Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Turatie ventilator (suflanta) cazan

Vizitator PopaC

Postări Recomandate

Salutare oameni buni.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau o schema simpla, pentru un variator sau orice "instalatie" pentru a putea reduce turatia unui ventilator (suflanta) montat pe cazanul de la incalzire.

Vreau sa reduc turatia, pentru a reduce si tirajul de lemne.

Am incercat sa pun diferite variatoare de tensiune si nu am rezolvat nimic.

Azi am masurat cu clampmetrul  si am valoare de 0.1 A. (sper sa nu fi masurat gresit ca eram putin grabit)

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator PopaC

......

Cred ca nu am fost inteles...

Am pus deja diferite variatoare si nu funcioneaza.

La 0.1 A, am un consum aproximativ de 20 W.

Daca pun un variator asa mare ..... nu rezolv nimic (practic). Valoarea minima a variatorului e mai mare decat consuma ventilatorul, deci turatia e maxima.

Am nevoie de ceva mai sensibil .....

Editat de PopaC
Link spre comentariu

Nu prea ai cum să variezi turația acelui motor decât dacă vei folosi un convertizor de frecvență și nu este ieftin. Mai ieftin este să înlocuiești cu un motor de cc sau un motor universal cum este cel de aspirator. Eu mă înlocuit suflanta de la o centrală pe lemne cu un aspirator căruia i-am montat un regulator cu tiristor. Ulterior i-am controlat turația în funcție de temperatură din cameră dar nu a prea funcționat corespunzător iar proprietarul a revenit la un reglaj cu două trepte de turație.

Editat de Fulgerik
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări