Vizitator razvan.d Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Salut. Am un Vectra B la care vreau sa imi modific luminile din bord si butoane. Pentru butoane am nevoi de leduri de 3mm (acestea au becuri de 12v), la climatronic si bord ar merge leduri smd cu soclu T5 respectiv T10 in vechile socluri(B8.5d) (si acestea au tot becuri de 12v ); Ideea e ca vreau sa tina cat mai mult asa ca vreau leduri de calitate (Nichia, Seoul Semiconductor, Kingbright, Avago); nu vreau noname-uri. Ati folosit careva aceste marci de leduri? Cam astea le-am gasit la Zextar, tme.com/ro, germanelectronics.ro. Am gasit si leduri de 3mm / 5mm care functioneaza direct la 12V (cu rezistenta integrata de la Kingbright). Ati mai folosit careva asa ceva? In cazul meu ar fi perfecte pentru ca nu prea am loc si de rezistenta in butoane. https://www.germanelectronics.ro/componente/optoelectronica/leduri-accesorii/diode-led-avago-technologies-/led-special-pentru-tensiune-continu-rou-12-v-182451.html La climatronic as avea nevoie de ceva leduri cu unghi mare de luminare (>=140 grade) . Vechiul bec de 12v (unghi de vedere de vreo 180 grade) trimite lumina prin ceva plastic si in acest mod butoanele sunt luminate uniform. Daca pun un SMD cu soclu T4 butoane nu sunt luminate uniform (smd-ul lumineaza la 120 grade). La germanelectronic am gasit ceva dar nu stiu ce marca e si in plus e foarte scump. https://www.germanelectronics.ro/componente/optoelectronica/leduri-accesorii/diode-led-avago-technologies-/led-cu-unghi-de-luminozitate-360-alb-tipul-carcasei-8-mm-184421.html Imi recomanda careva ceva leduri cu unghi mare de luminare? Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 18, 2015 Partajează Postat Noiembrie 18, 2015 Unghiul maxim il au COB-urile, fiind plane si fara lentila dar problema e de spatiu in care sa intre ele si discul din aluminiu pe care le fixezi. Cat despre durata de viata daca alegi un curent de 10% din cel nominal (in fond e vorba de un indicator, nu sa-ti ia ochii/deruteze) depasesti limita de 30000-50000ore. Nu-ti fa griji, schimbi masina inainte sa se arda ledurile. As alege ceva pe la 4500k, mi se pare optim pentru vizibilitate. Mai trebuie niste protectii, vezi topicul lui Dxxx: http://www.elforum.info/topic/90656-leduri-pe-automobile-vs-varfuri-tensiune-surge-protection/ Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 18, 2015 Partajează Postat Noiembrie 18, 2015 Daca este vorba de puteri foarte mici cum trebuie la asa-ceva + daca foloseste drivere pasive cu rezistenta serie + daca indicele de incarcare este foarte mic - este posibil ca protectia sa nu fie necesara... (adica curentul unor impulsuri fie chiar si de 200V sa nu depaseasca datele ledului - curent maxim in impuls) (totusi varfuri de polaritate inversa ar fi distructive, dar asta se solutioneaza simplu cu 2 diode 1n4007) Exista leduri cu unghi mare, au in locul suprafetei de emisie convexe una concava / sau se poate incerca modificarea opticii / sau se pune un dispersor, sau in locul unui singur bec se pun mai multe leduri in retea incat sa acopere o suprafata mare... Care varianta este mai buna, asta e chestie dependenta de cine decide, mai laes raportat la experienta cu leduri. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 18, 2015 Partajează Postat Noiembrie 18, 2015 Un becoled de maxim 10W cu 15-20leduri inseriate? (cele peste 10W sar de 80V...se ajunge si la 128V la unele de 20W ceea ce un boost nu prea poate din 12V pe intrare ) E deja pe MCPCB, poate fi usor montat cu 3-4 suruburi M3, mai trebuie un boost si astfel se rezolva partial problema spike-urilor. Ledurile raman oricum protejate, fiind vorba de 70-80V minimum necesar. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 18, 2015 Partajează Postat Noiembrie 18, 2015 Sunt convins ca nu poate sa bage deloc parti dintr-un becoled in bord... sau nu am inteles eu bine. Iar puterile sunt de miliwati, de aia sugeram driver pasiv cu rezistenta serie... Daca ar pune un driver boost, atunci driverul ar proteja sarcina, insa in mod obligatoriu ar trebui protectie anti-surge pentru driver!!! In mod normal in bordurile vechi sunt becuri de 50mA (adica 6-7 sute de miliwati incandescent). Becul fiind si amarat si subvoltat da foarte putina lumina, multe leduri moderne de 20mA depasindu-le. Daca ia leduri bune se va descarca cu un indice de incarcare mic, la curent de 1-5mA probabil, deci sub 20mW per led. La astfel de puteri driverele pasive sunt solutia rationala, eventual cu o stabilizare de tensiune inainte care sa faca si protectie si variatia luminozitatii. Link spre comentariu
aygun Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 (editat) La Matiz am pus LED-uri SMD serie cu o rezistenta tot smd. Tot ansamblul da o lumina mai puternica decat beculetele cu incandescenta. Cand voi demonta bordul voi face poze cu montajul. Atat Stopul din Luneta cat si Pozitiile la Matiz le-am modificat pe led. Si am trecut cu ele prin vreo trei ITP-uri fara nici o problema. ;) Asta a fost solutia mea insa pe youtube gasesti alte solutii : https://www.youtube.com/watch?v=3strpgMeri4 Editat Noiembrie 19, 2015 de aygun Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 @Dxxx N-am desfacut un bord dar gandeam ca daca in spatele cadranului ar intra un disc MCPCB cu 30-40leduri ele pot fi alimentate la un curent mult mai mic, se rezolva si dispersia luminii eventual cu un plexic mat. Avantajul e ca nu mai trebuie cablaj chinuit; ajung si 2W si nu mai trebuie racire speciala iar un becoled de pana in 10W se gaseste si cu 30lei in alde Dede...Bau... Daca luam de la tme oricum avem comanda minima+transport si iese mai mult. Zic si eu... Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 Eu te-am inteles, insa am si desfacut borduri. Puterile necesare sunt minuscule fata de ce este uzual (pentru mine si pentru tine) - miliwatti. Cu leduri alimentate la 2-3mA este prea multa lumina, cum zice si Aygun. Si cred ca nici nu ai 40 de leduri in nici un bord uzual, sunt mai putine. Link spre comentariu
aygun Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 Cablajul nu e chinuit deloc . Efectiv lipesti rezistenta de terminalul SMD-ului. O sa fac poza cu formatul de LED SMD si rezistenta , utilizate. Mie imi picasera beculetele de la bordul de control. Butoanele si reglajele de temperatura , lampa de ceata , dezaburire luneta , ventilatie . Cele din Bordul cu indicatoare rezista cu brio dar daca pun LED-uri imi e teama ca trebuie sa merg cam la 60 sau 70% din iluminarea LED-ului deoarece devine lumina prea puternica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum