Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Mini CNC pentru cablaje.

costyy86

Postări Recomandate

Salutare.

De ceva timp ma tot bate gandul sa imi construiesc un mini-CNC in general pentru frezat si gaurit cablaje.

Cursele utile 200x300x60-70mm,CNC-ul va fi cu masa mobila, deoarece nu voi folosi piese grele si astfel este mai usor de calibrat.

Dar inca sunt in faza de adunat informatii.

Ghidajele vor fi bari rectificate cu rulmenti liniari de 16mm si 12mm.

Mecanica o voi face din pal + ceva profile de aluminiu,nu am posibilitatea sa prelucrez placi de aluminiu si nici bugetul necesar.

Pentru partea electronica m-am gandit sa folosesc  Motor pas cu pas NEMA 17 

Caracteristici : 
- pas/unghi 1.8
- tensiune 3.1 v
- curent 2.5A/faza
- rezistenta 1.25 ohm/faza
- inductanta 1.8mH/faza
- putere 4800g/cm
- bobine doua
- greutate 0.34 kg
- lungime 48 mm 
- diametru ax motor 5mm

Drivere cele ce se folosesc la printer 3d drv8825  2.5A

.

Transmisia prin curele dintate T2 sau T2.5

Motor frezare inca nu stiu, probabil o sa achizitionez un ax cu ER11 pe el la care voi atasa un motor DC.

Astept pareri pro si contra.

Editat de costyy86
Link spre comentariu

Costi, gandesti ca un electronist (recunosc ca am facut la fel). Actionarea electrica (pentru tine) nu este o problema.

Ce trebuie sa te preocupe este ca mecanica cnc (pentru cablaje) sa-ti scoata o precizie, parerea mea, de cel putin  0.05mm. O sa trebuiasca sa treci traseu de cablaj printre pini.

Am dreptate ?

Daca nu-ti iese precizia este inutilizabil pentru pcb. Nu m-as apropia de pal care sufera variatii de la umiditate.

Varianta cu portal fix, doar pentru Z este mai rigida si mai precisa si as opta pentru ea. 

De exemplu gasesti variante aici   http://www.romanblack.com/cnc_good.htm

Cursele utile 200x300x60-70mm

poti folosi lejer ghidaje liniare suspendate. 

Ideal ar fi sa-l faci singur, respectiv sa-ti alegi un design pe care sa-l poti realiza.

Buna ideea cu cnc pentru pcb, spor la treaba

Editat de La Trovanti
Link spre comentariu

De ce nu incerci cu Cyclone?

Nu stiam de aceasta "masinarie", dar sincer nu maincata, mi se pare prea slaba...

Costi, gandesti ca un electronist (recunosc ca am facut la fel). Actionarea electrica (pentru tine) nu este o problema.

Ce trebuie sa te preocupe este ca mecanica cnc (pentru cablaje) sa-ti scoata o precizie, parerea mea, de cel putin  0.05mm. O sa trebuiasca sa treci traseu de cablaj printre pini.

Am dreptate ?

Daca nu-ti iese precizia este inutilizabil pentru pcb. Nu m-as apropia de pal care sufera variatii de la umiditate.

Varianta cu portal fix, doar pentru Z este mai rigida si mai precisa si as opta pentru ea. 

De exemplu gasesti variante aici   http://www.romanblack.com/cnc_good.htm

Cursele utile 200x300x60-70mm

poti folosi lejer ghidaje liniare suspendate. 

Ideal ar fi sa-l faci singur, respectiv sa-ti alegi un design pe care sa-l poti realiza.

Buna ideea cu cnc pentru pcb, spor la treaba

Portal fix pentru "Z", hmm,eu sincer inca nu am vazut axa Z fixa, X sau Y depinde cum o numesti, da,dar z nu.

Daca as avea un buget mai gereros, as face tot din aluminiu, insa nu se poate, si cum "virusul" acesta de CNC m-a prins, pentru inceput voi folosi pal, MDF absoarbe mai repede uniditatea.

Scule pentru tamplarie, in mare parte am, indemanare iarasi am, cred totusi ca va iesi ceva cat de cat ok, am mai vazut cnc facute din material lemnos si ieseau cablajele ok, cel putin asa arata in poze.

Link spre comentariu

Nu stiam de aceasta "masinarie", dar sincer nu maincata, mi se pare prea slaba...

Sunt in faza de constructie a unei asemenea masinari pentru un prieten, si imi voi face (cand voi avea posibilitati) si eu una cu toate ca nu sunt pentru cablaje frezate dar este foarte solida si adecvata frezarilor in plastic, lemn si chiar aluminiu, bineinteles cu acceptarea tolerantelor date de niste suruburi obisnuite. Am facut o imprimanta 3D (pentru acelasi prieten) si care functioneaza destul de bine drept pentru care a venit si cu aceasta freza facuta special pentru cablaje.

Link spre comentariu

Ca sa te hotarasti ce material/ profile folosesti la constructie, calculeaza deformarea materialului folosit functie de incarcare (sub 0.05mm)

pentru lemn    http://www.woodbin.com/calcs/sagulator/

pentru aluminiu si fier

http://civilengineer.webinfolist.com/str/sdcalcp.php

as zice ca intodeauna al doile cnc iese mai bine decat primul, daca vrei sa ma intelegi

Sunt si eu constient ca din metal este cel mai bine.

Din aluminiu cel mai indicat deoarece se lucreaza mai usor cu el..

Sunt in faza de constructie a unei asemenea masinari pentru un prieten, si imi voi face (cand voi avea posibilitati) si eu una cu toate ca nu sunt pentru cablaje frezate dar este foarte solida si adecvata frezarilor in plastic, lemn si chiar aluminiu, bineinteles cu acceptarea tolerantelor date de niste suruburi obisnuite. Am facut o imprimanta 3D (pentru acelasi prieten) si care functioneaza destul de bine drept pentru care a venit si cu aceasta freza facuta special pentru cablaje.

Da, ar fi interesat cateva poze,desi sincer ma cam indoiesc ca poti freza aluminiu cu un cadru din ABS sau PLA...dar nu zic ca nu este imposibil...

L.E. Transmisia dupa cum am spus, am de gand sa o fac prin curele, mi se pare mai precisa decat surib trapez, dar nu stiu cam ce curele si fulii sa aleg, T5; T2.5 sau GT2? care se preteaza mai mult la cnc? eu cred ca T5.

Editat de costyy86
Link spre comentariu

Cum m-am laudat deja, m-am apucat si eu un "cnc din lemn". Desi promitator, nu l-am terminat, ca n-am unde-l pune.Da' nu de-asta scriu, ci pentru ca l-am facut tot cu curele, adaptand o idee dintr-o revista nemteasca - curelele sint trecute printr-un sistem de scripeti, injumatatind fortele necesare si dubland rezolutia (si injumatatind viteza de deplasare, normal).A propos, curelele folosite in articol sunt T2,5, 6mm.Spor,Liviu

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Nu-i nici un secret, normal, daca era nu scriam de el. E chiar simplu, numai ca nu sunt acasa si n-am decat tableta la mine, nu pot desena.Ideea e ca cureaua e prinsa la capete si face un fel de H - fixata stanga-jos, sus la rola1 (pe traversa mobila -TM), dreapta, rola2 (-TM), jos, rola3 (cadru fix), sus de tot, motor (fix, dreapta sus), jos, rola4 (-TM), stanga, rola5 (-TM), sus, fixare stanga sus.Probabil nu se intelege nimic. Poze in weekend.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

pentru cablaje eu mi-am facut un cnc din plexiglass. se misca bine, este precis si super ieftin de facut!!! daca va intereseaza pot face kituri. am pierdut bani pana am ajuns la modelul final. ca idee costurile sunt cam de 350 usd. 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de klayus
Link spre comentariu

Felicitari.

Interesant,ce curse utile are?

Ce inseamna KIT, include ansolut tot, mecanica si electronica?

Transmisia este pe curele? , Z vad ca e pe surub, si ce grosime au axele de ghidaj?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări