costyy86 Postat Noiembrie 15, 2015 Partajează Postat Noiembrie 15, 2015 (editat) Salutare. De ceva timp ma tot bate gandul sa imi construiesc un mini-CNC in general pentru frezat si gaurit cablaje. Cursele utile 200x300x60-70mm,CNC-ul va fi cu masa mobila, deoarece nu voi folosi piese grele si astfel este mai usor de calibrat. Dar inca sunt in faza de adunat informatii. Ghidajele vor fi bari rectificate cu rulmenti liniari de 16mm si 12mm. Mecanica o voi face din pal + ceva profile de aluminiu,nu am posibilitatea sa prelucrez placi de aluminiu si nici bugetul necesar. Pentru partea electronica m-am gandit sa folosesc Motor pas cu pas NEMA 17 Caracteristici : - pas/unghi 1.8- tensiune 3.1 v- curent 2.5A/faza- rezistenta 1.25 ohm/faza- inductanta 1.8mH/faza- putere 4800g/cm- bobine doua- greutate 0.34 kg- lungime 48 mm - diametru ax motor 5mm Drivere cele ce se folosesc la printer 3d drv8825 2.5A . Transmisia prin curele dintate T2 sau T2.5 Motor frezare inca nu stiu, probabil o sa achizitionez un ax cu ER11 pe el la care voi atasa un motor DC. Astept pareri pro si contra. Editat Noiembrie 15, 2015 de costyy86 Link spre comentariu
Dan57 Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 De ce nu incerci cu Cyclone? Link spre comentariu
La Trovanti Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 (editat) Costi, gandesti ca un electronist (recunosc ca am facut la fel). Actionarea electrica (pentru tine) nu este o problema. Ce trebuie sa te preocupe este ca mecanica cnc (pentru cablaje) sa-ti scoata o precizie, parerea mea, de cel putin 0.05mm. O sa trebuiasca sa treci traseu de cablaj printre pini. Am dreptate ? Daca nu-ti iese precizia este inutilizabil pentru pcb. Nu m-as apropia de pal care sufera variatii de la umiditate. Varianta cu portal fix, doar pentru Z este mai rigida si mai precisa si as opta pentru ea. De exemplu gasesti variante aici http://www.romanblack.com/cnc_good.htm Cursele utile 200x300x60-70mm poti folosi lejer ghidaje liniare suspendate. Ideal ar fi sa-l faci singur, respectiv sa-ti alegi un design pe care sa-l poti realiza. Buna ideea cu cnc pentru pcb, spor la treaba Editat Noiembrie 16, 2015 de La Trovanti Link spre comentariu
costyy86 Postat Noiembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 De ce nu incerci cu Cyclone? Nu stiam de aceasta "masinarie", dar sincer nu maincata, mi se pare prea slaba... Costi, gandesti ca un electronist (recunosc ca am facut la fel). Actionarea electrica (pentru tine) nu este o problema. Ce trebuie sa te preocupe este ca mecanica cnc (pentru cablaje) sa-ti scoata o precizie, parerea mea, de cel putin 0.05mm. O sa trebuiasca sa treci traseu de cablaj printre pini. Am dreptate ? Daca nu-ti iese precizia este inutilizabil pentru pcb. Nu m-as apropia de pal care sufera variatii de la umiditate. Varianta cu portal fix, doar pentru Z este mai rigida si mai precisa si as opta pentru ea. De exemplu gasesti variante aici http://www.romanblack.com/cnc_good.htm Cursele utile 200x300x60-70mm poti folosi lejer ghidaje liniare suspendate. Ideal ar fi sa-l faci singur, respectiv sa-ti alegi un design pe care sa-l poti realiza. Buna ideea cu cnc pentru pcb, spor la treaba Portal fix pentru "Z", hmm,eu sincer inca nu am vazut axa Z fixa, X sau Y depinde cum o numesti, da,dar z nu. Daca as avea un buget mai gereros, as face tot din aluminiu, insa nu se poate, si cum "virusul" acesta de CNC m-a prins, pentru inceput voi folosi pal, MDF absoarbe mai repede uniditatea. Scule pentru tamplarie, in mare parte am, indemanare iarasi am, cred totusi ca va iesi ceva cat de cat ok, am mai vazut cnc facute din material lemnos si ieseau cablajele ok, cel putin asa arata in poze. Link spre comentariu
Vizitator donpedro Postat Noiembrie 16, 2015 Partajează Postat Noiembrie 16, 2015 Daca mi-as propune sa realizez un cnc pentru cablaje, dupa acest model m-as inspira, bine cu unele modificari, as folosi profile de aluminiu cu slot , pentru placile laterale tot profile de aluminiu http://www.mydiycnc.com/ Link spre comentariu
La Trovanti Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Ca sa te hotarasti ce material/ profile folosesti la constructie, calculeaza deformarea materialului folosit functie de incarcare (sub 0.05mm) pentru lemn http://www.woodbin.com/calcs/sagulator/ pentru aluminiu si fier http://civilengineer.webinfolist.com/str/sdcalcp.php as zice ca intodeauna al doile cnc iese mai bine decat primul, daca vrei sa ma intelegi Link spre comentariu
Dan57 Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Nu stiam de aceasta "masinarie", dar sincer nu maincata, mi se pare prea slaba... Sunt in faza de constructie a unei asemenea masinari pentru un prieten, si imi voi face (cand voi avea posibilitati) si eu una cu toate ca nu sunt pentru cablaje frezate dar este foarte solida si adecvata frezarilor in plastic, lemn si chiar aluminiu, bineinteles cu acceptarea tolerantelor date de niste suruburi obisnuite. Am facut o imprimanta 3D (pentru acelasi prieten) si care functioneaza destul de bine drept pentru care a venit si cu aceasta freza facuta special pentru cablaje. Link spre comentariu
briobit Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Ceva poze se pot posta daca nu e cu suparare, poate ne mai inspiram si noi. Stima. Link spre comentariu
costyy86 Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Ca sa te hotarasti ce material/ profile folosesti la constructie, calculeaza deformarea materialului folosit functie de incarcare (sub 0.05mm) pentru lemn http://www.woodbin.com/calcs/sagulator/ pentru aluminiu si fier http://civilengineer.webinfolist.com/str/sdcalcp.php as zice ca intodeauna al doile cnc iese mai bine decat primul, daca vrei sa ma intelegi Sunt si eu constient ca din metal este cel mai bine. Din aluminiu cel mai indicat deoarece se lucreaza mai usor cu el.. Sunt in faza de constructie a unei asemenea masinari pentru un prieten, si imi voi face (cand voi avea posibilitati) si eu una cu toate ca nu sunt pentru cablaje frezate dar este foarte solida si adecvata frezarilor in plastic, lemn si chiar aluminiu, bineinteles cu acceptarea tolerantelor date de niste suruburi obisnuite. Am facut o imprimanta 3D (pentru acelasi prieten) si care functioneaza destul de bine drept pentru care a venit si cu aceasta freza facuta special pentru cablaje. Da, ar fi interesat cateva poze,desi sincer ma cam indoiesc ca poti freza aluminiu cu un cadru din ABS sau PLA...dar nu zic ca nu este imposibil... L.E. Transmisia dupa cum am spus, am de gand sa o fac prin curele, mi se pare mai precisa decat surib trapez, dar nu stiu cam ce curele si fulii sa aleg, T5; T2.5 sau GT2? care se preteaza mai mult la cnc? eu cred ca T5. Editat Noiembrie 17, 2015 de costyy86 Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Cum m-am laudat deja, m-am apucat si eu un "cnc din lemn". Desi promitator, nu l-am terminat, ca n-am unde-l pune.Da' nu de-asta scriu, ci pentru ca l-am facut tot cu curele, adaptand o idee dintr-o revista nemteasca - curelele sint trecute printr-un sistem de scripeti, injumatatind fortele necesare si dubland rezolutia (si injumatatind viteza de deplasare, normal).A propos, curelele folosite in articol sunt T2,5, 6mm.Spor,Liviu Editat Noiembrie 17, 2015 de Liviu M Link spre comentariu
costyy86 Postat Noiembrie 17, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 Si este secret acest sistem de scripeti? sau ne poti da ceva poze? Stima. Link spre comentariu
Liviu M Postat Noiembrie 17, 2015 Partajează Postat Noiembrie 17, 2015 (editat) Nu-i nici un secret, normal, daca era nu scriam de el. E chiar simplu, numai ca nu sunt acasa si n-am decat tableta la mine, nu pot desena.Ideea e ca cureaua e prinsa la capete si face un fel de H - fixata stanga-jos, sus la rola1 (pe traversa mobila -TM), dreapta, rola2 (-TM), jos, rola3 (cadru fix), sus de tot, motor (fix, dreapta sus), jos, rola4 (-TM), stanga, rola5 (-TM), sus, fixare stanga sus.Probabil nu se intelege nimic. Poze in weekend. Editat Noiembrie 17, 2015 de Liviu M Link spre comentariu
klayus Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 (editat) pentru cablaje eu mi-am facut un cnc din plexiglass. se misca bine, este precis si super ieftin de facut!!! daca va intereseaza pot face kituri. am pierdut bani pana am ajuns la modelul final. ca idee costurile sunt cam de 350 usd. Editat Noiembrie 19, 2015 de klayus Link spre comentariu
klayus Postat Noiembrie 19, 2015 Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 Nu mai pot sa editez postul dinainte, rog un moderator sa le adauge: adaug inca 2 poze edificatoare: Link spre comentariu
costyy86 Postat Noiembrie 19, 2015 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2015 Felicitari. Interesant,ce curse utile are? Ce inseamna KIT, include ansolut tot, mecanica si electronica? Transmisia este pe curele? , Z vad ca e pe surub, si ce grosime au axele de ghidaj? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum