ? Vezi și ce a zis colegul @cristian_draghiescu mai sus ...

@leo 17 Scheme plecând de la LM317 înseamnă cel puțin LM317 + un tranzistor + .... . Omul vrea ceva simplu . Oricum , dacă te gândeai la schemele alea dădeai link la ele .

@dan stanciu . Răspunde întâi la întrebarea despre transformator și dă mai multe detalii despre ce vrei să facă - ce performanțe trebuie să aibă , ce protecții , etc.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am ales schema asta datorita componentelor ieftine si operationale la -25grade

Desi schema este una dintre cele mai simple variante de stabilizator serie liniar, totusi sunt destul de multe de spus despre ea pentru a intelege de ce in cazul tau este imposibil sa obtii ce vrei, schema in sine asa cum este nu-ti poate da niciodada 12V nici macar in gol, orice curent de sarcina afecteaza in mod direct tensiunea de iesire, si mai sunt altele, dar pentru detalii ( usor de asimilat de altfel ) iti recomand lecturarea articolului meu de pe blog dedicat tocmai teoriei elementare la stabilizatorul serie liniar:

http://www.elforum.info/blog/8/entry-249-regulatorul-liniar-de-tensiune-serie/

Nu repet aici pentru ca ar fi o postare prea lunga, citeste-l si ai sa intelegi, eventual daca ai nelamuriri poti veni cu mesaj privat la mine sau poti posta aici in continuare intrebari legate de ce am scris eu acolo.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări