Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec Lidl

Vizitator Gioc

Postări Recomandate

XAN - problema driverului pasiv serie cu limitare prin reactanta, in afara de lipsa separatiei galvanice este urmatoarea:

- nu crezi ca pe retea vin si paraziti, varfuri, tranzienti?

- daca varfurile sunt sa zicem 20-30% din nominal, nu este nimic supradimensionezi ledurile corespunzator.

- dar ce te faci cu tranzientii cu fronturi rapide, sa zicem corespunzand unei frecvente de 50kHz - problema este ca la 50kHz reactanta capacitiva este de 1000 ori mai mica decat ce s-a calculat initial - asta arde ledurile, nu mai poate fi contracarata prin supradimensionare.

O solutie ar fi dublarea limitarii capacitive cu o limitare activa cu mosfet - vezi threadurile care trateaza asa ceva.

Eu sunt impotriva solutiei datorita lipsei separatiei galvanice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

4

• turcu_dan

4

• XAN77

3

• validae

2

Da! La cit de mult e deformata forma de unda in reteaua de alimentare NU mai functioneaza calculele pentru tensiuni sinusoidale...Va trebui sa uitam definitiv se surse pentru leduri cu condensatori serie.

Link spre comentariu

Nu neaparat, dublarea cu un limitator cu doua tranzistoare - idee la care am participat si eu, impreuna cu Dr.L -( poate are cineva linkul?) merge asa:

- limitarea in mod permanent este pe reactanta capacitiva, deci nu disipa energie

- daca apar varfuri care "trec ca prin branza" prin condensator atunci si numai atunci intra in functie limitarea pe tranzistori - pentru ca durata acestori varfuri este foarte scurta, chiar de ar fi repetitiva - disipatia pe Mosfet este mica, nu necesita radiator

- in orice caz prin sarcina curentul este cel dorit.

Repet insa: montajele de acest tip sunt de evitat din precautie, favorizand solutiile cu separare galvanica.

Link spre comentariu

Nu se poate folosi un MOV pentru eliminarea spike-urilor? E ieftina solutia. Mai trebuie si o siguranta pe alimentare.

La munca, o scula ce are MOV a fost salvata de mai multe ori, cand surse de calculator sau alimentatoare de laptop-uri s-au prajit. S-a inlocuit doar MOV-ul si siguranta.

Link spre comentariu

Schema la care face referire @Dxxx este la postul #85 din link: ( http://www.elforum.info/topic/95123-proiecte-realizate-cu-tehnologie-led/page-6 ). Asa cum am mai spus, montajul functioneaza de cca 1 an fara probleme, in conditiile in care inainte sa includ protectia am avut led-uri strapunse de 2 ori, deci isi face treaba cu brio.

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu

Norad : tine cont ca limitarea este prin rectanta capacitiva.

MOVul sau mai bine un TVS (zic asta pentru ca MOVul se degradeaza progresiv) o fi limitand varfurile de tensiune. Problema este ca o tensiune sub 220V dar cu o frecventa mare pur si simplu trece ca prin branza prin condensator, nu este limitata de elementul pe care ne bazam si distruge ledurile.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

În concluzie, schema cu capacitor serie şi cu treapta a doua de limitare de curent cu fet, bipolar şi şunt pentru bipolar, mai prezintă doar dezavantajul neseparării galvanice.

Link spre comentariu

Problema este ca o tensiune sub 220V dar cu o frecventa mare pur si simplu trece ca prin branza prin condensator, nu este limitata de elementul pe care ne bazam si distruge ledurile.

Nu va contrazic, dar eu nu m-am intalnit pana acum cu asa ceva.

Drept dovada, ledurile pe care le-am montat in anul 1998 in dreptul intrerupatoarelor din camere, functioneaza si acum. Schema e cea din cartea "Montaje electronice de vacanta": un condnsator de WIMA de 0,22 uF/1000V, un led rosu antiparalel cu o dioda 1N4007 si un rezistor de limitare (daca imi amintesc bine, am pus un rezistor mai mare de 82 ohmi, caci ledul deranja noaptea).

Link spre comentariu

Ce spui tu merge pentru ca in cazul unui led de semnalizare (cativa miliWatti) ai rezerve atat de mari incat incepe sa nu te mai preocupe protectia. In plus cum zici exista si o rezistenta serie.

Noi discutam totusi de leduri de putere, unde nu doresti sa le alimentezi la miliwati, deci nu ai rezerve asa mari, ca nimeni nu cumpara leduri de 10W sa le foloseasca la 0,25W... si oricum la puteri cat de cat nu iti convine sa pui rezistenta serie ca sa disipe enorm...

Deci sunt cazuri radical diferite.

De aia se si ard astfel de montaje asta ca contraexemplu, nu ai decat sa cauti putin pe aici si o sa vezi cat de deasa este problema de leduri arse, exact din aceasta cauza.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Schema e cea din cartea "Montaje electronice de vacanta": un condnsator de WIMA de 0,22 uF/1000V, un led rosu antiparalel cu o dioda 1N4007 si un rezistor de limitare (daca imi amintesc bine, am pus un rezistor mai mare de 82 ohmi, caci ledul deranja noaptea).

La 0,22 µF , neglijând rezistența , pe care nu o cunoaștem rezultă maxim 16mA rms la 230Vac . Pentru că prin LED trece doar o singură alternanță avem 8mArms adică 7.2 mA mediu . Cu rezistență - pe care ne spune că a mărit-o - e și mai puțin .  Deci ...

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări