Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masina de spalat INDESIT IWB 1525

Vizitator tymonel

Postări Recomandate

Vizitator tymonel

Salut.
Detin o masina de spalat indesit iwb 1525, cumparata in 2011, folosita doar un an de zile. Pana satamana asta a stat depozitata intr-un hol aerisit la casa. Cand am instalat-o Duminica, a spalat un program compet, iar la a 2-a tura s-a oprit cand trebuia sa evacueze apa. S-a aprins led-ul 3 (cel de la stoarcere) . Am presupus ca e pompa de evacuare blocata, am desfacut filtru si l-am curatat ( nu avea decat ceva scame dar nimic dubios care ar putea sa o blocheze). Ca sa o verific doar am pus-o sa evacueze apa; se aude cum cupleaza releul si se aude si motorul pompei ca primeste tensiune, dar nu se imvarte. Cu filtrul dat jos, i-am dat un impuls la palele pompei de evacuare si a luat-o. Aseara am mai spalat 1 tura, a mers la prima evacuare, la a 2-a si celelalte doar ajutata (am lasat furtunul de evacuare mai jos scurgand apa intr-o galeata). 
Am vazut ca o problema frecventa este condensatorii de pe placa, pe care i-am schimbat, dar fara rezultat. 
Cand bag masina in priza se aude un bazait ciudat din placa electronica.

Cu masina bagata in priza, am pus un creion de tensiune la alimentarea pompei de evacuare si avea  tensiune pe un fir din 2, la selectarea doar evacuarii apei, cand pompa ar trebui sa fie alimentata, am tensiune pe ambele fire. Maine o sa-mi cumpar un aparat de masura sa vad si ce valoare.

Vre-o idee? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yokoono

1

• ruscanusorin

1

• valangjed

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Scoateti filtrul pompei si suflati pe furtunul de evacuare a apei.Este posibil ca vreo hartie uitata intr-o haina sa fi ramas lipta pe furtunul de evacuare obturandu-l aleator.Mai e posibila si relativa blocare a lagarelor motorului pompei sau contacte "uzate" la releul care face alimentarea pompei(daca este releu cu contacte si nu este triac), de aici ar putea aparea "zgomotul ciudat" de pe placa electronica.

Link spre comentariu

Daca nu a fost folosita mult timp impuritatile aflate acolo s-au solidificat. Scoateti pompa din masina, o desmembrati si curatati bine axul rotorului, semeringul etc tot ce depinde de rotatie-frecare. Nu uitati sa lubrefiati apoi cu ceva vaselina rezistenta la temperatura. Daca are rulmenti si sunt cu camasa de protectie ar fi bine sa-i inlocuiti.

Editat de yokoono
Link spre comentariu
Vizitator tymonel

Scoate cupla de la pompa de evacuare si alimenteazo separat la 220v si vezi cum lucreaza . Mai mult ca sigur va trbui sa inlocuiesti motorasul pompei.

Mda, motorasul cuplat la 220 direct functiona cu intermitente. Cand vroia el. L-am demontat, curatat rotorul care prinsese ceva apa cu dero si ceva scame, l-am probat pe direct la 220 si gata! M-a scutit de 36 lei +transport si de stat pe tusa cu masina de spalat. 

Daca bobina motorasului e ok ( are continuitate), demontati rotorul si-l curatati. Atentie la capacul cu garnitura al rotorului !

Mai jos un filmulet de unde m-am inspirat. 

Scoateti filtrul pompei si suflati pe furtunul de evacuare a apei.Este posibil ca vreo hartie uitata intr-o haina sa fi ramas lipta pe furtunul de evacuare obturandu-l aleator.Mai e posibila si relativa blocare a lagarelor motorului pompei sau contacte "uzate" la releul care face alimentarea pompei(daca este releu cu contacte si nu este triac), de aici ar putea aparea "zgomotul ciudat" de pe placa electronica.

Asta am facut prima data, furtunul e curat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări