Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bec Lidl

Vizitator Gioc

Postări Recomandate

Am cumparat de la Lidl mai multe becuri Livarno de 9,8W, 46mA 806lm , 2 s-au ars dupa 1 an. Mai am 5. Balonul e de sticla si bine lipit a trebuit spart pentru a ajunge la leduri. Acestea sun grupate pe 2 siruri de cite 7 inseriate.. Verificate, toate sunt OK se deschid la tensiunea de 7,2 V. Sursa da 29 de V, la ambele becuri si nu se aprind. Banuiesc ca integratul de tipul 92AYL este ars. Celelalte componente , diode, condensatori, rezistente par Ok.  Intrebare Are cineva "data sheet "-ul acestui integrat sau un echivalent al lui? Recomandarea cauta pe net  am aplicat-o, fara rezultat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

4

• turcu_dan

4

• XAN77

3

• validae

2

Vizitator Gioc

Poate  le schinba dar nu mai am chitanta. Adaug pozele daca ajuta cu ceva. Ma intereseaza data sheetul lui "92AYLsau un echivalent al acestui integat . Codul l-am citit cu lupa.

post-235500-0-70745400-1447438726_thumb.jpgpost-235500-0-09099900-1447438764_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator Gioc

Nu a cedat niciun led. Am spus toate ledurile sunt verificate (am specificat si tensiunea de lucru a ledurilor, nu este cum ma asteptam in jur de 3,5V ci 7,2V, masurata cu Fluke 179). Mai am un alt bec cu balon de plastic (no name) la acesta s-au ars leduri  si l-am reparat inocuind ledurile arse cu rezistente, pentru a nu modifica prea mult nivelul de tensiune la care lucreaza sursa de curent ( nu am scos sursa sa vad cum e facuta la acest bec). La un led ars apare un punct negru vizibil cu ochiul liber.

Pe mine ma intereseaza data sheetul integratului 92AYL sau un echivalent al acestuia. Cum se vede din poza pinul 7 nu exista . Este posibil ca acest integrat sa fie unul facut la comanda firmei Livarno si inscriptionat cu codul specificat de aceasta (pe internet nu  am gasit acest cod)  dar el sa fie de altfel un integrat de uz general. Am deschis acest topic in speranta ca cineva va putea sa indice echivalentul acestui integrat. Adica un integrat cu 8 pini folosit in surse de comutatie si care sa aiba o asezare a pinilor ca acesta pinii 5 si 6 legati la tensiunea redreasat  in jur de 300V.

Link spre comentariu
Vizitator Gioc

Multumesc pentru site. Sap sa gasesc echivalentul. Am facut citeva masuratori doar cu ledurile.

Tensiune (v) Curent (mA)   putere(W)

54,5   7,6   0,4

56,16 24,1   1,35

57,6 45,3   2,61

59,5   93,5   5,56  deja trebuie radiator suplimentar

Link spre comentariu

Circuitul e "ceva" gen TNY 26x, incorporand atat oscilatorul cat si mos-fet-ul de tensiune mare.

Schema e relativ simpla, incercati un "reverse engineering" ("scos schema de pe cablaj", pe

romaneste) si comparati-o cu aplicatia pentru TNY.

Probabil nu veti gasi TNY in capsulare SMD (decat la cel putin zeci-sute de buc), iar in capsulare 

DIL nu va incape....

Si asta numai pentru ca s-a dorit o miniaturizare extrema/economie de cativa banuti pentru elemente de protectie...

Link spre comentariu

O sursa de curent constant bine gandita costa mai mult decat 3-4 becoleduri. Logica de proiectare e alta: sursa autonoma poate fi intrebuintata in varii conditii de exploatare si trebuie sa faca fata. Sursele din becoled (cu sau fara specificarea temperaturii-25 grade sa spunem) sunt gandite pentru viata scurta. Pe vremuri la CFL-uri se spunea ca 5000 ore lifetime e pentru bulb, nu si pentru partea electronica; aceleasi argumente apar acum la becoleduri. Desi curentii sunt mai mici la becoleduri radiatoarele cuprind inclusiv electronica pe care o infierbanta excesiv; poate sursa separat ar disipa puterea fara sa crape. Dar nu putem compara perechi de MJE13003...13005 cu un TNYcare mai degraba primeste caldura prin "radiator"(traseele alea cositorite) decat sa disipe.

Ca idee, am desfacut o lampa video cu accu 7.4V/5.2Ah si 2 halogene de 6V/10W; comanda becurilor era prin tranzistori fara radiatoare deoarece prezenta lor le-ar fi scurtat viata. Desigur, exista si becoleduri de puteri mici unde sursa e indepartata fizic de radiator-cazul spoturilor GU5.3 cu puteri pana in 5W.

Editat de Alexutz
Link spre comentariu

Alimentatoarele  simple cu capacitor serie cu reteaua, punte redresoare si 2 rezistori din care unu inainte si unu dupa punte, ce dezavantaje au? Pentru combinatii de leduri unde curentul nu este mare pare o solutie buna.

Link spre comentariu

O astfel de sursa am la iluminatul din camara, unul din led-urile serie a cedat, probabil din cauza fluctuatiilor de tensiune, o data cu aceseta a crescut si curentul prin led-uri ....... dupa ce am introdus 2 tranzistori care limiteaza curentul la cresterile de U din retea, n-am mai avut probleme de cca 1 an.  Un alt dezavantaj ar fi ca nu au protectie galvanica, in cazul in care se "mestereste" la ea. Avantaje sunt mai multe, montaj compact, se integreaza usor in aplice, posibil o durata de functionare mai mare ca sursele dedicate, simplitate, etc.

Link spre comentariu

Nu prea inteleg acest aspect cu fluctuatiile de tensiune. Am folosit pentru calcule saitul cehului. Ledurile actioneaza ca o dioda zener. La cresterea tensiunii pe retea, vor primi practic un curent mai mare. Am simulat calculul pentru o retea serie de leduri 5630 ca tot am folosit, cu capacitor de 2uF si rezistori de 47 ohmi unde la 220 la retea as avea 90mA pe leduri. La 190 la retea, cazul meu cateodata, 70mA pe leduri si abia la 400Vca ar fi 200mA pe leduri care este limita maxima admisa de acele leduri. Exista varfuri de tensiune mai mari?  Cum ziceam, ledurile nu vad o tensiune mai mare cu cresterea tensiunii din retea, ci un curent mai mare. Dar poate ma insel, nu-i exclus.

Lampa mea cu astfel de leduri unde nu mi-a placut temperatura la care ajungea sursa smps cu TNY, functioneaza deocamdata cu capacitor serie de 2,2uF si rezistori de 56R, inca ma gandesc cum sa fac.

Avantajele acelei variante de surse nu sunt deloc de neglijat.

Chiar ma intereseaza pentru ca mai am de facut inca 2 astfel de corpuri, cu acele leduri.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Protectie galvanica n-au nici becoledurile de peste 10W. Se pune o folie dubluadeziva, randamentul fiind mai mare la forward decat la flyback. Flyback a ramas in istoria televizoarelor vechi-single ended si in sursele PC-totem pole sau push-pull. Teoretic dar mai putin practic becoledul are garantie deci n-ai de ce sa umbli in el incat "legal" problema electrosecuritatii e rezolvata. In sursele PC izolatia e caracteristica din mai multe motive. In primul rand componentele alimentante au costuri (relativ) ridicate si nu risca nimeni sa le arda din ratiuni economice. Computerele sunt folosite de o scara larga de utilizatori, asta implicand si firme in care riscul unor crash-uri se soldeaza cu daune pe masura si reclamatii la fel de sustinute economic si politic. Becoledurile sunt pentru "populatie" care in primul rand habar nu are si in al doilea rand nu e reprezentata de vreun avocat al poporului, fictiv sau nu. De protectia consumatorului nu discut...e un soi de sindicat menit sa confiste orice drept/pretentie la despagubiri.

Link spre comentariu

Nu prea inteleg acest aspect cu fluctuatiile de tensiune

Dupa cum ai calculat curentul subdimensionat, te situezi in zona safe atunci, sa zicem asa. Problema apare in cazul in care calculezi condensatorul pentru un curent de  cca 110 mA si mai apar si cresteri de U in retea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări