Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrerupator cu LED

Postări Recomandate

Salutare tuturor! Mai baieti, am o problema cu care ma confrunt, si anume: de curand m-am mutat la casa noua, si toate usile din casa sunt cu tablia plina, fara geam. Am o nevasta si 3 copii, asta ca sa nu ma mai pun si pe mine la socoata, si se intampla foarte foarte des sa ramana cate un bec aprins pe ici pe colo din cauza ca nu se vede prin usa daca e aprins sau nu. Puteti va rog sa imi aratati o schema in care sa fac ledurile din intrerupatoare sa palpaie atunci cand acestea sunt aprinse? Becurile vor fi toate cu LED-uri.

Link spre comentariu

Păi nu ştiu cum te ajută un led martor aprins pe întrerupător dacă întrerupătorul se află în aceeaşi cameră cu becul.Cazul cel mai întâlnit...

De obicei întrerupătoarele au led (sau bec neon) inclus şi care stă aprins când lumina e stinsă, pentru a localiza mai uşor întrerupătorul pe întuneric. Pentru a avea un led aprins cu întrerupătorul pe închis (bec aprins) trebuie să te complici, fiindcă ar trebui să mai ai un fir suplimentar  în doza întrerupătorului, prin care să-i dai alimentare ledului.

Link spre comentariu

Cu becurile din camere nu sunt probleme pentru ca au intrerupatoarele pe interior, probleme sunt cu cele din bai, camera tehnica si dresing unde au ntrerupatoarele pe exterior. momentan nu am intrerupatoare cu led ca folsesc becuri "economice". Leo, schema respectiva o stiu dar nu ma ajuta ca vreau sa palpaie cand e becul aprins si atunci nu am de unde sa ii dau alimentare. Se pare ca de ce imi era frica nu scap. Alta modalitate nu ar fi?  Daca inseriez un monaj cu intrerupatorul nu ar merge?

Link spre comentariu

Nu ai cum să-l faci să lumineze nici continuu dacă nu ai al treilea fir, fiindcă atunci când se închide nu mai are de unde să ia alimentare. Pâlpâitul se poate obţine cu un montaj simplu cu diac. Problema e cu alimentarea ledului, care necesită musai un al treilea fir ca să se aprindă odată cu becul comandat. Schema de led clipitor la reţea: http://3.bp.blogspot.com/-YtMMgrVTgwQ/T27zMvXVwQI/AAAAAAAAAlo/WyWPimUrlSM/s1600/AC+230V+Mains+Powered+Led+Flasher+Circuit+Diagram+by+DIAC.gif

Pe poziţia ,,deschis,, a întrerupătorului curentul trece prin beculeţul indicator fiindcă atunci el este practic înseriat cu becul comandat, dar curentul mic consumat de becul indicator cu neon sau led nu permite becului comandat să se aprindă. Când închizi întrerupătorul, nu mai există o cale de alimentare pentru indicator şi el se stinge.

Link spre comentariu

Se poate şi mai simplu, o gaură de 5-10mm în uşă şi în gaură montezi fest o bucată de bară rotundă de plexiglas transparent sau orice plastic ce poate funcţiona ca ghid de lumină, ca o fibră optică. Capetele vor fi lăsate de ambele părţi la nivelul uşii.E mai simplu ca un vizor şi mult mai ieftin....

Link spre comentariu

Cu tot respectul, uşile prevăzute cu geam sunt o ţigănie neagră!

Daca becurile ar fi cu incandescenta, solutia ar fi cea prezentata de Dl. validae la postul #5, cu diac. Rezistenta filamentului nu ar deranja cu nimic incarcarea condensatorului, se poate pune acel montajel in paralel cu bornele intrerupatorului si merge perfect.

Daca tot folositi becuri economice zic sa nu va mai bateti capul cu lumina uitata stinsa, mai mare daraua ca ocaua, va costa max. 3-5KWh lunar oricat de mult le-ati uita, asta inseamna 2 lei in plus la factura...

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Asa e, dar gasim solutii in functie de ce vrea omul. Am aplici cu leduri DIY care prin usile termopan cu sticla lumineaza difuz sufrageria, holul si dormitorul. Curentul consumat nu-i problema la mine, ledurile sunt mai mult un moft decat economie la factura. Ledurile sunt o minoritate raportata la restul consumatorilor...e probabil ca multi de pe forum sa fie dependenti de internet, calculator si sa stea peste 8 ore... Suma relelor e o constanta. Degeaba becoleduri daca Samsungu de 125cm papa minim 60W pe movie mode.

Am facut destule calcule-cat ma costa cutare aplica led pe luna, cat PC-ul samd. Certificatele verzi sunt problema, ca de altfel tot ce apare pe factura in afara de consumul nominal.

Editat de Alexutz
Link spre comentariu

Păi atunci nu e nici o problemă cu întrerupătorul. Cine iese din baie uitînd lumina aprinsă, nu are niciun motiv să privească la întrerupător. Deci va sta aprins oricum pînă va vizita cineva baia. La baie nicinu recomand ușă plină. În acest caz bați mereu la ușă să nu deranjezi pe cineva.

LE în plus de asta mai bine renunțați la idei deastea din motive economice, nu vă stresați că e uitat vreun bec aprins și consumă, veți trăi mai mult  :rade: .

În încăperile unde se pretează puteți puine senzor de prezență sau, într-o debara, un senzor pe tocul ușii pentru aprindere/stingere automată.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări