Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrerupator cu LED

Postări Recomandate

sunt leduri intermitente pe care poti sa le pui parallel pe un resistor de putere mare inseriat cu circuitul becului respectiv, calculezi ce valoare trebuie sa aiba rezistenta in functie de puterea becului stiind ca trebuie 10-20 mA pentru led, mai trebuie o dioda1n4007 pt redresare  un cond de 10-100uF pt. filtare si o rezistenta de limitare a curentului si gata ledul clipitor cand e becul aprins

Link spre comentariu

Cu rezistor de valoare mică în serie cu consumatorul. Se folosește căderea de tensiune de la bornele rezistorului....dar asta necesită o anumită valoare a rezistorului pentru o anumită putere, dacă schimbi radical puterea becului, trebuie modificată și valoarea rezistorului.Plus că trebuie un rezistor de putere destul de mare, care se poate încălzi apreciabil. Ar fi și asta o variantă, dar eu mă gândeam la folosirea firului de împământare de pe iluminat, acolo unde există... 

Link spre comentariu

Dar nu clipeste. Uite provocarea: sa nu afecteze becul economic (fara pierderi tensiune pe fir), sa clipeasca la bec aprins, sa aiba maxim 10 componente la schema completa, sa fie ieftin (10 lei), sa nu necesite alta alimentare externa.

A, sa fie fiabil, adica un supracurent la bec sa nu duca la distrugerea montajului.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

presupunand ca nu sunt decat doua fire eu nu vad alta solutie fara alimentare separata, becul respectiv nu comenteaza deloc ca-I lipsesc 3-4 volti din alimentare, mai am si acum un variator cu telecomanda care functioneaza exact pe acelas principiu

Dar nu clipeste. Uite provocarea: sa nu afecteze becul economic (fara pierderi tensiune pe fir), sa clipeasca la bec aprins, sa aiba maxim 10 componente la schema completa, sa fie ieftin (10 lei), sa nu necesite alta alimentare externa.

A, sa fie fiabil, adica un supracurent la bec sa nu duca la distrugerea montajului.

era vorba de un led intermitent

Link spre comentariu

Da, m-am uitat pe pdf-ul unui led intermitent si consuma 10-20mA la peste 3,5V. Deci ar putea fi o solutie corecta. Pentru a rezista unui eventual scurt la dulie ar trebui ca un bec economic care consuma 0,1A (de exemplu) sa fie protejat de o siguranta de 0,3-0,5A, inseriata cu doua rezistoare (47-68 ohmi/2W?) dintre care unul paralel cu un transil bidirectional de 6-7V, iar de pe transil o punte sa culeaga cei 4,7-6,8V sa-i redreseze pe un cond filtraj (aici se poate pune un transil unidirectional in locul celui bi) care sa alimenteze ledul. La un eventual scurt curentul ar fi limitat la cativa amperi pana la arderea sigurantei (transilul rezista pentru cateva zeci de milisecunde). Poate ar scapa si celalalt rezistor, care suporta intreaga tensiune. Siguranta, doua rezistoare, transil, punte, filtraj, led. 7 componente. Si intradevar, cea mai simpla.

Eu ma gandisem la una total diferita. Un traf de curent care incarca cu un curent constant (1-2mA) un condensator ce la atingerea unei tensiuni (7-8V) se descarca pe un led (limitat cu rezistor inseriat) printr-un tiristor de tipul BT169 amorsat de zener (BT169 face off cam la sub 4mA sarcina). Traful de curent ar putea fi unul (cat mai mic posibil) de 5Vca de la retea cu secundarul inseriat cu becul. La un raport de transformare de 1/50 ar oferi 2mA pentru incarcare cond, la 0,1A prin bec. Ar fi flash-uri scurte de cateva zeci/sute de mA. Cam 9 componente. Traful de curent ofera protectie mai buna la scurt, limitarea s-ar face la un curent de 50 de ori mai mic ca in primar (presupunand ca traful in saturatie ar mai fi capabil sa reproduca forma conform raportului de transformare). Si ofera o cadere de tensiune infima pentru bec. Dar cu traf ar fi mai scump decat varianta cu rezistoare.

Deci cel putin doua solutii. Poate mai sunt. Poate si combinatia de traf curent 1/10, transil bi, punte, cond si led intermitent ar merge. 6 componente (cu siguranta). Si ar fi a treia solutie.

Editat de smilex2
Link spre comentariu

Am testat de curand o schema f. simpla de LED cliping alimentat la 220V c.a.

....aceasta este :post-228380-0-79842200-1447701898_thumb.jpg

Frecventa de cliping aprox. 2 pe secunda si consumul din retea 2,3mA...

....poate se poate adapta pt. aceasta aplicatie...schema este luata de pe net...

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Am folosit şi eu schema, e foarte fiabilă şi dă impulsuri puternice, dar la ce vrea colegul dacianu11 ar fi necesar al treilea fir ca să poţi folosi schema asta, din cauza tensiunii ridicate necesare. Rămân variantele cu ledul alimentat de pe un rezistor şunt de valoare mică, ori cele prezentate de smilex2 mai sus...

Link spre comentariu

Azi am mai testat o schema:post-228380-0-63471800-1447784749_thumb.png

...ca sarcina am folosit - bec de 15W de frigider, incandescent

-bec de 60W cu incandescenta

- bec de 100W cu incandescenta

.....doar la becul de 15W am observat o mica scadere a intensitatii luminoase a LED-ului dar, oricum , LED-ul este foarte vizibil...

....LED-ul folosit a fost de culoare verde...caderea de tensiune pe diode , aprox. 3V...

....singurul defect al schemei este ca LED-ul nu clipeste....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări